ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Υπόθεση Σκριπάλ: Για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου κατηγορεί η Βρετανία τη Μόσχα στον ΟΗΕ

Υπόθεση Σκριπάλ: Για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου κατηγορεί η Βρετανία τη Μόσχα στον ΟΗΕ Facebook Twitter
H χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα στρατιωτικής προέλευσης στην απόπειρα κατά της ζωής του Σεργκέι Σκριπάλ, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα. (EPA/NEIL HALL)
0

Η Βρετανία ενημέρωσε σήμερα το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ότι η χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα στρατιωτικής προέλευσης στην απόπειρα κατά της ζωής του Σεργκέι Σκριπάλ, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα.

«Το συμβούλιο και η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επικρίνουν τις ρωσικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου με ανησυχητική συχνότητα. Η παράτολμη συμπεριφορά αποτελεί προσβολή για ό,τι συμβολίζει αυτό το όργανο», είπε η βρετανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζούλιαν Μπρέιθγουεϊτ.

Η Βρετανία προετοιμάζεται να αναμετρηθεί σήμερα με τη Ρωσία μετά την εκπνοή της διορίας που είχε δώσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στη Μόσχα για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη επίθεση εις βάρος του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του, την οποία ωστόσο η Μόσχα δεν τήρησε.

Η Μέι έχει δηλώσει ότι είναι «πολύ πιθανό» η Ρωσία να βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, με νευροτοξικό παράγοντα που είχε παρασκευάσει ο σοβιετικός στρατός.

Η Ρωσία, η οποία αρνείται κάθε ανάμειξη, δήλωσε ότι δεν απαντάει στο τελεσίγραφο της Μέι μέχρι να λάβει δείγματα του παράγοντα αυτού, προκαλώντας ουσιαστικά το Λονδίνο να δείξει ποιες κυρώσεις σκοπεύει να επιβάλει εναντίον ρωσικών συμφερόντων.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δεν αναφέρθηκε στο περιστατικό στη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενεύη, αλλά επικεντρώθηκε στις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

Η Μπρέιθγουεϊτ ανέφερε μια σειρά από καταγγελίες εις βάρος της Ρωσίας απηχώντας και άλλες χώρες, ανάμεσά τους και τις ΗΠΑ.

«Από την Ουκρανία μέχρι τη Συρία και τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία συνεχίζει να είναι μια ανεύθυνη δύναμη αποσταθεροποίησης στον κόσμο περιφρονώντας ανοιχτά την εθνική κυριαρχία άλλων χωρών και τις ζωές εκείνων που ζουν εντός των συνόρων τους», είπε ο Τζέισον Μακ, ο πρώτος γραμματέας της αμερικανικής αποστολής στη Γενεύη.

Σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα, ο Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατήγγειλε την «ενορχηστρωμένη και συντονισμένη» - όπως την χαρακτήρισε - «εκστρατεία βίας και απειλών» εναντίον μιας ρωσικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Memorial Human Rights Centre στην Τσετσενία, την Ινγκουσετία και το Νταγκεστάν.

Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου, ο Ζέιντ κάλεσε τη Μόσχα να διασφαλίσει ότι θα προστατευθεί η ελευθερία της έκφρασης και του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και του συναθροίζεσθαι ειρηνικά.

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM
Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Διεθνή / Σίδνεϊ: Δυσκολευόταν να συνάψει σχέσεις με γυναίκες, λένε οι γονείς του 40χρονου δράστη

Οι γονείς του 40χρονου Τζόελ Κάουτσι, που αφαίρεσε τη ζωή έξι ανθρώπων σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ, παραδέχονται πως ο γιος τους «ήταν ένα τέρας», που μισούσε τις γυναίκες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ