Οι ΗΠΑ ζητούν από την Αλβανία να εγκαταλείψει τη διχαστική ρητορική

Οι ΗΠΑ ζητούν από την Αλβανία να εγκαταλείψει τη διχαστική ρητορική Facebook Twitter
3

Την αποφυγή «απρόσεκτης ρητορικής» ζήτησαν από την Αλβανία οι ΗΠΑ, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας Έντι Ραμα να προτείνει έναν κοινό πρόεδρο και μια ενιαία πολιτική ασφαλείας, τόσο για την Αλβανία, όσο και για το γειτονικό Κόσοβο, προκαλώντας την οργή της Σερβίας.

Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τα σχόλια του κ. Ράμα.

«Η απρόσεκτη ρητορική για την ενοποίηση δεν είναι χρήσιμη και θεωρείται επιζήμια για τις σχέσεις της Αλβανίας με τους γείτονές της. Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους ηγέτες να διατηρούν καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και να εγκαταλείψουν τη διχαστική ρητορική του παρελθόντος», ανέφερε σε σχετική δήλωση, σύμφωνα με το EurActiv.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο του Κοσόβου, με αφορμή την 10η επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας από το Βελιγράδι, δήλωσε: «Το Κόσοβο και η Αλβανία θα έχουν μια ενιαία εξωτερική πολιτική και όχι μόνο τις ίδιες πρεσβείες και διπλωματικές αντιπροσωπείες. Γιατί να μην υπάρχει κοινός πρόεδρος, ένα σύμβολο της εθνικής ενότητας και μια ενιαία πολιτική εθνικής ασφάλειας;».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ότι τα εν λόγω σχόλια του Αλβανού πρωθυπουργού «δεν βοηθούν την κατάσταση», ενώ η Σερβία εξαπέλυσε δριμεία κριτική προς τον κ. Ράμα, με την κατηγορία ότι επιδιώκει να οικοδομήσει μια «Μεγάλη Αλβανία» στην περιοχή.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Catherine Ray, δήλωσε ότι τα Τίρανα θα επικεντρωθούν στις μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στην Ένωση, λέγοντας ότι τα σχόλια που θεωρούνται ως παρεμβάσεις σε άλλες χώρες δεν «βοηθούν». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η ΕΕ υποστηρίζει τη «συμφιλίωση και την περιφερειακή συνεργασία» στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Η ΕΕ αναμένει από όλες τις περιφέρειες να δημιουργήσουν εποικοδομητικές και συνεργατικές σχέσεις, εστιάζοντας στις μεταρρυθμίσεις τους, για να προχωρήσουν προς την πορεία ένταξης στην ΕΕ», κατέληξε.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Νομίζω ότι αυτά η αμερικάνοι θα έπρεπε να τα λένε στην τουρκία. Πίσω από όλο το ανακάτωμα στα βαλκάνια και ειδικά για τα δικά μας θέματα βρίσκεται η ανακατώστρα της περιοχής τουρκία και τα "αδέλφια" της οι αλβανοί και οι "μακεδόνες"!
Για τον βούρκο της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων του δικού σου βαθιά παρηκμασμένου κράτους, έχεις να μας πείς τίποτα, ή όλα καλώς γίνονται; Για την συμμαχία, που μεταφράζεται σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και παροχή επιμελητειακής υποστήριξης, με το μιλιταριστικό/ρατσιστικό κράτος άπαρτχαϊντ (για τους Παλαιστίνιους που είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας στα ίδια τα εδάφη τους) κράτος του Ισραήλ, εθνική σιωπή, σωστά; Μην θίξουμε τα ιερά και τα όσια του ελληνικού βαθέος κράτους, των καραβανάδων και των τραγόπαπων που είναι αυτοί που ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ διαχρονικά και πραγματικά, από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους· τα υπόλοιπα περί αριστεράς, δεξιάς, πολιτικών βιτρινών, είναι για τα πόπολο που νομίζει ότι αποφασίζει στο θέατρο σκιών και νταβατζήδων που λέγεται κοινοβουλευτική δημοκρατία, που αγοράζει ακόμα εθνική ντόπα και σάχλες τύπου "φωνή λαού, οργή θεού" ("λαϊκή κυριαρχία" το λένε κάποιοι!). Για τα κολλητηλήκια με την χούντα του αρχικαραβανά πραξικοπηματία χασάπη Σίσι στην Αίγυπτο, δεν εγείρονται ζητήματα ηθικής τάξεως, μόνο για τον μισητό στο ελληνικό λουμπεναριό "σουλτάνο" περίσσεψαν δάκρυα και οργή; Η πλάκα είναι ότι στην Τουρκία, πέρα από λίγο ή πολύ περιθωριακές (ακροδεξιές) παραστρατιωτικές οργανώσεις, στις λαϊκές μάζες υπάρχει συμπάθεια για τους Έλληνες, και καθεστωτικά λίγο ασχολούνται με το Γιουνανιστάν και τις ψυχωσικές ονειρώξεις του για "περικύκλωση της ανατολικής Μεσογείου". Εδώ πέρα είστε οι περισσότεροι τόσο έντονα ντοπαρισμένοι με αντιτουρκικό μίσος (κουτόχορτο το λέγαμε παλιά), υπάρχει τέτοια απόλυτη εθνική σύμπνοια/ενότητα στον αντιτουρκισμό, που δεν θα ήταν αξιοπερίεργο αν μάθαινε κανείς ότι εφημερίδες ανεξαρτήτως πολιτικού προσανατολισμού, κανάλια, free press (καλή ώρα) κ.λπ. παίρνουν κατευθείαν ντιρεκτίβες από το Πεντάγωνο, αν και είναι ευνόητο ότι απλώς κάνουν τη δουλειά τους, με συνείδηση καθήκοντος προς την πατρίδα. Δες τα ρεπορταζ κάθε τρεις και λίγο για την λεγόμενη "τουρκική επιθετικότητα" στο Αιγαίο. Μόνο ηλίθιοι θα εμπιστευόντουσαν την δημοσιογραφική κάλυψη την προερχόμενη από την Ελλάδα για τα ζητήματα αυτά. Μια ματιά στη διεθνή κάλυψη αποδεικνύει το μέγεθος της διαστρέβλωσης/παραποίησης π.χ. των δηλώσεων τούρκων αξιωματούχων, που συντελείται εδώ (δεν μπορώ να γίνω πιο συγκεκριμένος εδώ λόγω χώρου). Όλα καλά λοιπόν!