Γιατί στη Γερμανία οι άνθρωποι ουσιαστικά πληρώθηκαν για να καταναλώσουν ηλεκτρική ενέργεια τα Χριστούγεννα

Γιατί στη Γερμανία οι άνθρωποι ουσιαστικά πληρώθηκαν για να καταναλώσουν ηλεκτρική ενέργεια τα Χριστούγεννα Facebook Twitter
1

Οι καταναλωτές στη Γερμανία ουσιαστικά πληρώθηκαν για να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρική ενέργεια τα Χριστούγεννα.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα κατέστησαν αρνητικές για πολλούς πελάτες (ακόμη και αρκετά κάτω από το μηδέν) την Κυριακή και τη Δευτέρα, επειδή η προσφορά καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας ξεπέρασε την ζήτηση, σύμφωνα με τους The New York Times.

Πώς συμβαίνει αυτό; Το φαινόμενο είναι λιγότερο σπάνιο από ό, τι νομίζετε...

Η Γερμανία έχει επενδύσει πάνω από 200 δισ. δολάρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως αιολικής και ηλιακής μορφής.

Σε περιόδους όπου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλή - όπως τα Σαββατοκύριακα όταν τα μεγάλα εργοστάσια είναι κλειστά ή όταν ο καιρός είναι ασυνήθιστα ηλιόλουστος - οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της χώρας αντλούν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο από ό, τι χρειάζονται οι καταναλωτές.

Η ανομοιογένεια προκύπτει επειδή η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι γενικά ανεξέλεγκτες. Όταν ο καιρός είναι ηλιόλουστος ή οι άνεμοι ισχυροί, οι μονάδες παράγουν πολύ ηλεκτρισμό, αλλά όλη αυτή η υπερβολική ισχύς είναι δύσκολο να αποθηκευτεί. Η τεχνολογία των μπαταριών για αποθήκευση δεν είναι αρκετά προηγμένη για να μετριάσει πλήρως την παροχή στο δίκτυο.

Έτσι, όταν ο καιρός είναι ζεστός, όπως ήταν σε περιοχές της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι κλειστές, τα εργοστάσια παράγουν υπερβολική προσφορά ενέργειας παρά την ασυνήθιστα χαμηλή ζήτηση. Και τότε οι τιμές πέφτουν κάτω από το μηδέν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Γερμανίας δεν καταθέτουν χρήματα απευθείας στους λογαριασμούς των καταναλωτών όταν αυτό συμβαίνει. Αντίθετα, οι περίοδοι αρνητικής τιμολόγησης οδηγούν σε χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια όλου του έτους.

Οι New York Times ανέφεραν ότι ορισμένα εργοστάσια παραγωγής και γραφεία επιχειρήσεων έλαβαν κίνητρα για να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρική ενέργεια, ενώ οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία βρέθηκαν και πάλι για συνολικά 31 ώρες κάτω από το μηδέν κατά τη διάρκεια ενός ασυνήθιστα ζεστού Οκτωβρίου.

Τα παραδοσιακά ηλεκτρικά δίκτυα - τα οποία βασίζονται κυρίως στα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - σχεδιάζονται έτσι ώστε η παραγωγή να ακολουθεί τη ζήτηση. Αλλά η τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί για να παράγει ανάλογα με τη ζήτηση, δεδομένου ότι η παραγωγή είναι συνάρτηση του καιρού.

«Αυτό είναι μία από τις βασικές προκλήσεις σε ολόκληρη τη μετάβαση της αγοράς ενέργειας στην ανανεώσιμη ενέργεια», δήλωσε στους New York Times ο Tobias Kurth, διευθύνων σύμβουλος της Energy Brainpool.

Καθώς η τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας καθυστερεί είναι πιθανό αυτή η κατάσταση αρνητικής τιμολόγησης να εμφανιστεί και πάλι.

Στην περίπτωση αυτή, οι κυβερνήσεις ενδέχεται να χρειαστεί να παράσχουν κίνητρα στους ανθρώπους ώστε να αυξήσουν τη χρήση ενέργειας όταν οι τιμές είναι αρνητικές.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι η ανανεώσιμη ενέργεια θα αποτελέσει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2040.

Τα επόμενα πέντε χρόνια, το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως θα αυξηθεί ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια