Βρετανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξέδωσε απόφαση για την απαγόρευση των αμβλώσεων στη Βόρεια Ιρλανδία

Βρετανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν εξέδωσε απόφαση για την απαγόρευση των αμβλώσεων στη Βόρεια Ιρλανδία Facebook Twitter
EPA/WILL OLIVER
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε να λάβει επίσημη απόφαση για την νομιμότητα της σχεδόν πλήρους απαγόρευσης των αμβλώσεων στη Βόρεια Ιρλανδία επικαλούμενο διαδικαστικούς λόγους.

Παρόλο που θεωρεί ότι ο ισχύων νόμος για την άμβλωση δεν συνάδει με τους νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η πλειοψηφία των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας, «δεν έχει την αρμοδιότητα να καταθέσει τέτοιου είδους προσφυγή».

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας προσέφυγε ενώπιον της ανωτάτης δικαστικής αρχής του Ηνωμένου Βασιλείου για να αποφανθεί εάν η απαγόρευση της άμβλωσης σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας ή σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου, συνάδει με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πλειοψηφία, λοιπόν, των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου θεωρεί ότι, εάν η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας ήταν αρμόδια, τότε το Δικαστήριο θα είχε κρίνει ότι η νομοθεσία της Βόρειας Ιρλανδίας αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και θανάσιμης, αλλά και όχι και σοβαρής, δυσμορφίας του εμβρύου.

Η νομοθεσία περί αμβλώσεων στην Βόρεια Ιρλανδία είναι από τις πλέον απαγορευτικές και κατασταλτικές στην Ευρώπη και επιτρέπει την άμβλωση μόνο σε περίπτωση σοβαρού κινδύνου για την ζωή της μητέρας, αντίθετα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο όπου οι αμβλώσεις έχουν νομιμοποιηθεί από το 1967.

Ο νόμος του 1861 που ισχύει στην Βόρεια Ιρλανδία προβλέπει επιβολή ισόβιας κάθειρξης σε περίπτωση παραβίασης.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έρχεται σε μία στιγμή που οι διεκδικήσεις για φιλελευθεροποίηση της νομοθεσίας στην Βόρεια Ιρλανδία έχουν αναβιώσει μετά το δημοψήφισμα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάχθηκε υπέρ της νομιμοποίησης της άμβλωσης.

Από την δημοσίευση του αποτελέσματος του ιρλανδικού δημοψηφίσματος, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δέχεται πιέσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και την κυβερνητική πλειοψηφία, για να ξεκινήσει την μεταρρύθμιση της βορειοϊρλανδικής νομοθεσίας.

Όμως, η Τερέζα Μέι επιμένει ότι η αρμοδιότητα για το θέμα ανήκει στις αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας. Και έχει έναν πολύ καλό λόγο γι΄αυτό, αφού η ισχνή κυβερνητική της πλειοψηφία εξαρτάται από το μικρό υπερσυντηρητικό, ενωτικό, προτεσταντικό κόμμα, το DUP, το οποίο είναι κατηγορηματικά αντίθετο με οποιαδήποτε τροποποίηση του καθεστώτος των αμβλώσεων στην βρετανική επαρχία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ