Η πρώτη αντίδραση του Πούτιν - Συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η πρώτη αντίδραση του Πούτιν - Συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ Facebook Twitter
0

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν, στην πρώτη του δήλωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο μετά το βομβαρδισμό της Συρίας, δήλωσε ότι τα χτυπήματα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα «επιδεινώσουν την ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία».

Η επίθεση θα «φέρει πόνο στον ειρηνικό πληθυσμό, κάτι που ικανοποιεί τους τρομοκράτες που έχουν βασανίσει τον συριακό λαό εδώ και επτά χρόνια και θα προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων», αναφέρει ο ρώσος πρόεδρος.

«Η επίθεση θα έχει καταστρεπτική επίδραση σε ολόκληρο το σύστημα των διεθνών σχέσεων», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν επανέλαβε επίσης τις ρωσικές επιφυλάξεις για το ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία για την επίθεση χημικών όπλων στη Ντούμα η οποία οδήγησε στις αεροπορικές επιδρομές.

«Οι ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στον τόπο του υποτιθέμενου περιστατικού δεν βρήκαν κανένα σημάδι χρήσης χλωρίου ή άλλων δηλητηριωδών ουσιών. Κανένας κάτοικος δεν επιβεβαίωσε το γεγονός μιας χημικής επίθεσης », δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν επιτίθεται επίσης στο συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την πραγματοποίηση της επίθεσης  και τους κατηγορεί πως δεν περίμεναν τα αποτελέσματα της έρευνας, αναφερόμενος στην αποστολή εμπειρογνωμόνων  του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε παράλληλα πως συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η Ρωσία συγκαλεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξετάσει τις επιθετικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους», αναφέρει σε ανακοινωσή του το Κρεμλίνο.

«Η Ρωσία καταγγέλλει με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την επίθεση στη Συρία, όπου ρώσοι στρατιωτικοί βοηθούν τη νόμιμη κυβέρνηση να αγωνισθεί κατά της τρομοκρατίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα πάντως οι πρώτες αντιδράσεις από τη Ρωσία είχαν πιο πολεμοχαρή χαρακτήρα. Η Συρία δέχθηκε επίθεση ακριβώς την ώρα που είχε μια ευκαιρία για ειρήνη, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μερικές ώρες μετά το βομβαρδισμό.

«Ο συριακός λαός δοκιμάσθηκε πρώτα από την 'Αραβική άνοιξη', μετά από το Ισλαμικό Κράτος, τώρα από έξυπνους αμερικανικούς πυραύλους. Η πρωτεύουσα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης, που προσπαθεί επί χρόνια να επιβιώσει υφιστάμενη μια τρομοκρατική επιδρομή, δέχθηκε επίθεση», έγραψε στο Facebook η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Πρέπει να είσαι πολύ ανώμαλος για να επιτεθείς στην πρωτεύουσα της Συρίας ακριβώς τη στιγμή που είχε μια ευκαιρία για ένα ειρηνικό μέλλον», πρόσθεσε.

Οι ενέργειες που έγιναν σήμερα το βράδυ στη Συρία θα έχουν συνέπειες και όλη η ευθύνη ανήκει στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και tη Γαλλία δήλωσε με ανακοίνωσή του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, o Ανατόλι Αντόνοφ. "Οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν. Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας. Ένα προσχεδιασμένο σενάριο εφαρμόζεται. Ξανά, απειλούμαστε. Προειδοποιήσαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες", τόνισε ο Αντόνοφ. "'Όλη η ευθύνη για αυτές ανήκει στην Ουάσιγκτον, το Λονδινο και το Παρίσι", πρόσθεσε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM