Ηφαίστειο που θεωρούνταν ανενεργό «ξύπνησε» ξαφνικά στην Παπούα Νέα Γουινέα - Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί

Ηφαίστειο που θεωρούνταν ανενεργό «ξύπνησε» ξαφνικά στην Παπούα Νέα Γουινέα - Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί Facebook Twitter
0

To ηφαίστειο στο νησί Kadovar, κοντά στην Παπούα Νέα Γουινέα, «ξύπνησε» και άρχισε να εκτοξεύει στάχτη στον αέρα, αναγκάζοντας περισσότερους από 500 κατοίκους να εγκαταλείψουν εσπευσμένα το νησί.

Το συγκεκριμένο ηφαίστειο, ύψους 365 μέτρων, θεωρείτο μέχρι σήμερα ανενεργό αλλά στις 5 Ιανουαρίου ξεκίνησε τη δραστηριότητά του.

«Προς το παρόν πρόκειται για μία συνεχή έκλυση ηφαιστειακής στάχτης» δήλωσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Συμβουλευτικού Κέντρου για την Ηφαιστειακή Στάχτη, «Δαρβίνος».

Τα σύννεφα στάχτης φτάνουν σε ύψος 2,133 μέτρων, δημιουργώντας ένα νέφος που κινείται δυτικά και βορειοδυτικά. Μία αλλαγή στην κατεύθυνση του αέρα είναι πιθανό να πλήξει το αεροδρόμιο Wewak στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Όλοι οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το νησί και δεν υπάρχουν θύματα σύμφωνα με την οργάνωση «Samaritan Aviation».

Σε περίπου 500-600 υπολογίζονται οι κάτοικοι του νησιού. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι πιθανό να οδηγήσει σε έκρηξη, γεγονός που αυξάνει το ρίσκο για πρόκληση τσουνάμι ή κατολισθήσεων.

Δεν υπάρχει καμία καταγεγραμμένη έκρηξη του Kadovar δήλωσε ο Chris Firth, ηφαιστειολόγος στο πανεπιστήμιο Macquarie, ωστόσο οι επιστήμονες εικάζουν πως ίσως πρόκειται για ένα από τα δύο «φλεγόμενα νησιά» που αναφέρονται στα ημερολόγια του Βρετανού πειρατή και θαλάσσιου εξερευνητή, William Dampier, ο οποίος ταξίδεψε στην περιοχή τον 17ο αιώνα.

Οι ηφαιστειολόγοι μελετούν από πολύ κοντά την συμπεριφορά του ηφαιστείου, σύμφωνα με τον Firth. «Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί καθώς δεν υπάρχει τίποτε καταγεγραμμένο για να το συγκρίνεις».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM