Το αναμενόμενο νέο κύμα αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας αποτελεί απόπειρα επηρεασμού των εσωτερικών υποθέσεων της Ρωσίας πριν από τις προεδρικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

 

Η Ουάσινγκτον αναμένεται να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ακόμη και στις αρχές Φεβρουαρίου για τη φερόμενη ανάμιξή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί πως υπήρξε η οποιαδήποτε ανάμιξη.

 

Η Μόσχα περιμένει από τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν δύο αντιρωσικές αναφορές με τις κυρώσεις σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων αλλά και των ρωσικών εταιρειών. Ο νέος γύρος των αμερικανικών κυρώσεων επίσης να περιλαμβάνει και την απαγόρευση αγοράς ρωσικών ομολόγων.

 

«Θεωρούμε πως είναι άλλη μια απόπειρα επηρεασμού της εσωτερικής κατάστασής μας, ιδιαίτερα πριν από τις προεδρικές εκλογές», δήλωσε.

 

Οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 18 Μαρτίου με όλες τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως τον αδιαμφισβήτητο νικητή.

 

Τον Αύγουστο, ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σε νόμο ένα νέο πακέτο κυρώσεων σχεδιασμένων από Αμερικανούς βουλευτές. Η νέα νομοθεσία περιορίζει επίσης τη δυνατότητα του ίδιου του Τραμπ να αίρει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

 

Οι πρώτες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας επιβλήθηκαν το 2014 για τον ρόλο της στην κρίση της Ουκρανίας και επειδή προσάρτησε την Κριμαία.

 

Η ΕΕ έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας, με αποτέλεσμα η τελευταία να προχωρήσει σε αντίποινα απαγορεύοντας τις εισαγωγές τροφίμων από χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία.