Ο πολιτισμός για πρώτη φορά επί τάπητος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Ο πολιτισμός για πρώτη φορά επί τάπητος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ Facebook Twitter
Η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου (SOOC)
1

Άτυπη σύνοδος Υπουργών Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, στο Νταβός τις παραμονές του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ.

Όπως εξήγησε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σουάμπ, στόχος είναι η ένταξη των ζητημάτων της πολιτιστικής κληρονομιάς στους «προβληματισμούς» του Φόρουμ. 

Ο κ. Σουάμπ στάθηκε στη σημασία του πολιτισμού «όχι σαν κάτι θεωρητικό αλλά ως σημαντικό συστατικό της οικονομίας και του ευ ζην των πολιτών» και δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την ένταξη της συνόδου στις μελλοντικές διοργανώσεις του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ.

Στη Σύνοδο, στην οποία συμμετείχε και η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, ενώ εκδόθηκε και κοινή διακήρυξη σχετικά με την «ποιοτική δόμηση».

 «Οι σύγχρονες προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες η Ευρώπη και ο κόσμος, μας επιβάλλουν να επαναστοχαστούμε πάνω στις βασικές αρχές και αξίες που θα διαμορφώσουν τον κόσμο στον οποίο επιθυμούμε να κατοικήσουμε, να ζήσουμε, να δουλέψουμε, να κοινωνικοποιηθούμε, σημείωσε, κατά την ομιλία της, η κα Κονιόρδου. 

«Όπως για όλο τον κόσμο, έτσι και για την Ελλάδα, ο πολιτισμός του αειφόρου δομημένου περιβάλλοντος (baukultur) παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση των πόλεων και των χωριών μας» πρόσθεσε, τονίζοντας πως η αρμονική και δημιουργική σύνδεση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσω των μνημείων αλλά και των απλών κατοικιών, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

«Αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μια ολιστική προσέγγιση και ένα πλαίσιο, που θα είναι το αποτέλεσμα εκτεταμένης επιστημονικής έρευνας και κοινωνικού διαλόγου, ούτως ώστε να αναπτύξουμε την έννοια του αειφόρου δομημένου περιβάλλοντος στις κοινωνίες μας, στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και ειδικά τη νεότερη γενιά».

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια