Οι παραγωγοί του Wolf of Wall Street θα πληρώσουν 60 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ στον απόηχο σκανδάλου δισεκατομμυρίων

Οι παραγωγοί του Wolf of Wall Street θα πληρώσουν 60 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ στον απόηχο σκανδάλου δισεκατομμυρίων Facebook Twitter
0

Οι παραγωγοί της ταινίας Wolf of Wall Street συμφώνησαν να αποζημιώσουν με 60 εκατομμύρια δολάρια την αμερικανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των ερευνών για ένα διεθνές οικονομικό σκάνδαλο δισεκατομμυρίων.

Το 2017, η εταιρεία παραγωγής Red Granite Pictures βρέθηκε στη δίνη μίας υπόθεσης που ενέπλεκε ακόμα τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Najib Razak.

Όπως αποκαλύφθηκε, περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου της Μαλαισίας, 1MDB, κατέληξαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς συνεργατών του πρωθυπουργού, για πολυτελείς αγορές και επενδύσεις σε όλον τον κόσμο.

Οι οικονομικές αρχές των ΗΠΑ να υποπτεύονται πως το επιτυχημένο φιλμ γυρίστηκε με χρήματα που είχαν υπεξαιρεθεί από το 1MDB, καθώς ένας από τους συνιδρυτές της Red Granite δεν είναι άλλος από τον θετό υιό του Μαλαισιανού πρωθυπουργού, Riza Aziz.

O Riza θεωρείται ύποπτος πως χρησιμοποίησε αρκετά εκατομμύρια για να χρηματοδοτήσει όχι μόνο το "Wolf of Wall Street", αλλά και τις ταινίες "Dumb and Dumber To" και "Daddy's Home".

Οι παραγωγοί του Wolf of Wall Street θα πληρώσουν 60 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ στον απόηχο σκανδάλου δισεκατομμυρίων Facebook Twitter

Αν και η εταιρεία παραγωγής εξακολουθεί να αρνείται όλες τις κατηγορίες, συμφώνησε να πληρώσει στην αμερικανική κυβέρνηση 60 εκατομμύρια δολάρια σε δόσεις.

Τα πρώτα τριάντα θα πληρωθούν εντός 30 ημερών, τα επόμενα 20 εκατομμύρια θα κατατεθούν σε 180 ημέρες μετά την πρώτη δόση και τα τελευταία 10 εκατομμύρια, έξι μήνες μετά από αυτό.

Στον συμβιβασμό με την «βούλα» δικαστηρίου της Καλιφόρνια, διευκρινίζεται πως η πληρωμή δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής από πλευράς της εταιρείας.

Πριν το Wolf of Wall Street η Red Granite ήταν μία σχετικά άγνωστη εταιρεία παραγωγής, αλλά όταν κατάφερε να συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια δολάρια και να φέρει τον Μάρτιν Σκορτσέζε για να σκηνοθετήσει την ταινία, όλα άρχισαν να αλλάζουν.

Το πανάκριβο δώρο στον Ντι Κάπριο

Κατά την διάρκεια του τρίτου μήνα γυρισμάτων, η εταιρεία παραγωγής έκανε στον πρωταγωνιστή της ταινίας, Λεονάρντο Ντι Κάπριο ένα σπάνιο δώρο, αξίας 600.000 δολαρίων: το όσκαρ που είχε δοθεί στο Μάρλον Μπράντο για την ερμηνεία του στην ταινία "On the Waterfront".

Ο Ντι Κάπριο αναγκάστηκε τελικά να παραδώσει το συλλεκτικό αγαλματίδιο στις αρχές, αφού θεωρήθηκε στοιχείο χρήσιμο για τις έρευνες.

Οι ερευνητές υποπτεύονται πως ενα μεγάλο μέρος των χρημάτων που υπεξαιρέθηκαν από το 1MDB, ξοδεύτηκαν από φίλο του Aziz, τον Jho Low για την αγορά πολυτελών γιοτ και διακοπών σε πανάκριβα ξενοδοχεία.

Και οι δύο τους όμως αρνούνται όλες τις κατηγορίες, επιμένοντας πως οι Μαλαισιανές αρχές δεν βρήκαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο και, εν τέλει, κανείς δεν διώχθηκε ποινικά.

Άλλωστε ο Najib Aziz επιμένει έως και σήμερα πως τα 681 εκατομμύρια δολάρια που «βρέθηκαν» στον λογαριασμό του, ήταν δώρο ενός Σαουδάραβα πρίγκιπα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ