Περίπου 1.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο απομακρύνθηκαν από αυτοσχέδιους καταυλισμούς στο Παρίσι

Περίπου 1.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο απομακρύνθηκαν από αυτοσχέδιους καταυλισμούς στο Παρίσι Facebook Twitter
0

Περίπου χίλιοι άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα το πρωί από τους δύο τελευταίους μεγάλους αυτοσχέδιους καταυλισμούς μεταναστών στο Παρίσι, πέντε ημέρες μετά μια παρόμοια επιχείρηση βορειοανατολικά της πρωτεύουσας.

«Εννιακόσια εβδομήντα τρία πρόσωπα που είχαν δημιουργήσει πολλούς υπαίθριους καταυλισμούς στο κανάλι Σεν Μαρτέν (10ο διαμέρισμα) και στην Πορτ ντε Πουασονιέρ (18ο διαμέρισμα) οδηγήθηκαν σε δομές στέγασης», μεταξύ αυτών βρίσκονται «58 ευάλωτα πρόσωπα (ζευγάρια, μεμονωμένες γυναίκες, οικογένειες, ασυνόδευτοι ανήλικοι)», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η νομαρχία της περιοχής.

Η επιχείρηση ξεκίνησε ήρεμα γύρω στις 06:30 στο καταυλισμό του καναλιού Σεν Μαρτέν, όπου πριν από το Σαββατοκύριακο είχαν καταγραφεί περίπου 550 πρόσωπα, κυρίως από το Αφγανιστάν, αναφέρει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Γιαχίε, ένας Σουδανός που η αίτηση ασύλου του έχει απορριφθεί, κοιμόταν στις όχθες του καναλιού εδώ και δύο μήνες και περίμενε σήμερα τα λεωφορεία που αναμένεται να τον μεταφέρουν «προς έναν καταυλισμό, ένα σπίτι, ένα στάδιο»: δεν ξέρει ακριβώς πού, αλλά «θα είναι καλύτερα από εδώ».

«Μας λένε ότι μπορούμε να μείνουμε στα καταλύματα όχι για πολύ και ότι θα έχουμε τρία γεύματα την ημέρα. Καλύτερα, εδώ η ζωή ήταν πολύ, πολύ δύσκολη», λέει ο Σουλεϊμάν.

Η δεύτερη επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών πραγματοποιήθηκε κοντά στην Πορτ ντε Πουασονιέρ, στο βόρειο Παρίσι, όπου είχαν εγκατασταθεί περίπου 450 άνθρωποι.

Μετά το τέλος των δύο επιχειρήσεων, οι μετανάστες θα στεγαστούν και η διοικητική κατάστασή τους «θα ερευνηθεί πλήρως και εις βάθος» από τις υπηρεσίες του κράτους, σύμφωνα με τη νομαρχία.

Περίπου 15 λεωφορεία κινητοποιήθηκαν και δημιουργήθηκαν 1.200 θέσεις σε ένα αθλητικό κέντρο για να στεγάσουν τους μετανάστες.

Η επιχείρηση αυτή, η 36η που οργανώνεται στην πρωτεύουσα μέσα σε τρία χρόνια, πραγματοποιείται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την εκκένωση του μεγαλύτερου καταυλισμού του Παρισιού, του λεγόμενου καταυλισμού της «Χιλιετίας», κοντά στην Πορτ ντε λα Βιλέτ. Περίπου χίλιοι άνθρωποι οδηγήθηκαν τότε σε δομές φιλοξενίας.

Η κατάσταση των καταυλισμών αυτών προκαλεί εδώ και πολλές εβδομάδες αυξανόμενες ανησυχίες για τις συνθήκες υγιεινής και τις εντάσεις που σημειώνονται εκεί. Τον Μάιο ένας μετανάστης πνίγηκε στο κανάλι Σεν Μαρτέν και μια συμπλοκή προκάλεσε έναν σοβαρό τραυματισμό στη «Χιλιετία».

Η εκκένωση αυτή είναι «μια ανακούφιση για εμάς, τη ζητούσαμε εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ιάν Μπροσάτ, κομμουνιστής αντιδήμαρχος του Παρισιού, απευθύνοντας έκκληση για «πιο μόνιμες λύσεις» με το άνοιγμα εκ νέου ενός «κέντρου πρώτης υποδοχής».

«Η κυβέρνηση κωφεύει προς το παρόν» αλλά «δεν υπάρχει άλλη λύση» προκειμένου να σταματήσει η αναδημιουργία καταυλισμών, είπε.

Η διαχείριση του μεταναστευτικού στο Παρίσι βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, που ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Μετά τα αθλητικά κέντρα, οι μετανάστες αναμένεται να οδηγηθούν σε δομές ανάλογα με τη διοικητική κατάστασή τους: αιτούντες άσυλο, νεοαφιχθέντες ή «διπλοκαταγεγραμμένοι», αυτοί που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της Ευρώπης όπου και κινδυνεύουν να επαναπροωθηθούν.

«Είναι καλό που θα στεγαστούν οι άνθρωποι. Αλλά αμφιβάλλουμε αν πολλοί θα βρεθούν σε ένα CRA (κέντρο διοικητικής κράτησης). Πολλοί είναι "διπλοκαταγεγραμμένοι" και αισθανόμαστε ότι υπάρχει η βούληση να σταλούν» στη χώρα πρώτης υποδοχής, λέει ο Γιαν Μανζί από την οργάνωση Utopia56.

Η επιχείρηση αυτή πραγματοποιείται την ώρα που επιτροπή της Γερουσίας αρχίζει να εξετάζει ένα σχέδιο νόμου του Ζεράρ Κολόμπ το οποίο αυστηροποιεί τους όρους παροχής ασύλου και μετανάστευσης.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, το οποίο έχει προκαλέσει τις έντονες επικρίσεις των οργανώσεων, ο υπουργός Εσωτερικών προκάλεσε πρόσφατα πολεμική λέγοντας πως οι μετανάστες κάνουν «benchmarking» [συγκριτική αξιολόγηση, ένας όρος του μάρκετινγκ] των περισσότερο ή λιγότερο χαλαρών νομοθεσιών ευρωπαϊκών χωρών.

Περίπου εξήντα μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους από το βράδυ του Σαββάτου ανοιχτά της Τυνησίας και της Τουρκίας στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη, την ώρα που ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας εκφωνούσε στη Σικελία τον αντιμεταναστευτικό λόγο του.

Περίπου πενήντα πτώματα εντοπίστηκαν στα ανοιχτά των τυνησιακών ακτών στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο πιο φονικό ναυάγιο μεταναστών στη Μεσόγειο από τις 2 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ