Πώς ο Λίβανος κατέπνιξε το Pride στην Βηρυτό - Συλλήψεις και εκβιασμοί για να ακυρωθεί η Παρέλαση Υπερηφάνειας

Πώς ο Λίβανος κατέπνιξε το Pride στην Βηρυτό - Συλλήψεις και εκβιασμοί για να ακυρωθεί η Παρέλαση Υπερηφάνειας Facebook Twitter
0

Με πρωτοφανή εκβιαστικό τρόπο ακυρώνεται η φετινή Παρέλαση Υπερηφάνειας στο Λίβανο καθώς οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του διοργανωτή.

Ο Χάντι Ντέμιεν ο νεαρός άντρας πίσω από το Beirut Pride συνελήφθη και κρατήθηκε από τις αρχές ενώ για να αφεθεί ελεύθερος υπέγραψε έγγραφο με το οποίο δεσμευόταν ότι θα ακυρωθούν οι υπόλοιπες εκδηλώσεις του μοναδικού gay pride που διοργανώνεται σε αραβική χώρα.

Ο Λίβανος έγινε η πρώτη αραβική χώρα η οποία φιλοξένησε πέρυσι gay pride, αν και η εναρκτήρια εκδήλωση είχε ακυρωθεί έπειτα από απειλές, ενώ οι υπόλοιπες διοργανώθηκαν με κάποια διακριτικότητα και χωρίς να πραγματοποιηθεί πορεία από τις LGBT οργανώσεις.

Φέτος οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 12 Μαΐου και θα ολοκληρώνονταν στις 20 Μαΐου.

Ο Λίβανος θεωρείται πιο φιλελεύθερος κοινωνικά από τις άλλες χώρες της περιοχής, αν και οι ομοφυλόφιλοι, οι λεσβίες, οι αμφιφυλόφιλοι και οι διεμφυλικοί καταγγέλλουν ότι είναι θύματα διακρίσεων από το κράτος και την κοινωνία.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Beirut Pride ο διοργανωτής του Χάντι Ντέμιεν ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας επενέβησαν χθες το βράδυ σε μια δημόσια ανάγνωση ενός θεατρικού έργου, η οποία πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του gay pride.

Ο Ντέμιεν πρόσθεσε ότι τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου ανακρίθηκε και κρατήθηκε όλη τη νύκτα. Στη συνέχεια του ζητήθηκε, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος, να υπογράψει έγγραφο ότι θα ακυρωθούν οι υπόλοιπες προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Λιβάνου δεν έχει σχολιάσει την είδηση.

Πώς ο Λίβανος κατέπνιξε το Pride στην Βηρυτό - Συλλήψεις και εκβιασμοί για να ακυρωθεί η Παρέλαση Υπερηφάνειας Facebook Twitter
Ο Χάντι Ντέμιεν

Ο Ντέμιεν επεσήμανε ότι τον προειδοποίησαν πως αν δεν υπέγραφε το έγγραφο αυτό, θα ξεκινούσε έρευνα εναντίον του για «υποκίνηση σε ανήθικες πράξεις και προσβολή της δημοσίας αιδούς».

Η νομοθεσία του Λιβάνου απαγορεύει τις «παρά φύσει σεξουαλικές πράξεις», χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω  διευκρινίσεις, κάτι που χρησιμοποιείται για την ποινικοποίηση των ομοφυλοφιλικών σχέσεων. Πέρυσι ωστόσο Λιβανέζος δικαστής έκρινε ότι οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν είναι «παρά φύσει», μια απόφαση που έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους ακτιβιστές.

Με πληροφορίες από AFP/ Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM