Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής των Πούλιτζερ, Τζούνο Ντίαζ, μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής των Πούλιτζερ, Τζούνο Ντίαζ, μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση Facebook Twitter
EPA/ALEJANDRO GARCIA
0

Ο πρόεδρος της επιτροπής που απονέμει τα βραβεία Πούλιτζερ, Τζούνο Ντίαζ, ο οποίος κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση, αποχώρησε από τη θέση αυτή προκειμένου να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε βάρος του.

  

Στις 4 Μαΐου, σε μια εκδήλωση στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, η δημοσιογράφος Ζίνζι Κλέμονς αναφέρθηκε σε ένα επεισόδιο που όπως είπε σημειώθηκε μεταξύ τους πριν από έξι χρόνια.

Σε μήνυμά που ανάρτησε αργότερα στο Twitter υποστήριξε ότι ο συγγραφέας την φίλησε δια της βίας.

«Δεν είμαι η μόνη στην οποία το έκανε αυτό», πρόσθεσε. «Αρνούμαι να παραμείνω σιωπηλή», τόνισε η Κλέμονς που την εποχή εκείνη ήταν φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Την Πέμπτη, η επιτροπή των Πούλιτζερ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ανεξάρτητη έρευνα για τους ισχυρισμούς της Κλέμονς, σημειώνοντας ότι ο Ντίας συμφώνησε και ότι συνεργάζεται με τους ερευνητές.

Ο συγγραφέας παρέδωσε τη θέση του προέδρου στον Γιουτζίν Ρόμπινσον, δημοσιογράφο στην εφημερίδα Washington Post, αλλά παραμένει μέλος του συμβουλίου των βραβείων.

Τον προηγούμενο μήνα, ο συγγραφέας, ο οποίος είχε βραβευτεί με Πούλιτζερ για το μυθιστόρημά του «The Brief Wondrous Life of Oscar Wao», είχε γράψει ένα άρθρο στο περιοδικό The New Yorker, στο οποίο είχε αποκαλύψει ότι είχε βιαστεί όταν ήταν παιδί.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της κας Κλέμονς, ο Ντιαζ δήλωσε: «Αναλαμβάνω την ευθύνη για το παρελθόν μου. Αυτός είναι και ο λόγος που πήρα την απόφαση να πω την αλήθεια για το βιασμό μου και τις καταστροφικές συνέπειές του. Αυτός ο διάλογος είναι σημαντικός και πρέπει να συνεχιστεί».

«Ακούω και μαθαίνω από τις ιστορίες των γυναικών σε αυτό το ουσιαστικό πολιτισμικό κίνημα που έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Πρέπει να συνεχίσουμε να διδάσκουμε στους άντρες σχετικά με τη συγκατάθεση και τα όρια».

Η κα Κλέμονς είχε αναφέρει στα σχόλιά της, ότι θεωρούσε ότι το άρθρο του κ. Ντίαζ σχετικά με το βιασμό του γράφτηκε για να αποπροσανατολίσει την προσοχή σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του που φοβόταν ότι επρόκειτο να έρθουν στο φως.

Αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο του παραγωγού του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν, τον περασμένο Οκτώβριο, δεκάδες ισχυροί άνδρες, κυρίως πολιτικοί και καλλιτέχνες, έχουν κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση, επιθέσεις ή ακόμη και βιασμούς.

Πηγή: AFP, BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM