Μία αναφορά του 2011 εκθέτει τον πρώην διευθυντή της Oxfam στην Αϊτή

Μία αναφορά του 2011 εκθέτει τον πρώην διευθυντή της Oxfam στην Αϊτή Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρώην διευθυντής της Oxfam στην Αϊτή είχε παραδεχτεί ότι πλήρωσε εκδιδόμενες γυναίκες σε εγκαταστάσεις που χρηματοδοτούσε η Oxfam, σύμφωνα με αναφορά που συντάχθηκε το 2011 από τη ΜΚΟ, στο πλαίσιο μιας εσωτερικής έρευνας, και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


Μαζί με δύο ακόμη υπεύθυνους της μη κυβερνητικής οργάνωσης, ο 68χρονος Βέλγος Ρόλαντ φαν Χάουβερμεϊρον είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί μετά τις κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι τρεις άνδρες είχαν αγοράσει τις υπηρεσίες νεαρών εκδιδόμενων γυναικών κατά τη διάρκεια της αποστολής τους στην Αϊτή, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010.


Ο Ρόλαντ φαν Χάουβερμεϊρον υπερασπίστηκε τον εαυτό του την περασμένη εβδομάδα δηλώνοντας ότι δεν είχε οργανώσει όργια με νεαρές εκδιδόμενες και ότι ουδέποτε "μπήκε σε πορνείο" στην Αϊτή.

Σε μια επιστολή που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από βελγικά μέσα ενημέρωσης, ο πρώην διευθυντής παραδεχόταν μόνο ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με μια «ώριμη και αξιότιμη κυρία», στην οποία δεν έδωσε ποτέ χρήματα. 


Σύμφωνα όμως με την εσωτερική έκθεση του 2011 όμως, που η Oxfam έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα σε μια εκδοχή εν μέρει λογοκριμένη, ο βέλγος υπεύθυνος είχε παραδεχτεί ότι είχε σχέσεις με εκδιδόμενες γυναίκες στο σπίτι του στην Αιτή, το οποίο πλήρωνε η οργάνωση.


Η Oxfam είχε επιλέξει τότε να προτείνει στον υπεύθυνό της στην Αιτή μια «αξιοπρεπή αποχώρηση», υπό τον όρο να συνεργαστεί πλήρως στη διενέργεια της υπόλοιπης έρευνας.


Η εσωτερική έρευνα του 2011 είχε καταλήξει στο πόρισμα ότι καμία από τις αρχικές κατηγορίες για απάτη, ευνοιοκρατία, εκμετάλλευση ανήλικων εκδιδόμενων γυναικών δεν μπόρεσε να επαληθευτεί από την έρευνα αλλά ότι δεν μπορούσε και να αποκλειστεί πως τουλάχιστον μια γυναίκα από τις εκδιδόμενες ήταν ανήλικη.


Η Oxfam παρουσίασε την Παρασκευή ένα σχέδιο δράσης για να εμποδίσει νέες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης και να προσπαθήσει έτσι να κατευνάσει την αντιπαράθεση που έλαβε παγκόσμια έκταση.


Στην υπόθεση αυτή, η μκο επικρίθηκε επίσης ότι άφησε τους διωκόμενους υπαλλήλους της να πάνε σε άλλες μκο, χωρίς να τις ενημερώσει. Μετά την Oxfam, o Ρόλαντ φαν Χάουβερμεϊρον πήγε στη γαλλική μκο Action contre la faim ("Δράση κατά της πείνας") στο Μπαγκλαντές. Η γαλλική οργάνωση διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν είχε προειδοποιηθεί.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ