Γερμανία: Οι εισαγγελείς απέρριψαν το αίτημα του 96χρονου «λογιστή του Άουσβιτς» για επιείκεια

Γερμανία: Οι εισαγγελείς απέρριψαν το αίτημα του 96χρονου «λογιστή του Άουσβιτς» για επιείκεια Facebook Twitter
Auschwitz guard
0

Γερμανοί εισαγγελείς απέρριψαν σήμερα το αίτημα για επιείκεια που είχε καταθέσει ο 96χρονος Όσκαρ Γκρένινγκ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τον ρόλο του στη δολοφονία 300.000 ανθρώπων στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς. 

Την είδηση μετέδωσαν γερμανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα εισαγγελείς, χωρίς να δώσουν παραπάνω λεπτομέρειες για την απόφαση.

Με το αίτημά του, ο Γκρένινγκ, γνωστός και ως ο «λογιστής του Άουσβιτς», προσπαθούσε να αποφύγει τη φυλάκιση. 

Ο 96χρονος Γερμανός καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών το 2015 για συνέργεια σε φόνο στο Άουσβιτς, αλλά δεν έχει αρχίσει ακόμη να εκτίει την ποινή του λόγω μιας διαμάχης για την κατάσταση της υγείας του.

Τον Δεκέμβριο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάνθηκε πως ο Γκρένινγκ, πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή απορρίπτοντας το επιχείρημα των δικηγόρων του ότι η φυλάκισή του σε τόσο προχωρημένη ηλικία παραβιάζει το δικαίωμά του στη ζωή.

Η δικαστική μάχη του Γκρένινγκ θεωρείται μία από τις τελευταίες μεγάλες δίκες που συνδέεται με το Ολοκαύτωμα, στη διάρκεια του οποίου περίπου έξι εκατομμύρια εβραίοι δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν πως ο Γκρένινγκ –που δεν σκότωσε ο ίδιος κάποιον ενώ εργαζόταν στο Άουσβιτς- παρείχε υποστήριξη στο καθεστώς που ήταν υπεύθυνο για μαζικές δολοφονίες, αποσπώντας χαρτονομίσματα από τους εβραίους που έφθαναν με τρένα στο Άουσβιτς.

Ο Γκρένινγκ παραδέχθηκε πως είναι ηθικά ένοχος λόγω της εργασίας που παρείχε στο Άουσβιτς, η οποία περιελάμβανε την αποστολή χαρτονομισμάτων που έβρισκε στις αποσκευές των εβραίων στo αρχηγείο των SS στο Βερολίνο, τα οποία βοήθησαν στη χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας των ναζί.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συγκινητικό μήνυμα του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Διεθνή / Ο (συγκινητικός) λόγος του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του βασιλιά Καρόλου, που μεταδόθηκε στον καθεδρικό ναό του Ουόρσεστερ σήμερα Μεγάλη Πέμπτη για την εκκλησία της Αγγλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ