Η πρεσβεία του Ισημερινού έκοψε το ίντερνετ στον Τζούλιαν Ασάνζ για διπλωματικούς λόγους

Η πρεσβεία του Ισημερινού έκοψε το ίντερνετ στον Τζούλιαν Ασάνζ για διπλωματικούς λόγους Facebook Twitter
0

Η πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο διέκοψε την πρόσβαση στο διαδίκτυο για τον Τζούλιαν Ασάνζ, μετά από πρόσφατα tweets του, στα οποία λογόφερε και με τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών Άλαν Ντάνκαν.

Από το 2012, ο Ασάνζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, αποφεύγοντας για χρόνια την έκδοσή του στη Σουηδία.

Οι κατηγορίες κακοποίησης έχουν τεθεί στο αρχείο αλλά η Βρετανία εξακολουθεί να τον διώκει για την παραβίαση των περιοριστικών όρων με αποτέλεσμα ο ιδρυτής των Wikileaks να παραμένει «φιλοξενούμενος εγκλωβισμένος» στην πρεσβεία.

Όμως οι πρόσφατες αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνική δικτύωσης έχουν προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις του Ισημερινού με το Ηνωμένο Βασίλειο, οδηγώντας την πρεσβεία στο αποκλεισμό του Ασάνζ από το Διαδίκτυο.

Τη Δευτέρα ο Ασάνζ αναρωτήθηκε μέσω Twitter αν η Τερέζα Μέι πρέπει να θεωρεί βασικό ύποπτο το Κρεμλίνο για την επίθεση με χημικά όπλα στον πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποια ανεξάρτητη έρευνα που να το επιβεβαιώνει.

Ο Άλαν Ντάνκαν του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε στον Ασάνζ πως είναι ένα «μίζερο μικρό σκουλήκι» που θα πρέπει να παραδοθεί στις αρχές.

«Ως πολιτικός κρατούμενος που έχω κρατηθεί χωρίς κατηγορία για 8 χρόνια, κατά παράβαση δύο αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, υποθέτω πως είμαι όντως μίζερος. Όμως δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να είσαι «μικρός άνθρωπος» αν και είμαι μάλλον ψηλός. Και καλύτερο σκουλήκι - ένα υγιές πλάσμα που εμπλουτίζει το χώμα - από το να είμαι φίδι».

«Η κυβέρνηση του Ισημερινού θεωρεί ότι η συμπεριφορά του Ασάνζ μέσω των αναρτήσεών του στα social media θέτει σε κίνδυνο τις καλές σχέσεις της χώρας με το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και του κόσμου», σημειώνει η πρεσβεία του Ισημερινού στον λογαριασμό της στο Twitter.

Μάλιστα οι υπεύθυνοι της πρεσβείας ζήτησαν από τον Ασάνζ να υπογράψει σχετικό έγγραφο, στο οποίο να δεσμεύεται ότι δεν θα προβάλει δημοσίως θέσεις που βάζουν σε κίνδυνο τις σχέσεις της χώρας με τους εταίρους της.

Ο Ασάνζ παραμένει στην πρεσβεία φοβούμενος ότι οι βρετανικές αρχές θα τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, όπου εδώ και χρόνια διεξάγονται για την δημοσιοποίηση απόρρητων κρατικών εγγράφων μέσω των Wikileaks.

Οι υποστηρικτές του Ασάνζ έχουν ήδη ξεκινήσει δικτυακή καμπάνια με τίτλο «Reconnect Julian» και κεντρικό αίτημα την πρόσβαση του Ασάνζ στο διαδίκτυο.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ