Παγκόσμια κατακραυγή και θύελλα αντιδράσεων προκαλεί για άλλη μια φορά ο Τραμπ

Παγκόσμια κατακραυγή και θύελλα αντιδράσεων προκαλεί για άλλη μια φορά ο Τραμπ Facebook Twitter
EPA/MICHAEL REYNOLDS
5

Για άλλη μια φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, γίνεται επίκεντρο του ενδιαφέροντος, απασχολώντας τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.  

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής του από τους γερουσιαστές των δημοκρατικών Ντικ Ντέρμπιν και των ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκρέιαμ για ένα νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, δημοσίως διερωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ θα πρέπει να θέλουν να δέχονται μετανάστες από την Αϊτή ή κράτη της Αφρικής, που χαρακτήρισε «χώρες απόπατους».

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή και θύελλα αντιδράσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.

Νωρίτερα ο Τραμπ με ανάρτησή του στο Twitter έγραψε πως δεν χρησιμοποίησε την έκφραση «χώρα απόπατος» κατά τη συνάντηση που είχε με τους γερουσιαστές.

Όμως ο Δημοκρατικός γερουσιαστής των ΗΠΑ Ντικ Ντέρμπιν, μιλώντας στους δημοσιογράφους σε βίντεο που μεταδόθηκε από το MSNBC, είπε πως ο πρόεδρος χρησιμοποίησε «πρόστυχη» γλώσσα και αποκάλεσε κατ' επανάληψη αφρικανικά κράτη «απόπατους». Ο Ντέρμπιν είπε πως εξηγούσε την Πέμπτη ένα σχέδιο μιας διακομματικής ομάδας γερουσιαστών για τη μετανάστευση και πώς επηρεάζει μετανάστες από διάφορες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και αφρικανικές.

«Τότε ήταν που χρησιμοποίησε αυτά τα χυδαία και πρόστυχα σχόλια αποκαλώντας τα κράτη από τα οποία προέρχονται 'απόπατους' - αυτή ακριβώς η λέξη χρησιμοποιήθηκε από τον πρόεδρο, όχι μόνο μία φορά αλλά κατ΄επανάληψη», είπε ο Ντέρμπιν σε μια εκδήλωση στο Σικάγο.

 

Αϊτή: «Απαράδεκτες» οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ -  Ο Αμερικανός επιτετραμένος καλείται να δώσει εξηγήσεις

Η κυβέρνηση της Αϊτής χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος της, κρίνοντας ότι είναι απλουστευτικές και ρατσιστικές, με μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ανήμερα της επετείου από τον μεγάλο σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους το 2010.

«Η Αϊτινή κυβέρνηση καταδικάζει σθεναρά αυτές τις αποκρουστικές και απεχθείς δηλώσεις που, αν αποδειχθούν αληθινές, θα ήταν, από κάθε άποψη, απαράδεκτες δεδομένου ότι αντικατοπτρίζουν μια απλουστευτική και ρατσιστική άποψη παντελώς λανθασμένη» ανέφερε στην ανακοίνωση. «Θα ήταν, επιπροσθέτως, ασύμβατες με τους πολλαπλούς δεσμούς που έχουν υφανθεί στη μακρά ιστορία φιλίας που ενώνει τους λαούς των δύο παλαιότερων δημοκρατιών της αμερικανικής ηπείρου», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε μέσω του Twitter ότι «ουδέποτε είπε κάτι προσβλητικό για τους Αϊτινούς».

Σύμφωνα όμως με πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Τραμπ κατήγγειλε τη μετανάστευση από «χώρες-απόπατους» όπως η Αϊτή ή οι αφρικανικές χώρες.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν, που παρευρισκόταν στη συνάντηση κατά την οποία φέρεται να έγινε αυτή η δήλωση, επιβεβαίωσε ότι όχι μόνο ειπώθηκε η επίμαχη φράση αλλά και ότι ο Τραμπ την επανέλαβε «πολλές φορές».

Η αϊτινή κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι «εκατομμύρια τέκνα της Αϊτής συνέβαλαν, συμβάλλουν και θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στο μεγαλείο της Αμερικής».

Η κυβέρνηση κάλεσε επίσης τον Αμερικανό επιτετραμμένο στο Πορτ-Ο-Πρενς για εξηγήσεις.

Ο πρεσβευτής της Αϊτής στην Ουάσινγκτον, Πολ Αλτιντόρ, είπε ότι θλίβεται επειδή σήμερα, που θα έπρεπε να είναι μια ημέρα μνήμης προς τιμή των θυμάτων του σεισμού του 2010, όλη η προσοχή στράφηκε στις δηλώσεις του Τραμπ. «Μίλησα με τον πρόεδρο Ζοβενέλ Μοΐζ για το θέμα και, φυσικά, καταδικάζει αυτή τη γλώσσα και είναι σοκαρισμένος», είπε.

«Βρισκόμαστε εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα και συμβάλαμε στο να γίνουν οι ΗΠΑ όπως είναι σήμερα. Κάναμε ακόμη και την υπέρτατη θυσία, να χύσουμε το αίμα μας στη Σαβάνα», πρόσθεσε ο διπλωμάτης, θυμίζοντας ότι η Αϊτή είχε στηρίξει την Αμερικανική Επανάσταση, στέλνοντας στρατιώτες στη Μάχη της Σαβάνας, στη Τζόρτζια, το 1779.

Αντιδράσεις σε social media - Αφρικανοί μετανάστες στις ΗΠΑ υπερασπίζονται τις χώρες τους

Αφρικανοί μετανάστες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίστηκαν σήμερα τις χώρες τους, επισημαίνοντας την εκπαίδευση που έλαβαν, τις καριέρες τους και τα επιτεύγματά τους, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.

  

Ο Τραμπ χρησιμοποίησε αυτήν τη φράση αναφερόμενος στις αφρικανικές χώρες και την Αϊτή, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που είχε στον Λευκό Οίκο με βουλευτές, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή.

«Η Αφρική ΔΕΝ είναι απόπατος, κ. Τραμπ» έγραψε στο Twitter ο Μπέρναρντ Λάγκατ, ένας αθλητής μεγάλων αποστάσεων που γεννήθηκε στην Κένυα αλλά αγωνίστηκε με τα χρώματα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Είμαι μέλλουσα γιατρός. Έχω τρία πτυχία. Μιλώ τρεις γλώσσες... Προέρχομαι από χώρα απόπατο!» έγραψε η Νιαντόου Τσολ, φοιτήτρια ιατρικής από το Νότιο Σουδάν.

Το μήνυμα της νεαρής γυναίκας έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Τραμπ «αναφέρθηκε σε μας σαν να μην έχουμε τίποτα να προσφέρουμε στην αμερικανική κοινωνία. Ήθελα με το μήνυμά μου να δώσω σε άλλους μετανάστες την ευκαιρία να μιλήσουν», είπε η Τσολ στο Thomson Reuters Foundation.

Κάποιοι χρήστες υιοθέτησαν την ετικέτα #IAmFromAShitholeCountry («Είμαι από χώρα απόπατο») στις αναρτήσεις τους στο Facebook και το Twitter, σε ένδειξη υπερηφάνειας για την καταγωγή τους. «Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να δείξουμε ποιοι και τι είμαστε (...) Δίνεται η εντύπωση ότι ζούμε σε καλύβες και κυκλοφορούμε ξιπόλυτοι» είπε ο Μπα Λο, ένας Νιγηριανός που διευθύνει ένα κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ο Λο, που ζει στις ΗΠΑ τα τελευταία 15 χρόνια, είπε ότι τα σχόλια του Τραμπ τον έκαναν να θέλει να γυρίσει πίσω στη Νιγηρία. Μιλώντας στο πρακτορείο, ζήτησε να χρησιμοποιηθεί ψευδώνυμο στη συνέντευξή του γιατί φοβάται ότι θα δεχτεί απειλές για τη ζωή του. «Για μένα, είναι πολύ οδυνηρό επειδή υπηρέτησα στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και δεν είναι αυτή η χώρα για την οποία δέχτηκα να πολεμήσω και, ενδεχομένως, να πεθάνω», είπε.

Ο Ολουσεγκούν Ισμαέλ, γιατρός από το Σικάγο, έδωσε μια διαφορετικού είδους απάντηση: ανήρτησε υπερσυνδέσμους που αναφέρονται σε δεκάδες γνωστούς Νιγηριανούς και Αμερικανούς νιγηριανής καταγωγής, όπως γιατρούς, μουσικούς και συγγραφείς. «Ιδού δύο κατάλογοι με ανθρώπους από καλύβες και χώρες απόπατους, όπως εγώ», πρόσθεσε.

Αφρικανική Ένωση: «Προσβλητικές» και «δυσάρεστες» οι δηλώσεις

Η Αφρικανική Ένωση καταδίκασε σήμερα τις «προσβλητικές» και «δυσάρεστες» δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για πολλές αφρικανικές χώρες και για την Αϊτή.

«Κατά την άποψή μου δεν είναι προσβλητικό μόνο για τους Αμερικανούς αφρικανικής καταγωγής αλλά και για τους Αφρικανούς πολίτες» είπε η Έμπα Καλόντο, η εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής της ΑΕ, Μούσα Φάκι.

«Είναι ακόμη πιο προσβλητικό αν λάβουμε υπόψη μας την ιστορική πραγματικότητα, τον αριθμό των Αφρικανών που έφτασαν στις ΗΠΑ ως σκλάβοι», πρόσθεσε.

«Προκαλεί επίσης έκπληξη, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ένα εξαιρετικά θετικό παράδειγμα του πώς η μετανάστευση οδήγησε στη γέννηση ενός έθνους», συνέχισε η Καλόντο, κάνονας λόγο για μια «εξαιρετικά δυσάρεστη δήλωση» που «είναι εντελώς αντίθετη με τις αποδεκτές συμπεριφορές και πρακτικές».

Όταν ρωτήθηκε αν οι χαρακτηρισμοί που απηύθυνε ο Τραμπ στις αφρικανικές χώρες είναι ρατσιστικοί, η εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά. Υπογράμμισε όμως ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια μεγάλη χώρα, μια χώρα που δεν εκπροσωπείται από έναν μοναδικό άνθρωπο ή μια δήλωση».

ΟΗΕ: «Ρατσιστικές» οι δηλώσεις 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα απέρριψε σήμερα ως «ρατσιστικά», που παρακινούν στην ξενοφοβία, τα σχόλια που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτά είναι σοκαριστικά και απρεπή σχόλια από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν υπάρχει άλλη λέξη να χρησιμοποιήσει κάποιος από το 'ρατσιστικά'», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη απαντώντας σε ερωτήσεις για τα σχόλια αυτά.

«Δεν μπορείς να χαρακτηρίζεις ολόκληρες χώρες και ηπείρους 'απόπατους', ολόκληρος ο πληθυσμός των οποίων, που δεν είναι λευκοί, δεν είναι ως εκ τούτου καλοδεχούμενοι», είπε.

Δεν είναι μόνο θέμα «χυδαιότητας της γλώσσας», είπε ο Κόλβιλ.

Τα λόγια αυτά δείχνουν «τη χειρότερη πλευρά της ανθρωπότητας, επικυρώνοντας και ενθαρρύνοντας τον ρατσισμό και την ξενοφοβία που μπορεί να διαλύσει και να καταστρέψει τις ζωές πολλών ανθρώπων».

Επίσης ο Τραμπ δεν καταδίκασε σαφώς «τις αντισημιτικές και ρατσιστικές ενέργειες λευκών υπέρμαχων της ανωτερότητας της φυλής στο Σάρλοτσβιλ», σε ένα συλλαλητήριο στη Βιρτζίνια τον περασμένο Αύγουστο, είπε ο Κόλβιλ.

Το πρόγραμμα που συζητείτο στον Λευκό Οίκο λέγεται Προσωρινό Προστατευόμενο Καθεστώς.

Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να θέσει τέρμα στο καθεστώς των μεταναστών από την Αϊτή και τη Νικαράγουα. Έδωσε προθεσμία έως τον Ιούλιο του 2019 στους περίπου 59.000 Αϊτινούς μετανάστες που είχαν αποκτήσει αυτό το καθεστώς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πολίτες από τη Νικαράγουα έχουν διορία έως τον Ιανουάριο του 2019.

«Το μέλλον των Ονειροπόλων δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί για τα πιο αυστηρά και περιοριστικά μέτρα και μέτρα ασφαλείας που είναι δυνατά. Μιλάμε για ανθρώπους, όχι για εμπορεύματα».

«Ονειροπόλοι» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για τους παράτυπους μετανάστες που έφθασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήταν παιδιά.

Ο Γουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα τα φερόμενα ως σχόλια του Τραμπ:

«Αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι πως η θέση της UNHCR είναι πάντα πως οι άνθρωποι που αναγκάζονται να διαφύγουν από τον πόλεμο ή τις διώξεις και χρειάζονται άσυλο, πρέπει να λαμβάνουν προστασία σε όποια χώρα κι αν βρίσκονται, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, εθνικότητα ή τόπο ή χώρα καταγωγής», είπε ο Σπίντλερ.

Διεθνή
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ