Η Τουρκία απελαύνει «προσωρινά» τον πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη

Η Τουρκία απελαύνει «προσωρινά» τον πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη Facebook Twitter
0

Η Τουρκία ζήτησε σήμερα από τον γενικό πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη να εγκαταλείψει προσωρινά την χώρα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μία ημέρα αφότου το Ισραήλ έλαβε αντίστοιχο μέτρο με τον τούρκο γενικό πρόξενο στην Ιερουσαλήμ, καθώς η ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα μετά το αιματοκύλισμα στην Γάζα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε χθες από τον γενικό πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη Γιόσι Λεβί Σάφρι να εγκαταλείψει την χώρα «για κάποιο διάστημα».

Υπενθυμίζεται επίσης πως χθες η Τουρκία απέλασε και τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Άγκυρα. Ο πρεσβευτής Εϊτάν Ναέχ κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και του ζητήθηκε να «επιστρέψει στη χώρα του για κάποιον καιρό», δήλωσε ένας αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επιπλέον, τη Δευτέρα η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις.

Το αιματοκύλισμα στη Γάζα έχει προκαλέσει και ανοιχτή αντιπαράθεση ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Ερντογάν έχει τεθεί επικεφαλής του μετώπου κατά του Ισραήλ μετά τον θάνατο 60 Παλαιστινίων τη Δευτέρα από τα πυρά των ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Δευτέρα το Ισραήλ για «κρατική τρομοκρατία» και για «γενοκτονία».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, του απάντησε ότι δεν δέχεται «μαθήματα ηθικής» από τον πρόεδρο της Τουρκίας που είναι «μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κατανοεί πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές».

Απαντώντας, ο Ερντογάν χαρακτήρισε «κράτος απαρτχάιντ» το Ισραήλ και κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι έχει «αίμα Παλαιστινίων στα χέρια του».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ