Έκθεση ΟΗΕ: Η αλ Κάιντα παραμένει ανθεκτική, ενώ το Ισλαμικό Κράτος αποδυναμώνεται

Έκθεση ΟΗΕ: Η αλ Κάιντα παραμένει ανθεκτική, ενώ το Ισλαμικό Κράτος αποδυναμώνεται Facebook Twitter
EPA
0

Το παγκόσμιο δίκτυο της αλ Κάιντα παραμένει «εντυπωσιακά ανθεκτικό» και πιο επικίνδυνο σε κάποιες περιοχές από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο αποδυναμώνεται, σύμφωνα με ερευνητές του ΟΗΕ.

Η έκθεση των ερευνητών, η οποία υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξηγεί επίσης ότι η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQPΑ) με έδρα την Υεμένη χρησιμεύει ως επικοινωνιακό κέντρο για όλο το τζιχαντιστικό δίκτυο.

«Οι οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα εξακολουθούν να εκπροσωπούν τη βασική τρομοκρατική απειλή για κάποιες περιοχές, όπως η Σομαλία και η Υεμένη», αναφέρει η έκθεση.

Στη δυτική Αφρική ή στη νότια Ασία, οι οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα είναι πολύ πιο επικίνδυνες από τους μαχητές που έχουν δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, «καθώς προς το παρόν αυτοί δεν είναι σε θέση να βρεθούν σε κυρίαρχη θέση».

«Τα κράτη μέλη εκτιμούν ότι είναι πιθανό οι επικεφαλής του ΙΚ στη Λιβύη να μεταφέρονται σε άλλες εμπόλεμες περιοχές στη Δυτική Αφρική και το Σάχελ», τονίζεται στην έκθεση.

Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια πηγή, κάποιες οργανώσεις που συνδέονται με το ΙΚ ή την αλ Κάιντα ενδέχεται να αλληλοϋποστηρίζονται σε κάποιες περιοχές, γεγονός που εγείρει νέες απειλές.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ