ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ιάπωνας αστροναύτης ζητάει συγγνώμη για τα «fake news» ότι ψήλωσε στο διάστημα

Ιάπωνας αστροναύτης ζητάει συγγνώμη για τα «fake news» ότι ψήλωσε στο διάστημα Facebook Twitter
EPA/MAXIM SHIPENKOV
1

Ο Ιάπωνας αστροναύτης Νορισίγκε Κανάι, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ζήτησε σήμερα συγγνώμη επειδή δήλωσε ότι ψήλωσε κατά 9 εκατοστά μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες που βρισκόταν στο Διάστημα και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο θα χωράει στο διαστημικό σκάφος που θα τον μεταφέρει πίσω στη Γη.

Η αύξηση του ύψους στις διαστημικές αποστολές δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο και αποδίδεται στην έλλειψη βαρύτητας, που δεν συμπιέζει προς τα κάτω τη σπονδυλική στήλη και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους.

Συνήθως, όμως, η αύξηση του ύψους των αστροναυτών δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 3-5 εκατοστά.

Ο 41 ετών Κανάι, ο οποίος μετέβη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον περασμένο μήνα για μια αποστολή που θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες, έγραψε την Δευτέρα στο Twitter ότι έχει να κάνει μια «μεγάλη ανακοίνωση».

«Μετρήθηκε το ύψος μου εδώ στο διάστημα και κατά κάποιο τρόπο, κάπως, ψήλωσα κατά 9 εκατοστά! Μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες πήρα πολύ ύψος, κάτι που έχει να μου συμβεί από το Γυμνάσιο».

«Αυτό με κάνει λίγο να ανησυχώ ότι μπορεί να μη χωράω στα καθίσματα του Σογιούζ κατά την επιστροφή μας».

Ωστόσο, μια μέρα αργότερα και στον απόηχο των δεκάδων δημοσιευμάτων που ακολούθησαν, ζήτησε συγγνώμη λέγοντας ότι μέτρησε το ύψος του όταν ο κυβερνήτης του του επισήμανε ότι φαινόταν να έχει ψηλώσει πολύ και διαπίστωσε ότι ήταν κατά δύο εκατοστά ψηλότερος απ ό,τι στη Γη.

«Αυτή η λάθος μέτρηση φαίνεται ότι έγινε μέγα ζήτημα επομένως πρέπει να ζητήσω συγγνώμη για αυτά τα φρικτά fake news», έγραψε στο Twitter.

Ο αστροναύτης συνεχίζοντας είπε ότι ο Ρώσος διοικητής του ISS, Αντόν Σκάπλεροφ, ήταν σκεπτικός, «έτσι μετρήθηκα και ήμουν περίπου 182 εκατοστά, 2 εκατοστά παραπάνω από το ύψος μου στη Γη».


«Ήταν λάθος μέτρησης λοιπόν, όμως φαίνεται ότι έχει συζητηθεί πολύ. Δεν έχω πόνους στην πλάτη και στην πραγματικότητα ο πόνος στο λαιμό και τους ώμους μου έχει φύγει, έτσι αμφιβάλλω αν είμαι εννέα εκατοστά ψηλότερος. Ο διοικητής πτήσης Σκάπλεροφ τα ξέρει αυτά, είναι βετεράνος».

Και συνεχίζοντας γράφει:«Μάλλον θα χωράω στο Σογιούζ όταν επιστρέψω σπίτι».

Το διαστημόπλοιο Σογιούζ έχει περιορισμό στο ύψος των θέσεων. Εάν τα μέλη του πληρώματος ψηλώσουν πολύ μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα.

Οι αστροναύτες μπορεί να ψηλώσουν λίγο όταν βρίσκονται στο διάστημα όμως επιστρέφουν στο κανονικό τους ύψος όταν γυρίζουν στη Γη.

Αυτή είναι η πρώτη αποστολή στο διάστημα του Ιάπωνα αστροναύτη, ο οποίος ήταν ιατρικός αξιωματικός καταδύσεων στο Ναυτικό της Ιαπωνίας.

Πηγή: BBC

Διεθνή
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια