Απεργία της ΓΣΕΕ

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει τη μακροχρόνια κράτηση δημοσιογράφων στην Τουρκία

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει τη μακροχρόνια κράτηση δημοσιογράφων στην Τουρκία Facebook Twitter
Το δικαστήριο αποφάσισε πως η συνεχιζόμενη κράτηση του Μεχμέτ Αλτάν και του Σαχίν Αλπάι δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε έγκυρη ούτε «σύμφωνη με τις νομικές οδούς»
0

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε σήμερα την Τουρκία για τη μακροχρόνια κράτηση δύο δημοσιογράφων.

Το δικαστήριο αποφάσισε πως η συνεχιζόμενη κράτηση του Μεχμέτ Αλτάν και του Σαχίν Αλπάι δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε «έγκυρη» ούτε «σύμφωνη με τις νομικές οδούς».

Μετά από την πίεση και του Συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, το τουρκικό ποινικό δικαστήριο ενέκρινε πριν μερικές ημέρες την αποφυλάκιση του Αλπάι, υπό τον όρο του κατ' οίκον περιορισμού.

Ο Αλπάι παρέμεινε στην φυλακή για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, στο πλαίσιο των συλλήψεων για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Το Συνταγματικό δικαστήριο είχε ζητήσει και τον Ιανουάριο την υπό όρους απελευθέρωση του Αλπάι και του Αλτάν.

Οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορούνται για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις και απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και είναι ανάμεσα στους περισσότερους από 50.000 ανθρώπους που παραμένουν υπό κράτηση μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Αλπάι είναι πρώην αρθρογράφος της εφημερίδας Zaman, η οποία έκλεισε εξαιτίας των φερόμενων δεσμών της με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα του 2016.

Ο Αλτάν είναι δημοσιογράφος και έχει εκδώσει πολλά πολιτικά κείμενα. Κρατείται από τον Σεπτέμβριο του 2016 και τον προηγούμενο μήνα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης».

Στις πρώτες αποφάσεις που λαμβάνει το ΕΔΑΔ σχετικά με τις συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, κάνει λόγο για παραβιάσεις του δικαιώματος στην ελευθερία, στην ασφάλεια και στην ελευθερία έκφρασης.

Διεθνή
0

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM
Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Διεθνή / Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Οι γονείς του 40χρονου Τζόελ Κάουτσι, που αφαίρεσε τη ζωή έξι ανθρώπων σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ, παραδέχονται πως ο γιος τους «ήταν ένα τέρας», που μισούσε τις γυναίκες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ