Η Βουλγαρία ισχυρίζεται πως η φιλόσοφος Τζούλια Κρίστεβα ήταν πράκτορας κατά τη κομμουνιστική περίοδο

Η Βουλγαρία ισχυρίζεται πως η φιλόσοφος Τζούλια Κρίστεβα ήταν πράκτορας κατά τη κομμουνιστική περίοδο Facebook Twitter
0

Ο γνωστή ψυχαναλύτρια και φιλόσοφος Τζούλια Κρίστεβα εργάστηκε ως πράκτορας και συνεργάστηκε με τις μυστικές υπηρεσίες της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου, ισχυρίζεται μια κρατική επιτροπή.

Η 75χρονη Κρίστεβα είναι συγγραφέας περισσότερων από 30 βιβλίων και εργάστηκε μαζί με κορυφαίους Γάλλους διανοούμενους όπως ο Ζακ Ντεριντά και ο Ρολάντ Μπαρτ.

Η βουλγαρική επιτροπή η οποία εντοπίζει ανθρώπους που είχαν εργαστεί για τις μυστικές υπηρεσίες της κομμουνιστικής εποχής ισχυρίζεται ότι η Κριστέβα, δρούσε με την κωδική ονομασία "Sabina" και συνεργάστηκε για το πρώτο τμήμα της Επιτροπής Κρατικής Ασφάλειας. Το τμήμα επέβλεπε τις πληροφορίες στον τομέα των τεχνών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η ίδια επιτροπή ισχυρίζεται ότι η Κρίστεβα άρχισε να εργάζεται για την οργάνωση της κρατικής ασφάλειας το 1971. Είχε μετακομίσει στο Παρίσι το 1965 με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Το έγγραφο δεν ανέφερε πόσο καιρό εργάστηκε για την κρατική ασφάλεια ή αν είχε λάβει οποιαδήποτε πληρωμή.

Η Κρίστεβα δεν σχολίασε τους ισχυρισμούς 

Κατά την περίοδο της ακμής της, η κρατική ασφάλεια της Βουλγαρίας, σε στενή συνεργασία με τη Σοβιετική KGB, λειτουργούσε ένα δίκτυο με περίπου 100.000 πράκτορες και πληροφοριοδότες. Το τμήμα διαλύθηκε το 1989 μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Το ζήτημα της πρόσβασης και της δημοσίευσης των αρχείων της συνέχισε να προκαλεί έντονα συναισθήματα στη Βουλγαρία κατά τη δύσκολη μετάβασή της στη δημοκρατία.

Το περιοδικό Foreign Policy κατέταξε την Κρίστεβα ανάμεσα στους 100 μεγαλύτερους στοχαστές του 20ού αιώνα. Εκτός από τα βιβλία για την ψυχανάλυση και τη φιλοσοφία, έχει γράψει εκτενώς για πολιτιστικά και φεμινιστικά θέματα και είναι επίσης μυθιστοριογράφος.

Επίσης είναι καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Paris Diderot και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ