Ανάλυση: Τι σημαίνει για τον πόλεμο στη Συρία η κατάληψη της Αφρίν από την Τουρκία

Ανάλυση: Τι σημαίνει για τον πόλεμο στη Συρία η κατάληψη της Αφρίν από την Τουρκία Facebook Twitter
EPA/AREF TAMMAWI
0

Η κατάληψη της κουρδικής πόλης Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, από τις τουρκικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους την Κυριακή, θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πολυετή πόλεμο της Συρίας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξετάζει, σε ανάλυσή του, τι σημαίνει η πτώση της Αφρίν για την Τουρκία, το συριακό καθεστώς και την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που είχε μέχρι την Κυριακή τον έλεγχο της πόλης.

Τι κέρδισε ο Ερντογάν;

Οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Τουρκίας ξεκίνησαν μία επιχείρηση στις 20 Ιανουαρίου για πάρουν τον έλεγχο του θύλακα της Αφρίν από την YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικό» παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).


Η κατάληψη αυτής της πόλης-κλειδί αποτελεί σημαντική νίκη για την Άγκυρα και εδραιώνει τον έλεγχό της κατά μήκος των συνόρων της στη βόρεια Συρία, όπου ήδη υποστήριζε διάφορες ένοπλες ομάδες.


«Οι Τούρκοι είναι νικητές, πάντοτε επρόκειτο να είναι νικητές», δήλωσε ο Aaron Stein, από το Rafik Hariri Center της «δεξαμενής σκέψης» Atlantic Council.


«Απέκοψαν ένα ακόμη κομμάτι της συριακής επικράτειας και θα το ενσωματώσουν στις κυβερνητικές δομές της Τουρκίας», πρόσθεσε.


Ο επταετής πόλεμος της Συρίας έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 350.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει πάνω από το μισό του πληθυσμού της χώρας είτε εντός της Συρίας, είτε στο εξωτερικό - συμπεριλαμβανομένων περισσότερα από τρία εκατομμύρια άτομα στην Τουρκία.


Η απόκτηση εδαφών μπορεί να οδηγήσει την Άγκυρα να μετακινήσει πληθυσμούς προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία πίσω σε περιοχές της Συρίας που ελέγχει, σημείωσε ο Stein.


Ο Nicholas Heras συνεργάτης στον τομέα της ασφάλειας, στη «δεξαμενή σκέψης» Center for a New American Security, τόνισε πως η κατάληψη της Αφρίν είναι μία νίκη για τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αγνόησε τις διεθνείς ανησυχίες που εκφράστηκαν και προχώρησε με τη σχετική επιχείρηση.


«Η Αφρίν είναι μια από τις πιο στρατηγικές περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας. Είναι ένα κομμάτι "ακίνητης περιουσίας" που εγγυάται την παρουσία της Τουρκίας για πολλά χρόνια», επισήμανε.


Επίσης, η νίκη αυτή μπορεί να μην είναι το τέλος. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι μετά την κατάληψη της Αφρίν, η επίθεση της Τουρκίας θα επεκταθεί σε άλλες σημαντικές συνοριακές πόλεις που ελέγχονται από την YPG μέχρι τα ιρακινά σύνορα.

Πόσο καταστροφικό είναι για τους Κούρδους;

Η απώλεια της Αφρίν είναι μια σημαντική αποτυχία για τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι έμειναν σε έναν βαθμό στο περιθώριο της σύγκρουσης στη χώρα και επικεντρώθηκαν στην οικοδόμηση μιας αυτόνομης περιοχής μετά από χρόνια περιθωριοποίησης.


Πριν από την τουρκική επίθεση, η περιοχή που βρισκόταν υπό κουρδικό έλεγχο -γνωστή ως Ροζάβα- επεκτεινόταν σε μεγάλα τμήματα με κυρίως κουρδικό πληθυσμό στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία.


Τώρα, η κοινότητα έχει χάσει τον έλεγχο ενός από τα τρία «καντόνια» της και το σχέδιο τους για αυτοδιάθεση φαίνεται όλο και πιο εύθραυστο.

Πρόκειται για «ένα μεγάλο πλήγμα στο σχέδιο αυτοδιοίκησης των Κούρδων», αναφέρει ο ειδικός στα κουρδικά ζητήματα Mutlu Civiroglu. «Τώρα οι άλλες κουρδικές περιοχές κινδυνεύουν», προσθέτει.


Ο αγώνας των Κούρδων ενάντια στην Τουρκία είχε επίσης έναν άλλο σημαντικό αντίκτυπο -τους κράτησε μακριά από τη μάχη, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, για την εξάλειψη των εναπομείναντων θυλάκων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.


Οι Κούρδοι ήταν ο στυλοβάτης της συμμαχίας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), η οποία αγωνίστηκε εναντίον τζιχαντιστών με την υποστήριξη του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η SDF είπε ότι 1.700 από τους μαχητές της μετακινήθηκαν προκειμένου να πολεμήσουν κατά της τουρκικής επιχείρησης στην Αφρίν.

Νέα προβλήματα για τον Άσαντ;

Αν και οι Κούρδοι και οι Τούρκοι ήταν οι κύριοι πρωταγωνιστές στη μάχη για την Αφρίν, η πτώση της θα πλήξει επίσης και τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.


Το συριακό καθεστώς εναντιώθηκε σθεναρά στην τουρκική εισβολή και έδωσε το «πράσινο φως» στους φιλοκυβερνητικούς μαχητές να μεταβούν στην πρώτη γραμμή για να ανακόψουν την προέλαση των Τούρκων.


Η νίκη της Άγκυρας έρχεται τη στιγμή που ο Άσαντ και οι δυνάμεις του που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, κυριαρχούν σε άλλα μέρη της χώρας, ανακτώντας την εξουσία τους σε περιοχές που δεν ελέγχουν.


Τώρα όμως, η τουρκική κατάληψη της Αφρίν χαλάει το σχέδιο του συριακού καθεστώτος, που ήλπιζε να επανακτήσει αυτή τη στρατηγική περιοχή-κλειδί.

«Κάθε μέτρο της Συρίας, στο οποίο προελαύνουν τα τουρκικά στρατεύματα και οι σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους, είναι πλέον "άπιαστο" για τη Δαμασκό», σημειώνει ο αναλυτής Heras.


Και παρά τους στενούς δεσμούς μεταξύ Άσαντ και Μόσχας, ο Heras υπογραμμίζει ότι η εδραίωση της Τουρκίας σε περιοχή της Συρίας έγινε «με την ευλογία της Ρωσίας».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ