Ταλκ για μωρά με αμίαντο; Η τελευταία δικαστική διαμάχη της Johnson & Johnson με καρκινοπαθή και η τεράστια αποζημίωση

Ταλκ για μωρά με αμίαντο; Η τελευταία δικαστική διαμάχη της Johnson & Johnson με καρκινοπαθή και η τεράστια αποζημίωση Facebook Twitter
0

Η δικαστική δικαίωση ενός καρκινοπαθούς σε βάρος της εταιρείας Johnson & Johnson ενδέχεται να ανοίξει πολλαπλά μέτωπα για την εταιρεία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ επιδίκασε, την προηγούμενη εβδομάδα, αποζημίωση 117 εκατομμυρίων δολαρίων σε έναν άνδρα που υποστήριζε ότι ο καρκίνος που εμφάνισε, οφειλόταν στην μακροχρόνια χρήση της πούδρας J&J Baby Powder.

Η Johnson & Johnson αντιμετωπίζει ήδη περίπου 6.000 υποθέσεις και καταγγελίες για καρκίνο των ωοθηκών. Όμως η πρόσφατη ετυμηγορία αφορά σε διαφορετικό τύπου καρκίνου που συνδέεται με τον αμίαντο.

Τόσο η J&J όσο και η Imerys Talc America που εμπλέκονται έχουν ήδη προαναγγείλει πως θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση και διαψεύδουν κατηγορηματικά τις καταγγελίες για αμίαντο στα προϊόντα τους.

Κατά την εξέταση της πρόσφατης υπόθεσης του Στίβεν Λάντσο, μόνιμου κάτοικου Νιου Τζέρσεϊ, παρουσιάστηκαν έγγραφα που, σύμφωνα με την υπεράσπιση του Λάντσο, αποδείκνυαν ότι η εταιρεία γνώριζε, από το 1970, πως η πούδρα για μωρά μολυνόταν από αμίαντο κατά την διαδικασία εξόρυξης.

Ο 46χρονος υποστηρίζει ότι η μητέρα του χρησιμοποιούσε στον ίδιο ταλκ από μωρό, πρακτική που εξακολούθησε και ο ίδιος όταν μεγάλωσε.

Η Johnson & Johnson υποστηρίζει από την πλευρά της πως τα έγγραφα που παρουσίασε η υπεράσπιση του Λάντσο δεν παρέχουν καμία σχετική απόδειξη και υποδεικνύουν μόνο την προσοχή και την ευαισθησία της εταιρείας για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε μόλυνση.

Όπως εξήγησε ο Πίτερ Μπικς, επικεφαλής της νομικής ομάδας που ανέλαβε την υπόθεση για λογαριασμό της J&J, στις αρχές της δεκαετίας του 1970 η εταιρεία εξέτασε σε θεωρητικό επίπεδο πως θα μπορούσε να διαχωρίσει το ταλκ από τον αμίαντο, σε περίπτωση που αναμειγνύονταν κατά την εξόρυξη των πρώτων υλών.

Όπως όμως τονίζει, παρά τις αλλεπάλληλες έρευνες δεκαετιών από ανεξάρτητα εργαστήρια, ουδέποτε εντοπίστηκε ποτέ μια τέτοιου είδους επιμόλυνση.

Ο Λάντσο εμφάνισε κακόηθες μεσοθηλίωμα, μία σπάνια και θανατηφόρα μορφή καρκίνου στο λεπτό στρώμα του ιστού που καλύπτει τη θωρακική κοιλότητα και τους πνεύμονες.

Αυτή η μορφή του καρκίνου συνδέεται άρρηκτα και αποδεδειγμένα με την έκθεση σε αμίαντο.

Ενώ όμως η σύνδεση του μεσθηλιώματος με τον αμίαντο είναι αναμφισβήτητη όμως, δεν ισχύει το ίδιο και για τον καρκίνο στις ωοθήκες με τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών να παραμένουν μοιρασμένα.

Έτσι δεν είναι καθόλου βέβαιο πως αυτό θα ενισχύσει τις σχετικές καταγγελίες και μηνύσεις σε βάρος της εταιρείας με έσοδα 76,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2017.

Περίπου 3.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με μεσοθηλίωμα κάθε χρόνο σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία με αρκετούς νομικούς να υποστηρίζουν πως η τελευταία απόφαση θα προκαλέσει «αλυσιδωτές αντιδράσεις». 

Πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM