Αδύνατον να είχε εντοπιστεί το δηλητήριο με το οποίο αυτοκτόνησε ο Πράλγιακ μέσα στο δικαστήριο της Χάγης

Αδύνατον να είχε εντοπιστεί το δηλητήριο με το οποίο αυτοκτόνησε ο Πράλγιακ μέσα στο δικαστήριο της Χάγης Facebook Twitter
0

Το κυάνιο που χρησιμοποίησε για να αυτοκτονήσει ο Σλόμπονταν Πράλγιακ μέσα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη ήταν αδύνατον να εντοπιστεί πριν το πιει, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. 

Το πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε καθώς εκδικαζόταν η έφεση έξι πρώην υψηλόβαθμων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχοι των Κροατών της Βοσνίας, κατηγορούμενων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο ανάμεσα σε Κροάτες και Μουσουλμάνους (1993-1994) που ξέσπασε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995).

Ο Σλόμπονταν Πράλγιακ είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια κάθειρξης το 2013, για εγκλήματα στο ανατολικό Μόσταρ. Καθώς διαβαζόταν η σημερινή ετυμηγορία, που επιβεβαίωνε την καταδίκη του, ο 72χρονος φώναξε «ο Πράλγιακ δεν είναι εγκληματίας. Αρνούμαι την ετυμηγορία σας». 

Στη συνέχεια έβγαλε από την τσέπη του ένα φιαλίδιο και κατάπιε το περιεχόμενο μπροστά στις κάμερες που κατέγραφαν το περιστατικό και είπε στον δικαστή πως «Έχω πάρει δηλητήριο».

 

Ο θάνατος του Πράλγιακ προκάλεσε ερωτηματικά για το πώς κατάφερε να αποκτήσει μια θανατηφόρα ουσία και να την περάσει μέσα στη δικαστική αίθουσα.

«Δεν υπήρχαν μέτρα που θα μπορούσαν να εγγυηθούν τον εντοπισμό του δηλητηρίου σε καμία φάση», ανέφερε ο δικαστής Hassan Jallow. 

«Η έρευνά μου δεν αποκάλυψε κανένα κενό ή λάθος σχετικά με τη διαχείριση των εγκληματιών πολέμου στη διάρκεια της δίκης. Το πολύ μικρό μέγεθος του φιαλιδίου, οι περιορισμοί στους κανόνες παρεμβατικού ελέγχου και η φύση του εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις είχαν ως αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολος ο εντοπισμός του παράνομου αντικειμένου», συνέχισε στην αναφορά του. 

Όπως εξηγεί, είναι αδύνατον να διαπιστωθεί πότε και πώς ακριβώς πέρασε στην κατοχή του Πράλγιακ το δηλητήριο και κανείς στο προσωπικό του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και της Πρώην Γιουγκοσλαβίας δεν είχε σχετική πληροφόρηση. 

Χιλιάδες Κροάτες συνεχίζουν να αποτίουν φόρο τιμής στο Πράλγιακ, αφήνοντας λουλούδια και ανάβοντας κεριά σε κεντρικές πλατείες της Ουκρανίας και της Βοσνίας καθώς για πολλούς εθεωρείτο ήρωας. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ