Απόφαση ορόσημο στην Ευρώπη για να σωθούν οι μέλισσες - Απαγορεύουν τρία νεονικοτινοειδή

Απόφαση ορόσημο στην Ευρώπη για να σωθούν οι μέλισσες - Απαγορεύουν τρία νεονικοτινοειδή Facebook Twitter
0

Τη σωτηρία των μελισσών στην Ευρώπη αποφασίζουν σήμερα τα κράτη μέλη της ΕΕ βάζοντας τέλος σε τοξικές ουσίες που απειλούσαν το είδος.

Τρία νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα που θεωρούνται επικίνδυνα για τις μέλισσες, η χρήση των οποίων τελεί ήδη υπό περιορισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα απαγορευθούν ολοκληρωτικά μετά την σημερινή ψηφοφορία της πλειοψηφίας των κρατών μελών της ΕΕ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η τύχη της ιµιδακλοπρίδης της Bayer CropScience, της κλοθειανιδίνης των Takeda Chemical Industries και Bayer CropScience, καθώς και της θειαμεθοξάμης της Syngenta -νευροτοξικών ουσιών που επιτίθενται στο νευρικό σύστημα των εντόμων και είναι ευρείας χρήσης - ήταν σε εκκρεμότητα από το 2013, έπειτα από μία πρώτη αρνητική αξιολόγηση της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων (Efsa).

Η υπηρεσία επιβεβαίωσε στο τέλος του Φεβρουαρίου την αρχική της αξιολόγηση, η οποία υποστήριξε την βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επεκτείνει την υπάρχουσα απαγόρευση.

Η απαγόρευση αφορά πλέον όλες τις εξωτερικές καλλιέργειες, με μόνη εξαίρεση τη χρήση των εντομοκτόνων αυτών σε κλειστά θερμοκήπια, υπό τον όρο ότι τα φυτά που καλλιεργούνται σε αυτά δεν βγαίνουν από τον κλειστό χώρο του θερμοκηπίου.

Ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών υποστήριξε κατά την ψηφοφορία την πρόταση της Επιτροπής στο πλαίσιο επιτροπής ειδικών που συνήλθε σήμερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

«Η Κομισιόν πρότεινε τα μέτρα αυτά εδώ και μήνες, επί τη βάσει της επιστημονικής άποψης της Efsa. Η υγεία των μελισσών είναι για μένα ζωτικής σημασίας, αφού αφορά την βιοποικιλότητα, την παραγωγή τροφίμων και το περιβάλλον», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Βιτένις Αντριουκάιτις.

Το 2013, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επιβάλει περιορισμούς στα τρία αυτά νεονικοτινοειδή, περιορισμούς κατά των οποίων είχαν προσφύγει η γερμανική Bayer και η ελβετική Syngenta.

Το μερικό μορατόριο χρήσης αφορούσε τις καλλιέργειες που προσελκύουν τις μέλισσες (όπως το καλαμπόκι, η ελαιοκράμβη και το ηλιοτρόπιο) εκτός ορισμένων εξαιρέσεων.

Η ΕΕ δεν περίμενε την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να λάβει τη σημερινή απόφαση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP/ Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM