Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση στην Ισπανία - Για πρώτη φορά οι γυναίκες υπουργοί είναι περισσότερες

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση στην Ισπανία - Για πρώτη φορά οι γυναίκες υπουργοί είναι περισσότερες Facebook Twitter
EPA
0

Ορκίστηκε σήμερα η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ  η οποία για πρώτη φορά απαρτίζεται από περισσότερες γυναίκες από ό,τι άντρες.

Συγκεκριμένα στην κυβερνητική σύνθεση υπάρχουν 11 γυναίκες και 6 άνδρες, ενώ είναι η πρώτη που καλείται να κυβερνήσει με την υποστήριξη λιγότερου του ενός τετάρτου του κοινοβουλίου.

Σε μια μεγάλη αίθουσα του Παλατιού της Θαρθουέλα βορειοδυτικά της Μαδρίτης, ένα ένα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Σάντσεθ ορκίστηκαν πίστη στον βασιλιά Φελίπε τον 6ο και δεσμεύτηκαν να σέβονται και να επιβλέπουν τον σεβασμό του Συντάγματος, το οποίο οι αποσχιστές της Καταλονίας δεν αναγνωρίζουν πλέον. Επρόκειτο για μια τελετή που έσπασε άλλη μια παράδοση, καθώς έγινε απουσία θρησκευτικών συμβόλων.

Ο 46χρονος Σάντσεθ, ο οποίος ανέτρεψε τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι με πρόταση μομφής την περασμένη εβδομάδα, πολλαπλασίασε με τη σύνθεση της κυβέρνησής του τα μηνύματα που ήθελε να στείλει στις αγορές, στην Ευρώπη και στο εκλογικό σώμα της Ισπανίας.

Ο ισπανικός Τύπος χαιρετίζει στο σύνολό του την επιτυχία του εγχειρήματος και την καλή εικόνα, κατά την έκφραση που χρησιμοποιεί η La Razón, που δίνει η κυβέρνηση αυτή. Ωστόσο, υπογραμμίζει η εφημερίδα, με 84 σοσιαλιστές βουλευτές στους 350, ο Σάντσεθ επιδιώκει μάλλον να βελτιώσει την εικόνα του κόμματός του προτού αναγκαστεί να κηρύξει πρόωρες εκλογές.

Με τον διορισμό γυναικών σε σημαντικά υπουργεία, Οικονομίας, Οικονομικών, Βιομηχανίας, Άμυνας, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, ο Σάντσεθ αναγνωρίζει την όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα που αποκτούν οι γυναίκες στην ισπανική κοινωνία, όπως αυτό φάνηκε από τις άνευ προηγουμένου διαστάσεις που πήρε η πρώτη "φεμινιστική γενική απεργία" που έγινε στις 8 Μαρτίου.

Επίσης την ώρα που ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην ήπειρο, ο Σάντσεθ επαναβεβαιώνει με τη σύνθεση της κυβέρνησής του την προσήλωση της Ισπανίας στην ΕΕ, διορίζοντας στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ζοζέπ Μπορέλ, πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στο Οικονομίας τη νυν διευθύντρια προϋπολογισμού της ΕΕ Νάντια Καλβίνο.

Αυτή θα εγγυάται τον σεβασμό στην ορθόδοξη δημοσιονομική πολιτική την ώρα που οι Βρυξέλλες αμφιβάλλουν αν ο προϋπολογισμός του 2018, τον οποίο κληρονόμησαν οι Σοσιαλιστές από την κυβέρνηση Ραχόι και ο Σάντσεθ δεσμεύτηκε να σεβαστεί, θα επιτύχει τον στόχο να επανέλθει το δημόσιο έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ.

Η Άνα Μποτίν, πρόεδρος διευθύνουσα σύμβουλος της ισπανικής τράπεζας Santander, μια από τις πρώτες στην Ευρώπη, θεωρεί ότι ο διορισμός της αποτελεί "μια εγγύηση ότι η Ισπανία θα συνεχίσει να αυξάνει τη βαρύτητά της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM