Τσεχία: Έρευνα για την ουσία Novichok που χρησιμοποιήθηκε στον Σκριπάλ

Τσεχία: Έρευνα για την ουσία Novichok που χρησιμοποιήθηκε στον Σκριπάλ Facebook Twitter
EPA
0

Ο Τσέχος πρόεδρος, Μίλος Ζέμαν, διέταξε σήμερα την υπηρεσία αντικατασκοπείας της χώρας του να ερευνήσει αν το είδος του νευροπαραλυτικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, θα μπορούσε να έχει παραχθεί στην Τσεχία.

Η τσεχική κυβέρνηση έχει διαψεύσει με τον εντονότερο τρόπο τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η ουσία αυτή θα μπορούσε να έχει προέλθει, μεταξύ άλλων χωρών, και από την Τσεχία.

Νωρίτερα σήμερα, η Πράγα ακολούθησε το παράδειγμα των ΗΠΑ και πολλών άλλων χωρών της Ευρώπης και απέλασε τρεις Ρώσους διπλωμάτες, σε αντίποινα για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ στη Βρετανία.

Ο 66χρονος πρώην πράκτορας και η κόρη του Γιούλια, 33 ετών, νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση από τις 4 Μαρτίου.

«Ο πρόεδρος ανέθεσε στη BIS να ερευνήσει αν ο νευροτοξικός παράγοντας Novichok παρήχθη ή αποθηκεύτηκε σε τσεχικό έδαφος, σε βιομηχανικές ή επιστημονικές εγκαταστάσεις» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ζεμαν, ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπίας.

Λίγο αργότερα, απαντώντας σε έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο που ερμηνεύοντας την εντολή του Ζέμαν θεώρησε ότι ο πρόεδρος συντάσσεται με τη Ρωσία, ο εκπρόσωπος έγραψε στο Twitter: «Ψευδείς ειδήσεις. Η ανάθεση στη BIS είναι αντίδραση στις επαναλαμβανόμενες κατηγορίες της Ρωσίας σε βάρος της Τσεχίας».

Στο παρελθόν ο Ζέμαν έχει υιοθετήσει αρκετές φορές φιλορωσικές θέσεις.

Με βάση το σύνταγμα, η εξωτερική πολιτική είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης όμως ο πρόεδρος διατηρεί κάποιες εξουσίες καθώς και τη δυνατότητα να δίνει εντολές στην BIS.

Σχολιάζοντας την απέλαση των τριών Ρώσων διπλωματών, ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις είπε ότι έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία και διέψευσε ότι το Novichok θα μπορούσε να έχει προέλθει από τη χώρα του.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM