Για απόπειρα επαναφοράς του Ισλαμικού Χαλιφάτου κατηγορεί την Τουρκία ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου

Για απόπειρα επαναφοράς του Ισλαμικού Χαλιφάτου κατηγορεί την Τουρκία ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου Facebook Twitter
Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (EPA)
0

Ο ισχυρός πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν περιέγραψε την Τουρκία ως τμήμα ενός «τριγώνου του Κακού», που περιλαμβάνει επίσης το Ιράν και σκληροπυρηνικές ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως μεταδίδει η αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ-Σορούκ.


Ο σαουδάραβας πρίγκιπας κατηγόρησε την Τουρκία ότι προσπαθεί να επαναφέρει το Ισλαμικό Χαλιφάτο, που καταργήθηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα, όταν κατέρρευσε η Οθωμανική αυτοκρατορία.


Τα σχόλια αυτά αντανακλούν τη βαθιά καχυποψία της Σαουδικής Αραβίας για τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το κυβερνών κόμμα του οποίου (AKP) έχει τις καταβολές του στην ισλαμιστική πολιτική.

Ο Ερντογάν έχει ισχυροποιήσει τους δεσμούς της Τουρκίας με το Κατάρ, στη διένεξη με τη Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη του Κόλπου. 


Η Τουρκία έχει επίσης εργαστεί τους τελευταίους μήνες με το Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας στη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι μάχες στη βόρεια Συρία, ενώ ιρανοί και τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αντάλλαξαν πέρυσι επισκέψεις.


Ο πρίγκιπας μίλησε σε διευθυντές αιγυπτιακών εφημερίδων κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κάιρο, στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό, από πέρυσι που έγινε ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου.


Ο ίδιος εκτίμησε πως η διένεξη με το Κατάρ μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό και τη συνέκρινε με το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα που επιβλήθηκε πριν από 60 χρόνια. Ωστόσο υποβάθμισε τις επιπτώσεις της, λέγοντας πως το εμιράτο αυτό του Κόλπου είναι «μικρότερο από έναν δρόμο του Καΐρου».


Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις διπλωματικές και τις εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ τον περασμένο Ιούνιο, κλείνοντας τις αεροπορικές και τις θαλάσσιες οδούς προς τη χώρα αυτή, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή.


Ωστόσο ο πρίγκιπας Σαλμάν διευκρίνισε πως δεν θα απαγορευθεί στο Κατάρ να συμμετάσχει στην αραβική σύνοδο κορυφής που θα φιλοξενήσει μέσα στον μήνα η Σαουδική Αραβία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM