Τουρκία: Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο

Τουρκία: Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο Facebook Twitter
2

Σκληρό μήνυμα προς την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη πως η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και στην υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της γειτονικής χώρας. 

Το συμβούλιο συνεδρίασε επί τεσσερσήμισι ώρες υπό τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατηγόρησε την Αθήνα πως η συμπεριφορά της «δεν αρμόζει σε σχέσεις καλής γειτονίας».

«Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας», διαμήνυσε το Συμβούλιο Ασφαλείας. 

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, το Συμβούλιο προειδοποιεί ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα επέμβουν και στον κουρδικό θύλακα της Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία, εάν οι Κούρδοι δεν αποχωρήσουν από την περιοχή.

Τις τελευταίες ημέρες τόσο η τουρκική κυβέρνηση όσο και ηγέτες της αντιπολίτευσης, προβαίνουν σε αλλεπάλληλες προκλητικές δηλώσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. 

Πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποιούσε πως οι Τούρκοι θα δώσουν και θα πάρουν ζωές, αν χρειαστεί για την οικοδόμηση της μεγάλης Τουρκίας. 

Σε προκλητικές δηλώσεις για τη μικρασιατική καταστροφή προέβη χθες και ο επικεφαλής του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του MHP, ο Μπαχτσελί σχολίασε, με «εμπρηστικό» ύφος, πρόσφατη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού πως αν η Τουρκία προκαλέσει θερμό επεισόδιο θα «πυροβολήσει τα πόδια της».

«Όλος ο κόσμος ξέρει ποιοι έριξαν σφαίρες εθνικής υπερηφάνειας, και ο βυθός της θάλασσας είναι γεμάτος από τους παππούδες όσων μιλούν με τέτοια κενά λόγια», είπε χαρακτηριστικά ο Μπαχτσελί, που στηρίζει ανοικτά πλέον τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα σχέδια του για επανεκλογή στον προεδρικό θώκο.

Στις 11 Μαρτίου ο Ερντογάν διεμήνυε από τον Σαγγάριο πως «όσοι εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το μπόι τους (...) ας μάθουν πολύ καλά πως γλίτωσαν να γίνουν παστά ψάρια στο Σαγγάριο, και πως έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν εμμέσως πλην σαφώς στα όσα διαδραματίστηκαν το 1921 στο Σαγγάριο, όπου ανακόπηκε η πορεία του ελληνικού στρατού.

Η στάση της Άγκυρας είναι ιδιαιτέρως επιθετική τους τελευταίους μήνες, κλιμακώνοντας τη διπλωματική ένταση με την Ελλάδα, με αλλεπάλληλες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και με τον εμβολισμό σκάφους του λιμενικού που, από τύχη, δεν υπήρξαν θύματα. 

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Στις 11 Μαρτίου ο Ερντογάν διεμήνυε από τον Σαγγάριο πως «όσοι εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το μπόι τους (...) ας μάθουν πολύ καλά πως γλίτωσαν να γίνουν παστά ψάρια στο Σαγγάριο, και πως έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα»....μα συγνώμη εμείς γνωρίζαμε μέχρι τώρα ότι υπήρξε ένας απλός συνωστισμός για να πάρουν τα πλοία της γραμμής Μ. Ασία ->Ελλάδα … επίσης η περίφημη ελληνοτουρκική φιλία ? η επίσκεψη στην Αθήνα ? Πολλά τα ερωτήματα αλλά το σημαντικότερο μήπως τελικά επιβεβαιώνεται η ρήση του τιμονιέρη λάντζας ότι τελικά “η θάλασσα δεν έχει σύνορα”? Με αυτά και πολλά αλλά που αφορούν τον ρόλο της αριστεράς στα εθνικά θέματα το σίγουρο είναι ότι ο σουλτάνος έχει καταλάβει ότι δεν έχει σοβαρό αντίπαλο και μας γλεντάει κανονικά
Σιγά μην έλεγε άλλα το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας!Με το δικό μας Συμβούλιο Ασφαλείας τι γίνεται αλήθεια, μετά και την πολυπροβληθείσα σχετική συνάντηση Τσίπρα - Θεοδωράκη ;Δείχνουμε για άλλη μια φορά την ελαφρότητά μας και ότι "κάνουμε παιχνίδι" με τα εθνικά θέματα ;Ασυγχώρητοι. Τίποτε άλλο. Ξανά, απόλυτα επιπόλαιοι και ασυγχώρητοι.