Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα αντιμετωπίσει την Παρασκευή την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που έχει κατατεθεί σε βάρος του, καθώς οι καταδίκες για διαφθορά δεκάδων προσώπων που συνδέονται με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του απειλούν την εξαετή διακυβέρνησή του.

 

Το κοινοβούλιο της Ισπανίας συμφώνησε σήμερα ότι η συζήτηση και η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή. 

 

Πάντως, οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές, που έκαναν την πρόταση μομφής, θα πρέπει να πασχίσουν για να συγκεντρώσουν αρκετή υποστήριξη στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο ώστε να ανατρέψουν τον Ραχόι.

 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επωφελούνται από την αδυναμία του Ραχόι, καθώς 29 πρόσωπα που συνδέονται με το Λαϊκό Κόμμα (PP) καταδικάστηκαν την περασμένη Πέμπτη, στην κορύφωση μιας μακροχρόνιας δίκης για διαφθορά, για εγκλήματα που περιλαμβάνουν αθέμιτη άσκηση επιρροής και πλαστογράφηση λογαριασμών.

 

Το Λαϊκό Κόμμα έχει συσπειρωθεί πίσω από τον Ραχόι, ο οποίος δήλωσε σήμερα πως έχει την πρόθεση να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του και πως οι καταδίκες για διαφθορά δεν επηρεάζουν ούτε ένα μέλος της κυβέρνησής του. Ο 63χρονος πρωθυπουργός είχε επιβιώσει μιας πρότασης μομφής τον περασμένο Ιούνιο.

 

Οι Ciudadanos (Πολίτες), ένα φιλελεύθερο κόμμα που βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις και το πιθανότερο είναι να κερδίσει ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, κάλεσε σήμερα τον Ραχόι να τις προκηρύξει.

 

Η κυβέρνηση του Ραχόι είναι εξασθενημένη και έχει στιγματιστεί από τις καταδίκες για διαφθορά, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Mundo ο επικεφαλής των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα.

 

«Η μόνη δημοκρατική και αξιοπρεπής έξοδος είναι να δώσουμε φωνή στον ισπανικό λαό ώστε να επιλέξει νέα κυβέρνηση και νέο κοινοβούλιο», δήλωσε.

 

Οι Ciudadanos είπαν το Σάββατο ότι είναι πρόθυμοι να εργαστούν με τους Σοσιαλιστές για να στηρίξουν έναν ουδέτερο υποψήφιο για να ανατρέψει τον Ραχόι, η κυβέρνηση μειοψηφίας του οποίου έχει επίσης πληγεί από την κρίση που πυροδοτήθηκε από την ψήφο της Καταλονίας υπέρ της ανεξαρτησίας.

 

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE), ο Χοσέ Λουίς Αμπάλος, διαβεβαίωσε σήμερα πως «η ερώτηση που θα τεθεί, την Πέμπτη ή την Παρασκευή, είναι μια ψήφος υπέρ ή κατά της κυβέρνησης. Να συνεργαστεί κανείς ή όχι με την ατιμωρησία; Αυτή είναι η ερώτηση» που τίθεται, όπως είπε.

 

Εντούτοις δεν είναι σαφές αν οι Σοσιαλιστές και οι Ciudadanos θα ενωθούν για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ραχόι.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr