Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα καλεί σε τζιχάντ κατά των ΗΠΑ

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα καλεί σε τζιχάντ κατά των ΗΠΑ Facebook Twitter
0

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Ayman al-Zawahiri, δήλωσε ότι η απόφαση της Αμερικής να μεταφέρει την Ισραηλινή πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ ήταν απόδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν καθώς παρότρυνε τους μουσουλμάνους να ξεκινήσουν τζιχάντ ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε ένα πεντάλεπτο βίντεο με τίτλο «Το Τελ Αβίβ είναι επίσης γη των μουσουλμάνων», ο Αιγύπτιος γιατρός που ανέλαβε καθήκοντα ηγέτη της παγκόσμιας τρομοκρατικής ομάδας μετά το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, αναφέρθηκε στην Παλαιστινιακή Αρχή με σκληρά λόγια κάνοντας λόγο για ξεπούλημα της Παλαιστίνης προτρέποντας τους οπαδούς του να πάρουν τα όπλα.

«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν σαφής και αποκάλυψε το αληθινό πρόσωπο της σύγχρονης Σταυροφορίας», αναφέρει σε άλλο σημείο και λέει πως μόνη λύση είναι η αντίσταση μέσω τζιχάντ.

Πρόσθεσε ότι ο Μπιν Λάντεν δήλωνε ότι οι ΗΠΑ είναι ο πρώτος εχθρός των μουσουλμάνων και ορκίστηκε ότι δεν υπάρξει ασφάλεια μέχρι «όλοι οι στρατοί της δυσπιστίας εγκαταλείψουν τη χώρα του Μωάμεθ».

Το κάλεσμα σε τζιχάντ έρχεται να προσθέσει περαιτέρω ανησυχία στο Ισραήλ όπου η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα κινητοποιήσει 1000 αστυνομικούς προκειμένου να προφυλάξει την πρεσβεία και τη γύρω περιοχή, όπου δεσπόζουν αφίσες με το σύνθημα «Τραμπ Κάνε το Ισραήλ Σπουδαίο Ξανά» (Trump Make Israel Great Again).

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης έχουν επίσης ενισχυθεί εντός και περιμετρικά των παλαιστινιακών εδαφών. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι θα διπλασιάσει τον αριθμό των μάχιμων μονάδων του γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και στην Δυτική Όχθη.

Από την 30η Μαρτίου η Γάζα είναι το θέατρο της «πορείας της επιστροφής» στο πλαίσιο της οποίας χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ. Διεκδικούν την αναγνώριση του δικαιώματός τους να επιστρέψουν στα εδάφη απ' όπου εκδιώχθηκαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το 1948 και να καταγγείλουν τον αποκλεισμό της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις φοβούνται ότι τις επόμενες ημέρες, οι Παλαιστίνιοι θα ενισχύσουν το μέτωπο διαμαρτυρίας. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναμένεται να διαδηλώσουν σήμερα στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ.

Από τις 30 Μαρτίου, 54 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα.

Ένδειξη του τεταμένου κλίματος, εβραίοι που κρατούσαν ισραηλινές σημαίες και φώναζαν «ο λαός του Ισραήλ είναι ζωντανός» συνεπλάκησαν με Παλαιστίνιους φρουρούς στην πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ. Τους απομάκρυναν Ισραηλινοί αστυνομικοί.

Την 6η Δεκεμβρίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων ανακοινώνοντας ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία εκεί από το Τελ Αβίβ.

Η αμερικανική πρεσβεία, που θα ανοίξει παρουσία σχεδόν 800 καλεσμένων, θα στεγάζεται προσωρινά στον χώρο όπου βρισκόταν το αμερικανικό προξενείο εν αναμονή της κατασκευής της νέας της έδρας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ