Ιταλία: Πέντε Αστέρια και Λέγκα ζήτησαν νέα αναβολή για το σχηματισμό κυβέρνησης

Ιταλία: Πέντε Αστέρια και Λέγκα ζήτησαν νέα αναβολή για το σχηματισμό κυβέρνησης Facebook Twitter
«Θα είμαστε σχετικά σύντομοι, αλλά πρέπει να ολοκληρώσουμε θετικά την προσπάθεια αυτή. Από τον πρόεδρο ζητήσαμε, ακόμη λίγες ημέρες επιπλέον χρόνο», δήλωσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας. (EPA/ALESSANDRO DI MEO)
0

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνάντηση του κινήματος Πέντε Αστέρων με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα.

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, δήλωσε:

«Οι διάφορες επαφές με τη Λέγκα ολοκληρώθηκαν με αναφορά στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Πρόκειται για κυβέρνηση της αλλαγής, με συμβόλαιο το οποίο έχει ως σημείο αναφοράς το γερμανικό μοντέλο. Τα μέλη μας θα το κρίνουν μέσω διαδικτύου. Είμαι περήφανος για τα αποτελέσματα, με αναφορά στη στήριξη ανέργων, την αλλαγή του νόμου για την συνταξιοδότηση, την καταπολέμηση της διαφθοράς»

«Συμφωνούμε με την Λέγκα ότι δημοσίως, δεν υπάρχουν ονόματα και ζητήσαμε τον αναγκαίο χρόνο για να ολοκληρώσουμε το κυβερνητικό συμβόλαιο. Πρώτα μιλάμε για τα προβλήματα των Ιταλών και στη συνέχεια για τους εκτελεστές του προγράμματος. Ξέρουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ευρωπαϊκές αλλά και εκτός Ευρώπης υποχρεώσεις, με ειδική αναφορά στην μεταρρύθμιση του Δουβλίνου αλλά και τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο.

«Θα είμαστε σχετικά σύντομοι, αλλά πρέπει να ολοκληρώσουμε θετικά την προσπάθεια αυτή. Από τον πρόεδρο ζητήσαμε, ακόμη λίγες ημέρες επιπλέον χρόνο».

Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, συναντήθηκε και αυτός με τη σειρά του με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Εργαζόμαστε για να φτιάξουμε μια σοβαρή και σταθερή κυβέρνηση, αλλά χρειαζόμαστε ακόμη χρόνο για το αποτέλεσμα», τόνισε. «Καταβάλλουμε μια τεράστια προσπάθεια», πρόσθεσε, «και συζητάμε για το ποία θα πρέπει να είναι η μελλοντική Ιταλία».

«Θα κυβερνήσουμε μόνον αν μπορούμε να αλλάξουμε την Ιταλία», υπογράμμισε παράλληλα.

Επανάλαβε, δε, ότι θεωρεί κύριας σημασίας την αλλαγή του νόμου για την συντάξιμη ηλικία, για το μεταναστευτικό και την αποφυγή αύξησης του ΦΠΑ και ότι οι θέσεις των δυο πολιτικών δυνάμεων, στα θέματα αυτά, δεν ταυτίζονται απόλυτα. Επέμεινε, επίσης, ότι κύριο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης «πρέπει να είναι και η νέα στάση της Ιταλίας στην Ευρώπη».

«Ζητήσαμε μια μικρή αναβολή, για να δούμε αν μπορούμε να φτάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα», τόνισε ο γραμματέας της Λέγκα.

Ο οποίος δεν έκρυψε, όμως, ότι «με την πάροδο των ωρών, η αμοιβαία εκτίμηση, ανάμεσα στον ίδιο και στον Ντι Μάιο, αυξάνεται».

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια αναβολή, ενώ οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούσαν ότι σήμερα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η όλη προσπάθεια, με την υπόδειξη του υποψήφιου πρωθυπουργού. Είναι πιθανό, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, να ανακοινωθεί επίσημα μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ