Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Ιανουάριο, και μάλιστα κατά 40%, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο.

 

Σύμφωνα με το BBC, εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή θα επιδεινώσει τα ήδη υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, την ώρα που η χώρα έχει ελλείψεις σε φάρμακα και τρόφιμα.

 

Κίνηση που θα προφυλάξει τους εργαζόμενους από τον «οικονομικό πόλεμο της Αμερικής» προκειμένου να «σαμποτάρει τον σοσιαλισμό» την χαρακτήρισε ο ίδιος ο Μαδούρο.

 

Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2017 οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις κατά του Μαδούρο, αποκαλώντας τον «δικτάτορα» που δεν λαμβάνει υπ' όψιν τη θέληση των πολιτών.

 

Ο Μαδούρο στην πρόσφατη ομιλία του χαρακτήρισε «καλά νέα» την αύξηση του κατώτατου μισθού, αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση τροφοδοτεί έτσι ένα φαύλο κύκλο, σε μια χώρα που ήδη παλεύει με τον ταχύτερα αυξανόμενο πληθωρισμό στον κόσμο.

 

Σημειώνεται ότι τον περασμένο χρόνο, από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο, οι τιμές των προϊόντων ανέβηκαν κατά 1.369%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, υπολογίζοντας ότι στο τέλος του έτους η αύξηση θα έφθανε σε 2.000%.

 

Η οικονομία της πλούσιας σε πετρέλαιο Βενεζουέλας έχει πληγεί από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, με εκατομμύρια πολίτες της χώρας να έχουν βυθιστεί στη φτώχεια.

 

Η Αντιπολίτευση κρούει εδώ και καιρό τον κώδωνα κινδύνου, τονίζοντας ότι η άρνηση Μαδούρο να επανεξετάσει το ακολουθούμενο οικονομικό μοντέλο και να σταματήσει την υπερβολική εκτύπωση νέου χρήματος το μόνο που θα φέρει είναι περισσότερη δυστυχία το 2018.

 

Με πληροφορίες από BBC/ Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr