Ο άνθρωπος που βρίσκεται στο επίκεντρου του σκανδάλου που έχει ταράξει τους κόλπους της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών (της επιτροπής που απονέμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας), ο Γάλλος φωτογράφος Ζαν Κλοντ Αρνό, κατηγορείται τώρα ότι παρενόχλησε σεξουαλικά την πριγκίπισσα Βικτώρια της Σουηδίας.

 

Ο ίδιος ο Αρνό αρνείται τις κατηγορίες που τον θέλουν να παρενόχλησε την πριγκίπισσα σε μία εκδήλωση της Ακαδημίας το 2006, παρότι σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Svenska Dagbladet» επικαλείται τρεις διαφορετικούς αυτόπτες μάρτυρες.

 

Μία εκ των μαρτύρων, η Ebba Witt-Brattström δήλωσε με τη σειρά της στην εφημερίδα «Expressen» πως είδε με τα μάτια της την βοηθό της πριγκίπισσας να τραβά με βία το χέρι του Αρνό.

 

«Η βοηθός της -ήταν πραγματικά το κάτι άλλο- μπήκε μπροστά και τον έσπρωξε μακριά» ανέφερε χαρακτηριστικά η Witt-Brattström.

 

Μέχρι στιγμής η Βασιλική Οικογένεια της Σουηδίας δεν έχει σχολιάσει επισήμως το ζήτημα, αν και εξέδωσε μία γενική ανακοίνωση εκφράζοντας την υποστήριξή της στην εκστρατεία #MeToo.

 

Αυτή είναι η τελευταία μίας σειράς καταγγελιών για σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις που έχει δεχτεί ο Γάλλος φωτογράφος από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι σήμερα, προκαλώντας ένα κύμα παραιτήσεων από μέλη της Ακαδημίας, γεγονός που έχει θέσει εν αμφιβόλω την απονομή του φετινού Νόμπελ Λογοτεχνίας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρνό είναι παντρεμένος με το μέλος της Ακαδημίας, Καταρίνα Φρόστενσον.