«Δεν υπάρχει πλανήτης Β» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου αναφερόμενος στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε έκκληση προς τις ΗΠΑ να κάνουν ό,τι είναι δυνατό, ώστε «ο πλανήτης να είναι κατοικήσιμος και μετά από 25 χρόνια».

 

Η ομιλία του Μακρόν δεν ήταν τυχαία, αφού οι ΗΠΑ έχουν οπισθοχωρήσει από τη Συμφωνία των Παρισίων του 2015, για την κλιματική αλλαγή, που προέβλεπε ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης των κρατών που επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον. 

 

Κύριος στόχος ήταν να μειωθεί ο ρυθμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 

Επί προεδρίας Ομπάμα, οι ΗΠΑ είχαν δεσμευτεί να ελέγξουν τους ρύπους τους προς το περιβάλλον αλλά όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία και τις δεσμεύσεις τον Ιούλιο του 2017.

 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για την μόλυνση του πλανήτη στους Αμερικανούς, κάνοντας λόγο για «δολοφονία του πλανήτη». 

 

Όπως τόνιζε ο ίδιος, όλες οι χώρες οφείλουν να στραφούν σε φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας, ώστε να μειωθούν οι ρύποι άνθρακα στην ατμόσφαιρα, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ θα πρέπει, κάποια στιγμή, να επιστρέψουν στη συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα. 

 

Με πληροφορίες από CNBC, AFP και Reuters