Η Ισλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που καθιστά παράνομη τη μισθολογική ανισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών

Η Ισλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που καθιστά παράνομη τη μισθολογική ανισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών Facebook Twitter
0

Η Ισλανδία μόλις έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που επιβάλει με νόμο ίσες μισθολογικές αποδοχές για άντρες και γυναίκες.

Ο συγκεκριμένος νόμος, που πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος του είδους του και είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός της χώρας, Bjarni Benediktsson ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, τέθηκε σε ισχύ την Πρωτοχρονιά.

Έτσι, με βάση τη νέα νομοθεσία, εταιρίες και δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν περισσότερους από 25 υπαλλήλους είναι υποχρεωμένες να υποβάλλονται σε ελέγχους πιστοποίησης προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων.

Εταιρίες με περισσότερους από 250 υπαλλήλους θα πρέπει να πάρουν την πιστοποίηση μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις θ' ακολουθήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια, αναλογικά με τον αριθμό των υπαλλήλων τους.

Όσες εταιρίες και επιχειρήσεις δεν συμμορφωθούν με την ισχύουσα νομοθεσία θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο που αυτή τη στιγμή ανέρχεται περίπου στα 500 δολάρια ανά ημέρα.

Ακτιβιστές και υπέρμαχοι της ισότητας των φύλων χαιρέτησαν την απόφαση της ισλανδικής κυβέρνησης.

Για να είμαστε ακριβείς, ο νόμος αυτός δεν υποχρεώνει τις εταιρίες να πληρώνουν με τον ίδιο μισθό όλους όσους κάνουν τις ίδιες δουλειές.

Παραμένει στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών να επιβραβεύουν τους υπαλλήλους τους βάση της εμπειρίας τους, της απόδοσής τους και άλλων παραγόντων. Εντούτοις, οι εταιρίες πρέπει να μπορούν ν' αποδεικνύουν ότι οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ των υπαλλήλων τους δεν έχουν να κάνουν με το φύλο.

Η Ισλανδία θεωρείται πρωτοπόρος στην μάχη για την ισότητα των φύλων την τελευταία δεκαετία. Τα τελευταία εννέα χρόνια κατακτά συνεχώς την πρώτη θέση στην ετήσια έκθεση του World Economic Forum που ερευνά την ανισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών σε τομείς όπως η υγεία, τα οικονομικά, η πολιτική και η εκπαίδευση (World Economic Forum's Global Gender Gap Report).

Παρά τα πρωτεία της Ισλανδίας, όμως, οι γυναίκες της εξακολουθούν να κερδίζουν, κατά μέσο όρο, περίπου 14-18% λιγότερα από τους άντρες (με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 2014 το συνολικό εισόδημα των γυναικών αντιστοιχούσε στο 78,5% αυτού των αντρών).

Η ισλανδική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εξαλείψει οριστικά το μισθολογικό χάσμα μέχρι το 2022.

Με πληροφορίες από CΝΝ Money

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Διεθνή / O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Ο θρύλος του αμερικανικού ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή στις 10 Απριλίου - Μετά τη διπλή δολοφονία ο μάρτυρας κατέθεσε στην αστυνομία αλλά αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές, όταν δέχτηκε απειλές για τη ζωή του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ