Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μπορεί να δώσει προεδρική χάρη στον εαυτό του

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μπορεί να δώσει προεδρική χάρη στον εαυτό του Facebook Twitter
EPA
0

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σήμερα πως έχει την εξουσία να δώσει προεδρική χάρη στον εαυτό του για την υπόθεση της πιθανής ρωσικής ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Στο ίδιο «τιτίβισμά» του στο Twitter, ο Τραμπ επέμεινε πως, ούτως ή άλλως, δεν έχει κάνει τίποτα το επιλήψιμο αλλά άφησε παρ' όλα αυτά ανοικτό το ενδεχόμενο να αμνηστεύσει τον εαυτό του. 

«Όπως έχει διατυπωθεί από αρκετούς νομομαθείς ακαδημαϊκούς, έχω το απόλυτο δικαίωμα να δώσω (προεδρική) χάρη στον εαυτό μου, αλλά γιατί να το κάνω αφού δεν έχω κάνει τίποτα λάθος; Στο μεταξύ, το ατέλειωτο κυνήγι μαγισσών, του οποίου ηγούνται 13 πολύ θυμωμένοι και μπερδεμένοι (i.e με σύγκρουση συμφερόντων) Δημοκράτες, συνεχίζεται μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές».

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Τραμπ πάντως, πληθώρα ειδικών συνταγματολόγων αμφισβητούν τα λεγόμενα του ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα, διευκρινίζοντας πως για το ζήτημα δεν υπάρχει συγκεκριμένη και οριστική απόφαση.

Η επίμαχη δήλωση του Αμερικανού προέδρου έρχεται μόλις ένα 24ωρο μετά τον ισχυρισμό ενός εκ των δικηγόρων του Τραμπ, του Ρούντι Τζουλιάνι, που υποστήριξε πως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ασυλία από τη σχετική δίωξη για όσο καιρό βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο.


Ο Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, εκτίμησε παράλληλα ότι ο Τραμπ θα αρνηθεί, πιθανότατα, να ανακριθεί από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, που διεξάγει τη σχετική έρευνα.

Άλλωστε στο υπόμνημα που έστειλαν οι δικηγόροι του Τραμπ στον ειδικό εισαγγελέα Μιούλερ, υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να κατηγορηθεί για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης, καθώς διαθέτει τη συνταγματική εξουσία να τερματίσει την έρευνα που επιβλέπεται από το αρμόδιο υπουργείο.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM