Πέθανε η μοναδική «τροπική» πολική αρκούδα

Πέθανε η μοναδική «τροπική» πολική αρκούδα Facebook Twitter
EPA/WALLACE WOON
1

Ο Inuka, η μοναδική πολική αρκούδα που γεννήθηκε ποτέ σε τροπική χώρα, πέθανε στη Σιγκαπούρη.

«Πήραμε τη δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση να μην επαναφέρουμε τον Inuka από την αναισθησία», ανέφερε ο ζωολογικός κήπος της Σιγκαπούρης σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την ευθανασία που έγινε στο ζώο, το οποίο αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας.

Η αρκούδα είχε γεννηθεί στον συγκεκριμένο ζωολογικό κήπο και ήταν 27 ετών, έζησε δηλαδή περισσότερο από μία δεκαετία παραπάνω από τις πολικές αρκούδες που βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Πέθανε η μοναδική «τροπική» πολική αρκούδα Facebook Twitter
Ο Inuka όταν ήταν μικρός, μαζί με τη μητέρα του.

Ωστόσο, η παραμονή του Inuka στον ζωολογικό είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων.

Πρόσφατες εξετάσεις στον Inuka έδειξαν πως έπασχε από αρθρίτιδα, προβλήματα στα δόντια και μολύνσεις στα αυτιά του. Επίσης, η αδυναμία στα άκρα του δεν του επέτρεπε να κινείται πολύ.

«Όσο και αν θέλαμε να κρατήσουμε μαζί μας τον Inuka για όσο το δυνατόν περισσότερο, η βασικότερη ευθύνη μας είναι η ευημερία του», δήλωσε ο Cheng Wen-haur, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Wildlife Reserves Singapore.

«Η απόφασή μας να αφήσουμε τον Inuka να πεθάνει ελήφθη γνωρίζοντας ότι τα προβλήματα υγείας του είχαν επηρεάσει σοβαρά την ευημερία του. Πέρα από το σημείο που μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια καλή ποιότητα ζωής για τον Inuka, οπότε η μεγαλύτερη πράξη καλοσύνης που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να τον απαλλάξουμε από παρατεταμένη ταλαιπωρία», πρόσθεσε.

Η Σιγκαπούρη, που βρίσκεται λίγο πάνω από τον Ισημερινό, μοιάζει με το τελευταίο μέρος που θα περίμενε κανείς να δει μία πολική αρκούδα.

Ωστόσο, ο Inuka, ο οποίος γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου του 1990, ήταν η τέταρτη πολική αρκούδα στον ζωολογικό κήπο της Σιγκαπούρης. Ζούσε σε έναν κλειστό χώρο με ελεγχόμενες συνθήκες παγωμένης τούνδρας.

Οι γονείς, Nanook και Sheba, έφθασαν στη Σιγκαπούρη το 1978 από τον Καναδά και τη Γερμανία αντίστοιχα. Ο πατέρας του ζώου, Nanook, πέθανε το 1995 στα 18 του χρόνια ενώ η μητέρα του, Sheba, πέθανε σε ηλικία 35 χρόνων το 2012.

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων είχαν κάνει καμπάνιες κατά της κράτησης πολικών αρκούδων στον ζωολογικό της Σιγκαπούρης από το 1978. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις όταν το 2004 η γούνα του Inuka και της μητέρας του άρχισε να πρασινίζει. 

Οι αρχές του ζωολογικού κήπου απάντησαν ότι η πράσινη απόχρωση της γούνας ήταν αποτέλεσμα του άλγους που προκαλούν τα γηρατειά. Το 2004 το BBC μετέδωσε ότι οι αρκούδες αποχρωματίστηκαν με υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Ύστερα από συζητήσεις, ο ζωολογικός ανακοίνωσε το 2006 ότι δεν θα έφερνε άλλες πολικές αρκούδες μετά τον Inuka.

  

Πέθανε η μοναδική «τροπική» πολική αρκούδα Facebook Twitter
EPA/TOM WHITE

Πολλοί κάτοικοι της Σιγκαπούρης εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον θάνατο του Inuka, μέσω των social media.

«Αγαπημένε Inuka, πέρασες όλη σου τη ζωή ως έκθεμα, αλλά και πάλι ήσουν μία απόλαυση για όλους τους επισκέπτες του ζωολογικού κήπου», έγραψε ένας χρήστης στο Facebook.

«Είχες μία υπέροχη ζωή στη Γη, ακόμη και αν δεν γνώρισες ποτέ τους πάγους και το κρύο της Αρκτικής. Είθε να απελευθερωθείς από τον πόνο, την ταλαιπωρία και τις φωτογραφίες στον παράδεισο. Θα λείψεις σε όλους μας», πρόσθεσε κάποιος άλλος.

Πέθανε η μοναδική «τροπική» πολική αρκούδα Facebook Twitter
EPA/WALLACE WOON

Αρκετοί ήταν πάντως και εκείνοι που τόνισαν την ανάγκη να μην φιλοξενηθούν άλλες πολικές αρκούδες στη Σιγκαπούρη. «Θα μας λείψει ο Inuka, αλλά παρακαλώ όχι άλλες πολικές αρκούδες. Είναι απάνθρωπο να τις κρατάμε εδώ, ειδικά με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες».

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
"Είχες μία υπέροχη ζωή στη Γη, ακόμη και αν δεν γνώρισες ποτέ τους πάγους και το κρύο της Αρκτικής". Αυτοί που το υποστηρίζουν αυτό γιατί δεν πάνε να κλειστούν σε ένα κλουβί και να γίνονται έκθεμα ώστε να έχουν και αυτοί μια υπέροχη ζωή στη γή?Έχει αδειάσει και μια θέση στην Σιγκαπούρη. Τρέξτε να προλάβετε ζωάδια.Κρίμα για τον Inuka και κάθε πλάσμα που για την βλακεία του ανθρώπου δεν έζησε ποτέ ελεύθερο