Ο Τραμπ κήρυξε εμπορικό πόλεμο - Σφοδρές αντιδράσεις για την επιβολή δασμών

Ο Τραμπ κήρυξε εμπορικό πόλεμο - Σφοδρές αντιδράσεις για την επιβολή δασμών Facebook Twitter
10

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες το το έγγραφο για την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων και εντείνοντας τους φόβους για το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ εντός 15 ημερών. Όπως ανακοινώθηκε, προς το παρόν εξαιρούνται ο Καναδάς και το Μεξικό, αλλά η απαλλαγή τους εξαρτάται από την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία NAFTA.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι θα επιτραπεί σε άλλες χώρες να συζητήσουν με την κυβέρνηση εναλλακτικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της απειλής στην εθνική ασφάλεια που προκαλείται από τις εξαγωγές τους σε χάλυβα και αλουμίνιο στις ΗΠΑ.

«Η Ευρώπη είναι στενός σύμμαχος της Αμερικής και η Ουάσινγκτον θα όφειλε να την εξαιρέσει»

Η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και ότι η Ουάσινγκτον θα όφειλε να εξαιρέσει τα κράτη-μέλη της από τους δασμούς που ο ανακοίνωσε ο Τραμπ.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Μάλμστρεμ σημείωσε: «Η ΕΕ είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και συνεχίζουμε να είμαστε της γνώμης ότι η ΕΕ θα όφειλε να εξαιρεθεί από αυτά τα μέτρα».

«Θα επιδιώξω περισσότερη σαφήνεια για το ζήτημα αυτό τις ημέρες που έρχονται. Αδημονώ να συναντήσω τον USTR (σ.σ. τον αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης που είναι καθ' ύλη αρμόδιος για τα ζητήματα που άπτονται του διεθνούς εμπορίου, Ρόμπερτ) Λάιτχαϊζερ στις Βρυξέλλες το Σάββατο για να συζητήσουμε», πρόσθεσε.

Ο Λάιτχαϊζερ, που έχει αναλάβει να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με τα κράτη που θέλουν να εξαιρεθούν, θα συναντηθεί με τη Μάλμστρεμ και με τον Ιάπωνα υπουργό Εμπορίου Χισοσίγκε Σέκο στις Βρυξέλλες το Σάββατο για συνομιλίες όσον αφορά την υπερπροσφορά χάλυβα στην αμερικανική αγορά.

Η συνάντηση αυτή θα δώσει «μια καλή ευκαιρία ειλικρινούς και ανοικτού διαλόγου για τα μέτρα τα οποία λογαριάζει να πάρει η ΕΕ στην περίπτωση που οι ΗΠΑ υιοθετήσουν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν», είχε διευκρινίσει η επίτροπος, η οποία παρουσίασε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα προβλεπόμενα αντίμετρα.

Οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να στοχοθετήσουν εμβληματικά αμερικανικά προϊόντα, όπως τα τζιν παντελόνια, οι μοτοσικλέτες Χάρλεϊ ή ακόμη το μπέρμπον, σε περίπτωση που η ΕΕ δεν εξαιρεθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να καταθέσει παράλληλα, αν η στάση της Ουάσινγκτον δεν μεταβληθεί, προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), πιθανόν από κοινού με άλλες χώρες.

Γαλλία: «Σε έναν εμπορικό πόλεμο υπάρχουν μόνο χαμένοι»
 

Η κυβέρνηση της Γαλλίας εξέφρασε τη «λύπη» της για τις αποφάσεις που ανακοίνωσε ο Τραμπ, δια στόματος του υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος τόνισε πως τόσο το Παρίσι, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτιμήσουν πλέον τις συνέπειες και θα εξετάσουν το πώς θα αντιδράσουν.

«Ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει παρά μόνο χαμένους», τόνισε ο Λεμέρ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Με τους εταίρους μας στην ΕΕ, θα αποτιμήσουμε τις συνέπειες για τις βιομηχανίες μας και θα συμφωνήσουμε για τον προσήκοντα τρόπο να αντιδράσουμε», συμπλήρωσε.

Βρετανία: Αυτός είναι «ο λάθος τρόπος» χειρισμού των εμπορικών υποθέσεων, οι δασμοί «δεν φέρνουν ποτέ αποτέλεσμα»
 

Ο βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ επέκρινε την απόφαση που ανακοίνωσε ο Τραμπ, κρίνοντας πως αυτός είναι ο «λάθος τρόπος» να χειρίζεται κανείς ζητήματα που άπτονται του εμπορίου.

«Η άποψή μας είναι ότι ναι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολυμερώς το ζήτημα της υπερπροσφοράς χάλυβα, όμως αυτός είναι ο λάθος τρόπος να το χειριστεί κανένας. Ο προστατευτισμός, οι δασμοί, δεν φέρνουν ποτέ αποτέλεσμα στην πραγματικότητα», τόνισε ο Φοξ το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια εκπομπής της βρετανικής δημόσιας τηλεόρασης.

Ο Φοξ συμπλήρωσε ότι θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον την προσεχή εβδομάδα για συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους για τους δασμούς και τις πιθανές εξαιρέσεις για χώρες που είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ φοβάται ότι θα υπάρξουν αντίποινα και κλιμάκωση
 

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Πέμπτη πως φοβάται πως θα υπάρξουν αντίποινα και αυτά θα οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι διαβλέπει κίνδυνο να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη και να τρωθούν οι επενδύσεις.

Τοποθετούμενη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η εφημερίδα The Washington Post, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι δεν είναι τόσο οι άμεσες οικονομικές συνέπειες των συγκεκριμένων δασμών αυτές που την ανησυχούν, όσο ο ρόλος των μέτρων αυτών ως «σκανδάλης» για την επιβολή αντιποίνων από μέρους των εταίρων των ΗΠΑ σε παγκόσμια κλίμακα.

«Είναι αυτή η κλιμάκωση που είναι καθαυτό, ή αφ' εαυτής, επικίνδυνη - εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για όλες αυτές τις οικονομίες, και επιπλέον εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για την εμπιστοσύνη», διευκρίνισε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε πως το εμπόριο ήταν η μηχανή της ανάπτυξης που οδήγησε στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας τους τελευταίους μήνες.

«Η εμπιστοσύνη είναι υπερπολύτιμο αγαθό, το οποίο παίρνει καιρό να αποκτηθεί, και μπορεί να καταστραφεί εν ριπή οφθαλμού», προειδοποίησε η Γαλλίδα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Αν οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο το εκλάβουν αυτό ως ένδειξη αβεβαιότητας, (ως ένδειξη) του ότι δεν ξέρεις ποτέ πού θα πάνε οι δασμοί, πόσο υψηλοί ή πόσο χαμηλοί θα είναι, σε βάρος τίνος (...), τότε θα κάνουν ένα βήμα πίσω και δεν θα επενδύσουν, θα περιμένουν, και οι συνέπειες που θα έχει αυτό για την εμπιστοσύνη μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές».

Το Πεκίνο καταγγέλλει μια «επίθεση» εναντίον του παγκόσμιου πολυμερούς εμπορικού συστήματος
 

Η κυβέρνηση της Κίνας εξέφρασε σήμερα την «έντονη αντίθεσή» της στους δασμούς που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, μέτρο το οποίο για το Πεκίνο αποτελεί «επίθεση» εναντίον του διεθνούς πολυμερούς συστήματος εμπορίου.

«Η κατάχρηση της ρήτρας περί εθνικής ασφάλειας από μέρους των ΗΠΑ αποτελεί εσκεμμένη επίθεση εναντίον του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που ενσαρκώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και θα έχει ασφαλώς πολύ σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια εμπορική τάξη», έκρινε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του. «Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά» στο μέτρο αυτό, προστίθεται στο κείμενο.

Κινεζικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου ήδη απαιτούν το Πεκίνο να λάβει αντίμετρα.

Η Κίνα είναι η χώρα που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου, αλλά η δική της παραγωγή δεν καλύπτει παρά μόνο ένα μικρό μέρος (2,7% των ποσοτήτων του χάλυβα, 9,7% του αλουμινίου) του συνόλου των αμερικανικών εισαγωγών, πολύ πίσω από την παραγωγή του Καναδά, της Βραζιλίας ή χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι διεμήνυσε νωρίτερα την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι το Πεκίνο «ασφαλώς» θα δώσει την «προσήκουσα και απαραίτητη απάντηση» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην έναρξη εμπορικού πολέμου.

Ενώ ανακοίνωνε τους δασμούς, ο Τραμπ αποπειράθηκε να δείξει συμφιλιωτικό πρόσωπο έναντι της Κίνας, αναφερόμενος στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις για να μειωθεί το αμερικανικό έλλειμμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με το Πεκίνο.

Ιαπωνία: Οι δασμοί θα πλήξουν τις διμερείς εμπορικές σχέσεις
 

Η απόφαση που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος για την επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο είναι «λυπηρή» και είναι πολύ πιθανό ότι θα καταφέρει πλήγμα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, τόνισε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του σήμερα.

Ο Κόνο προέβλεψε ότι η κίνηση θα έχει «μεγάλη επίπτωση» στις διμερείς σχέσεις, προεξόφλησε ότι η απόφαση του Τραμπ θα πλήξει επίσης την παγκόσμια οικονομία, ενώ διεμήνυσε ότι το Τόκιο θα αντιδράσει με τον τρόπο που θα θεωρήσει το ίδιο κατάλληλο, αφού εξετάσει προσεκτικά τις συνέπειες για τις ιαπωνικές βιομηχανίες και ανατρέξει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα τόνισε ότι το Τόκιο θα συνεχίσει να ζητεί από τις ΗΠΑ οι ιαπωνικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου να εξαιρεθούν από τους δασμούς.

Ο Σούγκα σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι οι ιαπωνικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου δεν εγείρουν απολύτως καμιά απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, τουναντίον έχουν συμβάλει σημαντικά στην απασχόληση και στη βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα αυτή.

Η Αργεντινή επιδιώκει επίσης να εξαιρεθεί
 

Η Αργεντινή θα επιδιώξει να εξασφαλίσει -όπως συνέβη ήδη στις περιπτώσεις του Μεξικού και του Καναδά- ότι θα εξαιρεθεί από τους νέους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αυτής της Λατινικής Αμερικής.

Ο Τραμπ, όταν ανήγγειλε την επιβολή δασμών, γνωστοποίησε παράλληλα ότι εξαιρεί προσωρινά από το μέτρο αυτό τον Καναδά και το Μεξικό, κίνηση με προφανή σκοπό να ασκηθεί πίεση στις δύο χώρες προκειμένου να κάνουν περισσότερες παραχωρήσεις στην παράλληλη επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας για τη ζώνη ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA).

Ο Τραμπ «διαβεβαίωσε ότι και άλλες (χώρες) μπορεί να εξασφαλίσουν αυτό το προνόμιο, μέσω μιας διαδικασίας που θα ανακοινωθεί σύντομα», ανέφερε το ΥΠΕΞ της Αργεντινής και συμπλήρωσε πως η παραγωγή της χώρας αντιπροσωπεύει μόλις το 0,6% των εισαγωγών χάλυβα και το 2,3% των εισαγωγών αλουμινίου των ΗΠΑ.

«Η Αργεντινή δεν είναι η αιτία, ούτε συμβάλλει στις στρεβλώσεις που πλήττουν τις αγορές στις ΗΠΑ και παγκοσμίως», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση της αργεντίνικης διπλωματίας.

Η Aluar Aluminio Argentino, η μόνη βιομηχανία που παράγει αλουμίνιο στη χώρα, το 10% των μετοχών της οποίας ανήκει στο αργεντίνικο δημόσιο, ζήτησε πέρυσι από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ να εξαιρεθεί από τα τυχόν μέτρα που θα λαμβάνονταν μετά την έρευνά του για τις συνέπειες των εισαγωγών του συγκεκριμένου μετάλλου στην αμερικανική εθνική ασφάλεια. Παράλληλα, κατέβαλε προσπάθεια να διαφοροποιήσει το πελατολόγιό της στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με επίσημα, κυβερνητικά στοιχεία, η Αργεντινή εξήγαγε το 2017 αλουμίνιο αξίας 763 εκατ. δολαρίων και χάλυβα αξίας 686 εκατ. δολαρίων, με το καθένα μέταλλο να αντιπροσωπεύει λίγο πάνω από το 1% των συνολικών εξαγωγών της. Οι αγορές της NAFTA ήταν ο βασικός προορισμός των αργεντίνικων εξαγωγών των δύο μετάλλων.

Τα μέτρα προστατευτισμού που λαμβάνουν οι ΗΠΑ έχουν θέσει σε δοκιμασία τις διμερείς σχέσεις, παρά τη γενική βελτίωσή τους αφότου ανέλαβε την εξουσία στην Αργεντινή ο Μαουρίτσιο Μάκρι, ο οποίος ήρθε σε απόλυτη ρήξη με την εξωτερική και την εμπορική πολιτική της προκατόχου του. Ο Μάκρι έχει εξαγγείλει ότι θα αμφισβητήσει επίσης τους αμερικανικούς δασμούς που επιβλήθηκαν στο βιοντίζελ που εξάγει η χώρα του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Διεθνή
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Γερμανία: Δύο άντρες σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις για λογαριασμό της Ρωσίας

Διεθνή / Γερμανία: Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι σαν πράκτορες της Ρωσίας - Σχεδίαζαν επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι συνεργάζονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε απόπειρα να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αισθάνεται έντονα πιεσμένος με τον καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον και του βασιλιά Κάρολου

Επιστρέφει στα βασιλικά καθήκοντα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για πρώτη φορά μετά την διάγνωση με καρκίνο της Κέιτ Μίντλετον - Ένας Βρετανός ιστορικός και μια βασιλική βιογράφος περιγράφουν την δύσκολη θέση του διαδόχου του θρόνου αυτή την περίοδο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ