Ο Τραμπ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Τραμπ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν Facebook Twitter
2

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σε επιστολή του Τραμπ προς τον Κιμ, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος, γίνεται γνωστό ότι η Σύνοδος της Σιγκαπούρης, που είχε προγραμματιστεί για την 12η Ιουνίου, δεν θα διεξαχθεί.

«Ανυπομονούσα να συναντηθώ εκεί μαζί σας» τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος στην επιστολή.

«Δυστυχώς, δεδομένης της απίστευτης οργής σας και της φανερής εχθρότητας που επιδείξατε στην πιο πρόσφατη δήλωσή σας, νιώθω ότι είναι ακατάλληλο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να έχουμε αυτή τη συνάντηση που προγραμματιζόταν εδώ και καιρό», γράφει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογραμμίζει ότι «για το καλό των δύο πλευρών, όμως εις βάρος του υπόλοιπου κόσμου», η Σύνοδος της Σιγκαπούρης δεν θα διεξαχθεί, ενώ στην ίδια επιστολή τονίζεται η «ισχύς» του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου.

«Μιλάτε για τις πυρηνικές δυνατότητές σας, αλλά οι δικές μας είναι τόσο τεράστιες και ισχυρές που προσεύχομαι στον Θεό να μη χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθούν», αναφέρεται συγκεκριμένα.


Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια «χαμένη ευκαιρία» και προσθέτει πως ανυπομονεί πολύ να συναντήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν «κάποια μέρα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες στο ενδεχόμενο αναβολής της συνόδου. Χθες είχε δηλώσει πως «κάποια ημέρα, σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, αυτό (σ.σ. η συνάντηση) θα γίνει. Θα μπορούσε να είναι η 12η Ιουνίου. Θα δούμε».

Νωρίτερα σήμερα, η Βόρεια Κορέα είχε επαναλάβει τις απειλές της να αποσυρθεί από τη Σύνοδο που είχε προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν, προειδοποιώντας ότι είναι προετοιμασμένη για μια πυρηνική αναμέτρηση με την Ουάσιγκτον εφόσον χρειαστεί.

Σημειώνεται πως κορυφαίο στέλεχος της διπλωματίας της Βόρειας Κορέας, επέκρινε σήμερα με οξύ τρόπο τις δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος παραλλήλισε τη Βόρεια Κορέα με τη Λιβύη.

«Ούτε θα εκλιπαρήσουμε τις ΗΠΑ για διάλογο, ούτε θα μπούμε στον κόπο να προσπαθήσουμε να τις πείσουμε, αν δεν θέλουν να καθίσουν μαζί μας να μιλήσουμε», δήλωσε η Τσε Σον Χούι, υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Μάλιστα, προειδοποίησε για μία «πυρηνική αναμέτρηση» εάν αποτύχει η διπλωματία.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι θα πρότεινε στον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν να επανεξετάσει τη συμμετοχή του στη σύνοδο, εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να προσβάλλουν τη Βόρεια Κορέα ενώ εκείνη επιδεικνύει καλή θέληση.

Αναφερόμενη στις δηλώσεις του Μάικ Πενς, η Τσε είπε ότι «δεν μπορώ να κρύψω την κατάπληξη μου όταν τέτοιες βλακώδεις δηλώσεις βγαίνουν από το στόμα του αμερικανού αντιπροέδρου».

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσαν νωρίτερα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η Βόρεια Κορέα ανατίναξε τις σήραγγες που χρησιμοποιούνταν στις πυρηνικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για την αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε και τις έξι πυρηνικές δοκιμές της στο πεδίο Πούνγκι-ρι, ένα σύμπλεγμα από τούνελ κάτω από το όρος Μάνταπ στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η Πιονγιάνγκ κατέστρεψε ολοσχερώς το πεδίο πυρηνικών δοκιμών Πούνγκι-ρι για να διασφαλίσει την διαφάνεια ως προς τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA. Πρόκειται για μία σημαντική διαδικασία προς τον παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό, πρόσθεσε.

Μικρή ομάδα από εκπροσώπους των διεθνών μέσων ενημέρωσης επιλέχθηκε από την Βόρεια Κορέα για να παρευρεθεί στην επιχείρηση ανατίναξης και καταστροφής των σηράγγων, για την οποία η Πιονγιάνγκ δηλώνει ότι αποτελεί απόδειξη της προσήλωσής της στην δέσμευση που έχει αναλάβει για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι σύμφωνα με τους νοτιοκορεάτες δημοσιογράφους που βρίσκονταν επί τόπου, πολλαπλές εκρήξεις ακούγονταν καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας.

Οι αρχές της Σεούλ δήλωσαν ότι η καταστροφή του πεδίου υπόγειων πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας είναι το πρώτο βήμα για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

Ειδικοί εξηγούν ότι το πεδίο των πυρηνικών δοκιμών δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί μετά από έξι πυρηνικές δόκιμες και κατά συνέπεια δεν ήταν χρήσιμο, ενώ μπορεί εύκολα να ξανακατασκευαστεί σε περίπτωση ανάγκης.

Άλλοι παρατήρησαν ωστόσο ότι η Βόρεια Κορέα δέχθηκε να καταστρέψει το πεδίο χωρίς να θέσει όρους ή να ζητήσει ανταλλάγματα από την Ουάσινγκτον, πράγμα που σημαίνει ότι οι προθέσεις του καθεστώτος για αλλαγή είναι σοβαρές.

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια