ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν τα αντίποινα στη Βρετανία για την υπόθεση Σκριπάλ - Θα απελάσουν 23 Βρετανούς διπλωμάτες

Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν τα αντίποινα στη Βρετανία για την υπόθεση Σκριπάλ - Θα απελάσουν 23 Βρετανούς διπλωμάτες Facebook Twitter
0

Κλιμάκωση της διπλωματικής κρίσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας καθώς οι Ρώσοι ανακοίνωσαν τα δικά τους μέτρα εναντίον της Βρετανίας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε πριν από λίγοπως θα απελάσει 23 Βρετανούς διπλωμάτες οι οποίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα σε διάστημα μιας εβδομάδας, πρόσθεσε το υπουργείο.

Επίσης η Ρωσία αποσύρει την άδεια να ανοίξει η Βρετανία γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι κλείνει και το Βρετανικό Συμβούλιο στη Ρωσία.

Τέλος το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να ανακοινώσει κι άλλα μέτρα στην περίπτωση που η Βρετανία προβεί σε περαιτέρω εχθρικά βήματα.

Λίγο νωρίτερα ο Βρετανός πρεσβευτής στην Μόσχα Λόρι Μπρίστοου είχε κληθεί να παρουσιαστεί στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα και όπως δήλωσε ο ίδιος μετά την συνάντηση αυτή οι ρωσικές αρχές τον ενημέρωσαν για τα βήματα που θα πάρουν σε απάντηση στο μέτρο που έλαβε η Βρετανία για την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών.

Ο Βρετανός πρεσβευτής είχε κληθεί και την περασμένη Τρίτη να παρουσιαστεί στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο της κρίσης που ξέσπασε μετά την δηλητηρίαση στη Βρετανία του Ρώσου πρώην διπλού κατάσκοπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του με νευροπαραλυτική ουσία.

Η Ρωσία αρνείται σθεναρά οποιαδήποτε ανάμειξή της στην υπόθεση και επιτίθεται στο Λονδίνο κατηγορώντας το για προβοκάτσια και κατασκευασμένη υπόθεση. 

Τα μέτρα της Βρετανίας

 

Η Βρετανία ανακοίνωσε πρώτη στις αρχές της εβδομάδας πως; θα απελάσει 23 ρώσους διπλωμάτες σε απάντηση για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ,.

Η Ρωσία διέθετε μέχρι σήμερα 59 διπλωμάτες διαπιστευμένους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βιένης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει τώρα 23 ρώσους διπλωμάτες που έχουν εντοπισθεί ως μη δηλωμένοι πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών. Εχουν μία μόνο εβδομάδα για να αναχωρήσουν»., δήλωσε η Τερέζα Μέι.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη απέλαση από το Λονδίνο εδώ και 30 χρόνια θα υποβαθμίσει τις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βρετανία για τα επόμενα χρόνια.

«Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.

Η Μέι ανακοίνωσε επίσης τη διακοπή των διμερών σχέσεων με τη Μόσχα, καθώς και την υποβάθμιση της βρετανικής παρουσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι.

Επειτα από την «αποτρόπαιη αυτή ενέργεια» κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες «δεν μπορεί πλέον να είναι η ίδια. Θα διακόψουμε όλες τις προγραμματισμένες διμερείς επαφές υψηλού επιπέδου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία», είπε διευκρινίζοντας ότι αυτό περιλαμβάνει την «ανάκληση της πρόσκλησης προς τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών» Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Κανείς υπουργός και κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν θα παραστεί» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Ρωσία, είπε επίσης η Μέι.

Η Βρετανία θα θεσπίσει νόμους που θα ενισχύσουν την άμυνά της απέναντι σε όλες τις μορφές «εχθρικής κρατικής δραστηριότητας», περιλαμβανομένης της ικανότητας να σταματά όσους θεωρεί ύποπτους για τέτοια δραστηριότητα στα σύνορα της χώρας. Σήμερα αυτό γίνεται μόνο για άτομα ύποπτα για τρομοκρατική δράση.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας θα εξετάσει εάν η ενίσχυση των εξουσιών αντικατασκοπείας είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση εχθρικών ενεργειών ξένων πρακτόρων στη χώρα.

Θα χρησιμοποιηθούν όλα τα νομικά μέσα του Ηνωμένου Βασιλείου κατά των μεγάλων εγκληματιών και των διεφθαρμένων ελίτ, δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει θέση στη Βρετανία για τους ίδιους ή για τα χρήματά τους.

Η Βρετανία θα επιδιώξει την ενίσχυση των εξουσιών της στην επιβολή κυρώσεων για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Κάνοντας αυτό, θα πράξουμε ό,τι μας αναλογεί στη διεθνή προσπάθεια για την τιμωρία των υπευθύνων για καταχρήσεις σαν αυτές τις οποίες υπέστη ο Σεργκέι Μαγκνίτσκι», είπε η πρωθυπουργός.

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM