ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση κατηγορείται ο Χάρβεϊ Γουάινστιν

Για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση κατηγορείται ο Χάρβεϊ Γουάινστιν Facebook Twitter
EPA/JUSTIN LANE
1

Ο έκπτωτος κινηματογραφικός παραγωγός Χάρβεϊ Γουάινστιν αφέθηκε σήμερα ελεύθερος μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του, με εγγύηση ένα εκατομμύρια δολάρια μετρητά, την υποχρέωση να φορά ηλεκτρονικό βραχιολάκι και να παραδώσει το διαβατήριό του στις αρχές, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι όροι της απελευθέρωσής του προσδιορίστηκαν στη διάρκεια μιας σύντομης ακρόασης ενώπιον δικαστή του Μανχάταν στη βάση μιας προκαταρκτικής συμφωνίας ανάμεσα στον εισαγγελέα του Μανχάταν και τον δικηγόρο του, Μπεν Μπράφμαν.

Σε βάρος του Γουάινστιν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιασμό τον Μάρτιο του 2013 στη Νέα Υόρκη και γιατί ανάγκασε μία άλλη γυναίκα σε στοματικό σεξ το 2004, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του εισαγγελέα του Μανχάταν. Ο εισαγγελέας δεν κατονόμασε τα θύματα.

Ο παραγωγός κατηγορείται για βιασμό, εγκληματική πράξη σεξουαλικής κακοποίησης, και σεξουαλική κακοποίηση για υποθέσεις που αφορούν τις κατηγορίες από δύο διαφορετικές γυναίκες.

Είναι η πρώτη ποινική υπόθεση που αντιμετωπίζει ο Γουάινσταϊν, από τον περασμένο Οκτώβριο που ξέσπασε το κύμα αποκαλύψεων που πυροδότησε το κίνημα #MeToo.

Για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση κατηγορείται ο Χάρβεϊ Γουάινστιν Facebook Twitter
EPA/PETER FOLEY

Ο 66χρονος Γουάινσταϊν, οδηγήθηκε με χειροπέδες, συνοδευόμενος από δύο αστυνομικούς, από το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης, σε ένα αυτοκίνητο, για να μεταφερθεί στο δικαστήριο του Μανχάταν για να του απαγγελθούν οι κατηγορίες.

Ο παραγωγός αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες για μη συναινετικό σεξ.

Ο Γουάινστιν φτάνοντας στο δικαστήριο, κατέβηκε από το αυτοκίνητο χωρίς χειροπέδες, ενώ μαζί του ήταν ο δικηγόρος του Μπέντζαμιν Μπράφμαν.

Ο Γουάινστιν ήταν σκυθρωπός και δεν έκανε καμία δήλωση, στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν εκεί.

 

Σε ανακοίνωσή του το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης ανέφερε: «H αστυνομία της Νέας Υόρκης ευχαριστεί τα γενναία θύματα για το κουράγιο τους να μιλήσουν και να αναζητήσουν δικαιοσύνη».

Λίγο πριν ο Γουάινστιν παραδοθεί στις αρχές, μία από της γυναίκες που τον κατηγορούσαν, η ηθοποιός Ρόουζ Μακ Γκάουαν δήλωσε: «Εγώ και πολλά από τα θύματα του Χάρβεϊ Γουάινστιν, είχαμε χάσει την ελπίδα μας ότι ο βιαστής μας θα λογοδοτούσε απένταντι στο νόμο. Σήμερα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη δικαιοσύνη».

Κατά την είσοδό του στο αστυνομικό τμήμα, τον Γουάινστιν περίμεναν δεκάδες τηλεοπτικές κάμερες.

Ο 66χρονος φορούσε σκούρο σακάκι πάνω από μπλε πουλόβερ και λευκό πουκάμισο, και παντελόνι τζιν, ενώ κρατούσε μερικά βαριά βιβλία στο δεξί του χέρι, όπως βιογραφίες του συνθέτη Ρίτσαρντ Ρόντζερς και του σκηνοθέτη Όσκαρ Χαμερστάιν Β', διάσημων για τα μιούζικαλ που ανέβαζαν στο Μπρόντγουεϊ, καθώς και του Ελία Καζάν, σκηνοθέτη κλασικών ταινιών του Χόλιγουντ όπως «Το Λιμάνι της Αγωνίας» και «Λεωφορείον ο Πόθος».

Δύο αξιωματούχοι της αστυνομίας ανέφεραν στο Associated Press ότι η υπόθεση περιλαμβάνει κατηγορίες από τη Λουσία Έβανς, μία ανερχόμενη ηθοποιό, η οποία κατηγορεί τον παραγωγό ότι την εξανάγκασε να του κάνει στοματικό σεξ στο γραφείο του. Ήταν ανάμεσα στις πρώτες γυναίκες που μίλησαν για τον Γουάινστιν.

Άλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι είναι πιθανόν η υπόθεση να περιλαμβάνει τουλάχιστον άλλο ένα θύμα το οποίο ακόμη δεν έχει προσέλθει δημοσίως.

Πάνω από 75 γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον Γουάινστιν για παρενόχληση. Αρκετές ηθοποιοί και μοντέλα τον έχουν κατηγορήσει για σεξουαλική επίθεση, όμως πολλές από αυτές τις περιπτώσεις έγιναν πολύ καιρό πριν για οποιαδήποτε δίωξη.

Η Ρόουζ Μακ Γκάουαν είπε ότι ο Γουάινστιν τη βίασε το 1997 στη Γιούτα, η ηθοποιός των Sopranos, Αναμπέλα Σιόρα, τον κατηγορεί για βιασμό το 1992 στο διαμέρισμά της στη Νέα Υόρκη και η ηθοποιός Νατάσια Μάλτε τον κατηγορεί ότι της επιτέθηκε στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στο Λονδίνο το 2008.

Το καθεστώς παραγραφής για βιασμό και ορισμένα άλλα σεξουαλικά εγκλήματα στη Νέα Υόρκη καταργήθηκε το 2006, αλλά όχι για επιθέσεις που συνέβησαν πριν από το 2001.

Με πληροφορίες από The Guardian

Διεθνή
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια