Μέι: Ανησυχούμε πολύ για την κλίμακα της βίας στη Γάζα

Μέι: Ανησυχούμε πολύ για την κλίμακα της βίας στη Γάζα Facebook Twitter
EPA/NEIL HALL
0

Η βία στη Γάζα είναι επιζήμια για την ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, μετά τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων διαδηλωτών από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας.

«Ανησυχούμε πολύ για την κλίμακα της βίας. Η απώλεια ανθρωπίνων ζωών και ο μεγάλος αριθμός των Παλαιστινίων τραυματιών είναι τραγικός... Αυτή η βία είναι επιζήμια για τις ειρηνευτικές προσπάθειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε περαιτέρω βία. Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, αλλά αυτές οι διαμαρτυρίες πρέπει να είναι ειρηνικές. Ανησυχούμε για το ενδεχόμενο εξτρεμιστικά στοιχεία να επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν ειρηνικές διαμαρτυρίες προκειμένου να προωθήσουν τους δικούς τους σκοπούς. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορά του... αλλά η χρήση αληθινών πυρών είναι βαθιά ανησυχητική» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Άλιστερ Μπερτ δήλωσε πως πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων διαδηλωτών στα σύνορα με τη Γάζα από Ισραηλινούς στρατιώτες.

«Θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα», είπε στο κοινοβούλιο. «Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σαφές ζητώντας να προσδιοριστούν επειγόντως τα γεγονότα όπως συνέβησαν, περιλαμβανομένου του γιατί χρησιμοποιήθηκε τέτοιος όγκος αληθινών πυρών...»

«Υπάρχουν διαφορετικές μορφές έρευνας που είναι δυνατές μέσω των Ηνωμένων Εθνών και θα πρέπει να βρούμε τη σωστή φόρμουλα, αλλά είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε όλα τα γεγονότα» δήλωσε.

Ο Μπερτ ζήτησε επίσης να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στη διακίνηση προσώπων στη Γάζα και διεθνή υποστήριξη για σχέδια υποδομών και αναπτυξιακά σχέδια εκεί.

Επίσης ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζεται να δείξουν περισσότερη κατανόηση για τις αιτίες της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, μετά το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ που προκάλεσε βία στη Γάζα.

«Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας κεντρικός παράγοντας αυτού που χρειάζεται να γίνει στο Ισραήλ, αλλά χρειάζεται να δείξουν μεγαλύτερη κατανόηση για ορισμένα από τα βασικά θέματα», είπε.

Η Γερμανία κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να προσπαθήσουν να αποφύγουν μια κλιμάκωση της βίας και δήλωσε πως μια ανεξάρτητη επιτροπή θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεκαθαρίσει το τι ακριβώς συνέβη.

«Αυτό που συνέβη... μας ανησυχεί πολύ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Γερμανίας πως, αν και οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται να διαδηλώνουν ειρηνικά και το Ισραήλ δικαιούται να προστατεύει τα σύνορά του, όλες οι συμπεριφορές πρέπει να είναι ανάλογες.

Η ιρλανδική κυβέρνηση τάχθηκε επίσης σήμερα υπέρ της διεξαγωγής «ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας (...) υπό τον ΟΗΕ» για τα φονικά γεγονότα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ