Η Κομισιόν παρουσίασε τη στρατηγική για τη διεύρυνση της ΕE στα Δυτικά Βαλκάνια

Η Κομισιόν παρουσίασε τη στρατηγική για τη διεύρυνση της ΕE στα Δυτικά Βαλκάνια Facebook Twitter
0

Τη στρατηγική διαπραγμάτευση για τη διεύρυνση της ΕΕ προς τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, πΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσυφοπέδιο), παρουσίασε κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκαν η Φ. Μογκερίνι, αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Ύπατη εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, και ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Γ. Χαν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μογκερίνι δήλωσε πως τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν γεωγραφικά μέρος της Ευρώπης και υπενθύμισε πως ο λαός των Βαλκανίων έχει κάνει την επιλογή του να ενταχθεί στην ΕΕ. Το στίγμα που δίνει η Επιτροπή στις διαπραγματεύσεις της με τις έξι υποψήφιες χώρες είναι ότι η ΕΕ θέλει να μοιραστεί ένα κοινό μέλλον μαζί τους και ξεκινάει με το δεδομένο ότι μακροπρόθεσμα οι έξι χώρες θα ενταχθούν στην ΕΕ.

Σκοπός είναι, όπως τόνισε η Μογκερίνι, οι ήδη υπάρχουσες σχέσεις, όπως π.χ. οικονομικές διασυνδέσεις, να συντονιστούν όλο και περισσότερο και με τον καλύτερο δυνατό και προοδευτικό τρόπο ώστε να προκύψουν ευκαιρίες συνεργασίας, ανάπτυξη κοινών στρατηγικών για μια καλή ενσωμάτωση.

Ανέφερε πως για μία ρεαλιστική προοπτική ένταξης και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επικεντρωθεί σε έξι συγκεκριμένους τομείς οι οποίοι θα πρέπει, από τη πλευρά των υποψήφιων χωρών, να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο προκατασκευαστικών εργασιών, με αποφασιστικότητα.

Οι έξι πρωτοβουλίες καλύπτουν όλους τους αναγκαίους τομείς conditio sine qua non για την ένταξη των 6 κρατών και είναι οι εξής: το κράτος δικαίου, η ασφάλεια και η μετανάστευση, η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, οι μεταφορές, η ενεργειακή διασύνδεση και η ψηφιακή ατζέντα, η συμφιλίωση και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Το μήνυμα της Επιτροπής είναι: «Ας το κάνουμε αυτό. Ας ενταχθούν τα βαλκανικά κράτη στην ΕΕ».

O Χαν, Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης της ΕΕ) και κατά συνέπεια υπεύθυνος της Στρατηγικής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων είπε πως αν και δεν είναι εύκολη υπόθεση, πρόκειται για ιστορική ευκαιρία να ενταχθούν αυτές οι χώρες καθώς έχουν μία αυτονόητη θέση εντός της ΕΕ.

Όμως, θεωρεί αναγκαίο και αμετάκλητο όρο για την ένταξή τους να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Σαφώς πρέπει η ΕΕ να έχει κατά νου ότι οι έξι υποψήφιες χώρες έχουν πολλές εσωτερικές εντάσεις, αλλά «πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη προοπτική και να φροντίσουμε η ένταξη να γίνει εν καιρώ εφικτή». Συγκεκριμένα, πρέπει οι ήδη υπάρχουσες σχέσεις με την ΕΕ να επαναπροσδιοριστούν στα σωστά μέτρα και σταθμά, όπως είπε.

Προκειμένου να υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με σκοπό την ένταξη των έξι υποψήφιων χωρών που ισοδυναμούν σε 18 εκατομμύρια πολίτες, πρέπει από τη πλευρά της ΕΕ, να υπάρχει και η κατάλληλη στήριξη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για αυτό τον σκοπό ένα πακέτο προ ενταξιακής βοήθειας (IPA) έως το 2020 το οποίο ανέρχεται για το 2018 και μόνο σε 1,07 δισ.ευρώ. Αυτό το πακέτο έρχεται να συμπληρώσει ένα οικονομικό πακέτο 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη περίοδο 2007-2017.

Ο κ. Χαν έκλεισε διαπιστώνοντας πως έχουν ήδη γίνει πολλά, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα.

Σημαντικές ημερομηνίες που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια είναι οι παρακάτω:

  • 7-10/02/2018: Επίσκεψη επιτρόπου Χαν σε Σερβία και Μαυροβούνιο
  • Επίσκεψη Γιούνκερ στα Δυτικά Βαλκάνια στα τέλη Φεβρουαρίου 2018
  • Επίσκεψη Μογκερίνι την Άνοιξη του 2018 στα Δυτικά Βαλκάνια
  • 17/05/2018: Σύνοδος στη Σόφια για τα Δυτικά Βαλκάνια
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ