Λονδίνο και Μόσχα ετοιμάζονται για «πόλεμο» - Πώς φτάσαμε σε απειλές και εκρηκτικό κλίμα για τον κατάσκοπο που δηλητηριάστηκε

Λονδίνο και Μόσχα ετοιμάζονται για «πόλεμο» - Πώς φτάσαμε σε απειλές και εκρηκτικό κλίμα για τον κατάσκοπο που δηλητηριάστηκε Facebook Twitter
4

Κλιμακώνεται συνεχώς η ένταση μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου καθώς η διαμάχη που έχει ξεσπάσει με φόντο την απόπειρα δολοφονίας του ρώσου κατασκόπου, παίρνει διαστάσεις και δημιουργεί διπλωματικό πυρετό.

Απειλές, προειδοποιήσεις και ένα τελεσίγραφο που λήγει τα μεσάνυχτα,  μονοπωλούν τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μετά την απόπειρα δολοφονίας με νευροπαραλυτικό παράγοντα του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια.

Στις 5 Μαρτίου, ο 66χρονος Σεργκέι Σκριπάλ στον οποίο είχε χορηγηθεί καταφύγιο στη Βρετανία μετά από μια ανταλλαγή κατασκόπων το 2010 εντοπίστηκε αναίσθητος σε παγκάκι στην πόλη του Salisbury της Βρετανίας δίπλα στην κόρη του. Και οι δύο είχαν εισπνεύσει άγνωστη ουσία που αρχικά δεν έχει ταυτοποιηθεί και νοσηλεύονται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση.

Όταν αποκαλύφθηκε πως είχαν δηλητηριαστεί με έναν νευροτοξικό παράγοντα ξέσπασε διπλωματικό θρίλερ καθώς  ο Νο1 ύποπτος ήταν η Ρωσία.

Πώς ξεκίνησε και πώς κλιμακώθηκε η κρίση

Η Μόσχα εμφανίζεται εξοργισμένη καθώς χθες η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προέβη σε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η δηλητηριώδης ουσία με τη οποία δηλητηριάσθηκε ο Σκριπάλ έχει ρωσική προέλευση. Επίσης είπε πως στο περιστατικό εμπλέκονται οι ρωσικές αρχές, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα κατά της Ρωσίας.

Παράλληλα επιδόθηκε τελεσίγραφο στον Ρώσο πρεσβευτή στο Λονδίνο Αλεξάντρ Γιακοβένκο, σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα θα πρέπει έως το βράδυ της Τρίτης να δώσει «μια αληθοφανή εξήγηση», διαφορετικά το Λονδίνο θα εκλάβει την απόπειρα δολοφονίας κατά του Σκριπάλ ως «παράνομη χρήση εκ μέρους της Ρωσίας στρατιωτικής δύναμης κατά της Βρετανίας».

Η Τερέζα Μέι, δεν ανέφερε τι θα επακολουθήσει στην περίπτωση που το Λονδίνο θεωρήσει την απάντηση της Μόσχας μη ικανοποιητική, αλλά οι Ρώσοι αντιδρούν με σφοδρότητα.

Κανείς δεν μπορεί να θέτει στην Ρωσία τελεσίγραφα, 24 ωρών, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στην εκπομπή «60 λεπτά» του τηλεοπτικού καναλιού «Ρωσία 1» . «Μετά απ όσα είπε ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ Πούτιν στο διάγγελμα του στην ομοσπονδιακή Συνέλευση) κανένας δεν μπορεί να ανέβει στο βήμα του κοινοβουλίου της χώρας του και να πει δίνω στην Ρωσία 24 ώρες (προθεσμία)» δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα είπε επίσης ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν έχει πραγματικά στοιχεία για την υπόθεση της δηλητηρίασης του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ. «Το δηλητήριο κανείς δεν το γνωρίζει, ας μιλήσουμε έντιμα και αντικειμενικά, και η Τερέζα Μέι η οποία δεν έχει κανένα στοιχείο στα χέρια της» δήλωσε η Ζαχάροβα τονίζοντας ότι η κατάσταση γύρω από τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ, είναι ένα παράδειγμα του πώς λειτουργεί η βρετανική μηχανή προπαγάνδας.

Είπε επίσης ότι για την έρευνα του περιστατικού το Λονδίνο δεν χρησιμοποίησε «κανέναν νόμιμο μηχανισμό, που να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο», όπως και ότι η Βρετανία προς το παρόν δεν έχει απαντήσει σε κανέναν από τα ερωτήματα που έχει θέσει η Ρωσία. «Ζητήσαμε να μας δώσουν όλα τα στοιχεία που αφορούν το ζήτημα αυτό. Αλλά δεν υπάρχει καμία απάντηση», υπογράμμισε η Ζαχάροβα.

Λονδίνο και Μόσχα ετοιμάζονται για «πόλεμο» - Πώς φτάσαμε σε απειλές και εκρηκτικό κλίμα για τον κατάσκοπο που δηλητηριάστηκε Facebook Twitter
O ο 66χρονος Σεργκέι Σκριπάλ σε φωτογραφία του 2006

Ανεβάζει τους τόνους η Ρωσία και λέει πως δεν θα απαντήσει

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι απειλές της Βρετανίας να στοχοθετήσει τη Μόσχα με τιμωρητικές κυρώσεις για την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην κατασκόπου, δεν θα μείνουν αναπάντητες και επισήμανε ότι οι «ανούσιες» κατηγορίες για εμπλοκή της Ρωσίας συνιστούν πρόκληση, καθώς οι βρετανικές αρχές επιχειρούν να «κηλιδώσουν» τη φήμη της Ρωσίας.

Η ρωσική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με την επίθεση και θα αγνοήσει το τελεσίγραφο μέχρι το Λονδίνο να παραδώσει δείγματα της νευροτοξικής ουσίας και αρχίσει να συμμορφώνεται με τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή κοινών ερευνών σε τέτοιου είδους περιστατικά.

«Οποιαδήποτε απειλή σχετικά με την επιβολή "κυρώσεων" σε βάρος της Ρωσίας δεν θα μείνει χωρίς απάντηση» τονίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η βρετανική πλευρά πρέπει να το κατανοήσει αυτό».Στο δελτίο Τύπου, το ρωσικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι διαμαρτύρεται «σθεναρά εναντίον των ανούσιων κατηγοριών που διατυπώνουν οι βρετανικές αρχές κατά της Ρωσίας». «Αυτό το περιστατικό αποτελεί μια νέα ευτελή απόπειρα των βρετανικών αρχών να δυσφημίσουν τη Ρωσία».

Την ίδια ώρα, ο  πρεσβευτής της Βρετανίας στη Μόσχα Λόρι Μπρίστοου δήλωσε ότι το Λονδίνο αναμένει μια εξήγηση από τη Ρωσία για το πώς ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα στο Σάλσμπερι, βρέθηκε στη Βρετανία.

«Επανέλαβα τη θέση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι ότι αναμένουμε έως το τέλος της σημερινής ημέρας μια εξήγηση από το ρωσικό κράτος για το πώς αυτή η ουσία κατέληξε να χρησιμοποιείται στο Σάλσμπερι» σημείωσε ο Μπρίστοου μετά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Τιτόφ.

Η ρωσική πρεσβεία "ανησυχεί" για  κυβερνοεπίθεση του Λονδίνου εναντίον της Μόσχας 

 

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις αναφορές ότι η Βρετανία θα μπορούσε να εξαπολύσει κυβερνοεπίθεση εναντίον της Μόσχας και κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να ζυγίσει προσεκτικά τις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια ενέργεια.

«Όχι μόνο κατηγορήθηκε αβάσιμα και προκλητικά η Ρωσία για το επεισόδιο του Σάλσμπερι αλλά προφανώς καταρτίζονται σχέδια στο Ηνωμένο Βασίλειο για να πληγεί η Ρωσία με κυβερνοόπλα» ανέφερε η πρεσβεία στην ανακοίνωσή της.

«Οι δηλώσεις ορισμένων βουλευτών, "πηγών του Γουάιτχολ" και "ειδικών" όσον αφορά μια πιθανή "ανάπτυξη" επιθετικών κυβερνοόπλων προκαλούν σοβαρές ανησυχίες. Καλούμε τη βρετανική πλευρά να εξετάσει για άλλη μια φορά τις συνέπειες μιας τέτοιας ριψοκίνδυνης ενέργειας», αναφέρεται.

Ούτε ένα βρετανικό ΜΜΕ δεν θα μείνει στη Ρωσία αν το Λονδίνο κλείσει το Russia Today

 

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι ούτε ένα βρετανικό μέσο ενημέρωσης δεν θα μείνει στην Ρωσία αν το Λονδίνο αποφασίσει να κλείσει το Russia Today.

Η Μαρία Ζαχάροβα προέβη στην δήλωση αυτή με αφορμή την ανακοίνωση του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου της Βρετανίας Ofcom, στη οποία αναφέρεται ότι το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT θα χάσει την άδεια να εκπέμπει στη χώρα (Βρετανία), εάν οι βρετανικές αρχές καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι πίσω από την δηλητηρίαση του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του βρίσκεται η Ρωσία.

Λονδίνο και Μόσχα ετοιμάζονται για «πόλεμο» - Πώς φτάσαμε σε απειλές και εκρηκτικό κλίμα για τον κατάσκοπο που δηλητηριάστηκε Facebook Twitter

Η Μέρκελ στηρίζει Μέι

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή της παίρνει «εξαιρετικά σοβαρά» τις κατηγορίες του Λονδίνου κατά της Μόσχας για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

«Η καγκελάριος καταδικάζει σθεναρά αυτήν την επίθεση, διαβεβαιώνοντας ότι παίρνει πολύ σοβαρά την άποψη της βρετανικής κυβέρνησης για την ευθύνη της Ρωσίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Μέρκελ καλεί τη Ρωσία «να παράσχει γρήγορα απαντήσεις στα νόμιμα ερωτήματα της Βρετανίας και να συμμορφωθεί με τις εκκλήσεις για την πλήρη και άμεση αποκάλυψη του προγράμματος χημικών όπλων στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Μέρκελ με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, οι δύο πλευρές διαβεβαίωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την υπόθεση αυτή με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους τους.

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Μ' αρέσει που η αρκούδα το παίζει θιγμένη, ρε φίλε. Ο κόσμος το έχει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Poison_laboratory_of_the_Soviet_secret_serviceshttps://en.m.wikipedia.org/wiki/Poisoning_of_Alexander_Litvinenko...Εδω να μου πεις, βέβαια, 30 ολόκληρα χρόνια έκρυβε το πυρηνικό ατύχημα "kyshtym", το μεγαλύτερο της εποχής του και το 3ο μεγαλύτερο σήμερα (μετά τη φουκουσίμα και το τσερνόμπιλ): http://mentalfloss.com/article/71026/kyshtym-disaster-largest-nuclear-disaster-youve-never-heardσε μερικές νευροτοξίνες θα κολλήσουμε τώρα;
...δεν το κηρύττει μόνο το ΚΚΕ, αλλά η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μεγάλη και περίπλοκη ιστορία, θεωρητικά ακόμη εν εξελίξει, αναφορικά με τις έρευνες. Η οποία έχει εργαλειοποιηθεί ποικιλοτρόπως (από διάφορες δυνάμεις) και ίσως γι' αυτόν το λόγο να ήταν τόσο μπερδεμένη αυτές τις δεκαετίες. Συντάσσομαι με την επίσημη αφήγηση.