ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Σοκάρουν οι εικόνες των νεκρών παιδιών στη Ντούμα - Παγκόσμια κατακραυγή και οργή

2

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η πολύνεκρη επίθεση στην Ντούμα η οποία φέρεται να έγινε με χημικά και άφησε πίσω της δεκάδες νεκρά παιδιά ανάμεσα στα θύματα.

Η συριακή κυβέρνηση αρνείται ότι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν οποιαδήποτε επίθεση με χημικά εναντίον της πόλης Ντούμα, αλλά διεθνώς η οργή μεγαλώνει καθώς δημοσιοποιούνται εικόνες και βίντεο από τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία.

Οι νεκροί είναι 42 σύμφωνα με οργανώσεις αν και άλλες πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 70 θύματα και εκτιμούν πως ο αριθμός θα μεγαλώσει όσο περνούν οι ώρες.

Τα μισοδιαλυμένα νοσοκομεία γέμισαν με παιδιά τα οποία υπέφεραν από ασφυξία. «Κάποια έφτασαν πολύ αργά και δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν», λένε νοσηλευτές που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη φρίκη.

Η κατάσταση πολλών τραυματιών κρίνεται ως πολύ σοβαρή και ακόμη δεν έχει αποκλειστεί το να υπάρχουν και άλλοι νεκροί που δεν έχουν εντοπιστεί.

«Περιστατικά με ασφυξία μεταξύ των αμάχων έπειτα από μια επιδρομή εναντίον κατοικημένης συνοικίας στη Ντούμα» έγραψαν τα Λευκά Κράνη στον λογαριασμό τους στο Twitter, κάνοντας λόγο για χρήση «τοξικού αερίου χλωρίου».

Παρόμοια ήταν και η μαρτυρία της Syrian American Medical Society (SAMS), μιας μκο που παράσχει υλικοτεχνική στήριξη στις δομές υγείας της Γούτας.

Ένας γιατρός στη Ντούμα φρόντισε «συγκεκριμένο αριθμό ασθενών που εμφάνισαν συμπτώματα που παραπέμπουν σε έκθεση σε αέριο χλωρίου» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Κατούμπ, ένας εκπρόσωπος της SAMS.

Σοκάρουν οι εικόνες των νεκρών παιδιών στη Ντούμα - Παγκόσμια κατακραυγή και οργή Facebook Twitter

Παγκόσμια κατακραυγή και διεθνείς αντιδράσεις

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έκαναν χρήση χημικών όπλων εναντίον της ανταρτοκρατούμενης πόλης στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.

«Τα στοιχεία δείχνουν άλλη μια επίθεση με χημικά από το καθεστώς» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕ.

«Προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι συνεχίζεται η χρήση χημικών όπλων, ειδικά εναντίον άμαχων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει απερίφραστα την χρήση των χημικών όπλων και τάσσεται υπέρ μιας άμεσης αντίδρασης από τη διεθνή κοινότητα».

Η ΕΕ παροτρύνει επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επαναφέρει τους ελέγχους του για να εξακριβώσει τους αυτουργούς των χημικών επιθέσεων και ζητά από τη Ρωσία και το Ιράν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς τον Άσαντ για την αποτροπή νέων επιθέσεων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε νωρίτερα πως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ θα πρέπει να «πληρώσει μεγάλο τίμημα» για τη φονική επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και κατηγόρησε το Ιράν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι υποστηρίζουν το «ζώο Άσαντ».

«Πολλοί νεκροί, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στην άμυαλη ΧΗΜΙΚΗ επίθεση στη Συρία. Η περιοχή της θηριωδίας είναι σφραγισμένη και περικυκλωμένη από τον Συριακό Στρατό, κάνοντάς την εντελώς απρόσιτη στον έξω κόσμο», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.«Ο πρόεδρος Πούτιν, η Ρωσία και το Ιράν είναι υπεύθυνοι γιατί υποστηρίζουν το Ζώο Άσαντ. Μεγάλο τίμημα θα πρέπει να πληρώσει», έγραψε.

Η Τουρκία καταδίκασε και αυτή τη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Καταδικάζουμε έντονα την επίθεση, για την οποία υπάρχει ισχυρή υποψία ότι πραγματοποιήθηκε από το καθεστώς, του οποίου το ιστορικό στη χρήση χημικών όπλων είναι γνωστό στη διεθνή κοινότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε έκκληση σήμερα να σταματήσουν οι μάχες στην Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό, διευκρινίζοντας πως ο Οργανισμός δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει εάν έχει γίνει χρήση χημικών όπλων.

«Ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί βαθιά για την ένταση και την επανάληψη της βίας στην Ντούμα στη διάρκεια των τελευταίων 36 ωρών, έπειτα από μα περίοδο σχετικής ηρεμίας». «Καλεί όλα τα μέρη να σταματήσουν τις μάχες και να επανέλθουν στην ηρεμία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του, Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί ιδιαίτερα για τους ισχυρισμούς ότι υπήρξε καταφυγή στα χημικά όπλα εναντίον του άμαχου πληθυσμού στην Ντούμα». «Αν και τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες αυτές, ο Γενικός Γραμματέας υπογραμμίζει πως κάθε χρήση χημικών όπλων, εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι απεχθής και απαιτεί έρευνα εις βάθος», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία εκφράζοντας λύπη για τα «δεκάδες θύματα» των πρόσφατων βομβαρδισμών.

«Τρομερά νέα μας έρχονται από τη Συρία με δεκάδες θύματα, πολλά από τα οποία γυναίκες και παιδιά (...) και ανθρώπους που χτυπήθηκαν από τα αποτελέσματα χημικών ουσιών που περιέχονται στις βόμβες», είπε ο πάπας ενώπιον χιλιάδων πιστών που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Δεν υπάρχει καλός και κακός πόλεμος, και τίποτα, τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη χρήση τέτοιων εργαλείων εξόντωσης εναντίον ανυπεράσπιστων ανθρώπων και πληθυσμών», πρόσθεσε.

«Προσευχόμαστε προκειμένου οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι να επιλέξουν τον άλλο δρόμο, εκείνον της διαπραγμάτευσης, τον μοναδικό που μπορεί να φέρει ειρήνη, που δεν θα είναι εκείνος του θανάτου και της καταστροφής», είπε ακόμη ο πάπας Φραγκίσκος.

Το βίντεο δείχνει την εικόνα στα νοσοκομεία μετά την επίθεση.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ακολουθούν σκληρές εικόνες που έδωσαν στη δημοσιότητα φωτορεπόρτερ:

 
Σοκάρουν οι εικόνες των νεκρών παιδιών στη Ντούμα - Παγκόσμια κατακραυγή και οργή Facebook Twitter
Σοκάρουν οι εικόνες των νεκρών παιδιών στη Ντούμα - Παγκόσμια κατακραυγή και οργή Facebook Twitter
Σοκάρουν οι εικόνες των νεκρών παιδιών στη Ντούμα - Παγκόσμια κατακραυγή και οργή Facebook Twitter
Σοκάρουν οι εικόνες των νεκρών παιδιών στη Ντούμα - Παγκόσμια κατακραυγή και οργή Facebook Twitter
Σοκάρουν οι εικόνες των νεκρών παιδιών στη Ντούμα - Παγκόσμια κατακραυγή και οργή Facebook Twitter
Σοκάρουν οι εικόνες των νεκρών παιδιών στη Ντούμα - Παγκόσμια κατακραυγή και οργή Facebook Twitter
Διεθνή
2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM