Ρατσιστής και επικίνδυνος: Κύμα οργής κατά του Τραμπ και διπλωματικοί τριγμοί

Ρατσιστής και επικίνδυνος: Κύμα οργής κατά του Τραμπ και διπλωματικοί τριγμοί Facebook Twitter
2

Οργισμένες αντιδράσεις  και διπλωματικό πονοκέφαλο προκαλεί το ρατσιστικό παραλήρημα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος φέρεται να έχει αποκαλεσει κάποιες χώρες «απόπατους».

Ο ίδιος αρνείται ότι χρησιμοποίησε τη φράση «χώρες - απόπατοι»  σε συνάντηση με μέλη του Κογκρέσου, αναφερόμενος στην Αϊτή, στο Ελ Σαλβαδόρ και σε χώρες της Αφρικής.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ αποκάλεσε τα φερόμενα ως σχόλια του Αμερικανού προέδρου ρατσιστικά και πρόσθεσε ότι «ανοίγουν την πόρτα στη χειρότερη πλευρά της ανθρωπότητας».

Ο Τραμπ, ωστόσο, ανέφερε μέσω Twitter ότι «δεν ήταν αυτή η γλώσσα» που χρησιμοποίησε, αλλά σχόλιά του προκάλεσαν σάλο εντός της χώρας και σε διεθνές επίπεδο.

Όμως η Αφρική έχει οργιστεί και την ίδια πορεία ακολουθούν και άλλες χώρες που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους στις ΗΠΑ.

Η Αφρική θέλει μια δημόσια «συγγνώμη» από τον Τραμπ 

Οι πρεσβευτές 54 αφρικανικών χωρών στα Ηνωμένα Έθνη αξίωσαν με μια ανακοίνωσή τους σε ασυνήθιστα υψηλό τόνο, να υπάρξει «ανάκληση» και να ζητηθεί «συγγνώμη» από τον αμερικανό πρόεδρο.

Κατόπιν μιας έκτακτης συνεδρίασής της, η ομάδα των πρεσβευτών τόνισε στην κοινή ανακοίνωση ότι είναι «εξαιρετικά σοκαρισμένη» και «καταδικάζει τα σκανδαλώδη, ρατσιστικά και ξενόφοβα» σχόλια που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ και μεταδόθηκαν από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας σάλο.

«Για μια φορά, είμαστε ενωμένοι», ανέφερε ένας από τους αφρικανούς πρεσβευτές, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Αβάνα καταδικάζει τα «ρατσιστικά και απρεπή»

 

Η κυβέρνηση της Κούβας καταδίκασε την Παρασκευή τις «ρατσιστικές, δυσφημιστικές και απρεπείς» δηλώσεις του αμερικανού προέδρου.

Η κυβέρνηση της νήσου «καταδικάζει σθεναρά τις ρατσιστικές, δυσφημιστικές και απρεπείς δηλώσεις (του προέδρου) των ΗΠΑ για την Αϊτή, το Ελ Σαλβαδόρ, τα κράτη της Αφρικής και άλλων ηπείρων», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας σε μια ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Αυτές οι γεμάτες μίσος και περιφρόνηση δηλώσεις προκαλούν την αγανάκτηση του κουβανικού λαού», προστίθεται στην ανακοίνωση και υπενθυμίζεται ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισαν οι Αφρικανοί και οι Αϊτινοί στην ιστορία της Κούβας.

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με κοινοβουλευτικούς και κυβερνητικά στελέχη στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ διερωτήθηκε γιατί η χώρα του οφείλει να υποδέχεται μετανάστες από «χώρες απόπατους» και έκρινε πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να υποδέχονται περισσότερους μετανάστες «από τη Νορβηγία». 

Ο αμερικανός πρεσβευτής στον Παναμά παραιτείται

 

Ο αμερικανός πρεσβευτής στον Παναμά Τζον Φίλι, διπλωμάτης καριέρας και πρώην πιλότος ελικοπτέρου του Σώματος Πεζοναυτών, παραιτήθηκε χθες βράδυ δηλώνοντας ότι πλέον δεν αισθάνεται πως είναι σε θέση να υπηρετεί τον Τραμπ.

«Ως νέος υπάλληλος της διπλωματικής υπηρεσίας, υπέγραψα όρκο να υπηρετώ πιστά τον πρόεδρο και τη διοίκησή του με απολιτικό τρόπο, ακόμα και όταν ίσως δεν συμφωνώ με συγκεκριμένες πολιτικές», δήλωσε ο Φίλι, σύμφωνα με απόσπασμα της επιστολής παραίτησής του, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters την Παρασκευή.

«Οι ανώτεροί μου είχαν καταστήσει σαφές ότι εάν πίστευα πως δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό, τότε θα έπρεπε να είχα την ειλικρίνεια να παραιτηθώ».

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε την αποχώρηση του Φίλι από τα καθήκοντά του, λέγοντας ότι ο πρεσβευτής «ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την κυβέρνηση του Παναμά για την απόφασή του να αποχωρήσει από την υπηρεσία για προσωπικούς λόγους στις 9 Μαρτίου 2018».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Στιβ Γκολντστάιν δήλωσε ότι η αποχώρηση του Φίλι δεν συνιστά απάντηση στην υποτιθέμενη χρήση της λέξης "απόπατος" από τον πρόεδρο Τραμπ για να περιγράψει την Αϊτή και τις αφρικανικές χώρες σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Γκολντστάιν δήλωσε ότι είχε ενημερωθεί για την προγραμματισμένη αποχώρηση του Φίλι 24 ώρες πριν από την υποτιθέμενη χρήση του όρου από τον Ντόναλντ Τραμπ και τόνισε ότι ο πρεσβευτής παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.

Λύση δια της διπλωματίας

 

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες που υπηρετούν στην Αϊτή και σε χώρες της Αφρικής θα διαβεβαιώσουν τις τοπικές κυβερνήσεις για το μεγάλο σεβασμό των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τον σάλο που ξέσπασε.

«Δώσαμε οδηγίες στους ανθρώπους μας ώστε να επαναβεβαιώσουν ότι σεβόμαστε τους Αφρικανούς και όλες τις χώρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Στιβ Γκολντστάιν.

«Αν κάποια χώρα θέλει να δει τον επιτετραμμένο ή τον πρεσβευτή μας, θα πάνε. Θα ακούσουν, είναι πρωταρχική υποχρέωσή τους να ακούν, και θα επαναλάβουν τον σεβασμό που τρέφουμε για τη χώρα», πρόσθεσε ο Γκολντστάιν.

«Οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα υπογραμμίσουν επίσης ότι είναι τιμή τους να υπηρετούν στη συγκεκριμένη χώρα. Αν οι τοπικές κυβερνήσεις ρωτήσουν μήπως η Ουάσινγκτον τις θεωρεί "χώρα-απόπατο" η απάντηση θα είναι "ασφαλώς όχι, τις θεωρούμε εταίρους"», επέμεινε.

Ο Γκολντστάιν δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, παρατηρώντας ότι ο ίδιος ο πρόεδρος τις αμφισβήτησε εν μέρει σήμερα το απόγευμα. «Δεν είναι δουλειά" των Αμερικανών διπλωματών να εξηγούν τα λόγια του προέδρου των ΗΠΑ», είπε.

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ευτυχώς Τσίπρα κατόρθωσε και εξέφρασε βαθιά φιλία και ανανέωση φάντομ πριν Τραμπ γίνει πια τόσο χυδαίο. Όπως είπε μακαρίτη ο Χρόνος Μίτσιο "Καλά Εγώ Πουλήθηκα Νωρίς".