ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Τρομακτική η φτώχεια στις ΗΠΑ, προειδοποιεί στέλεχος του ΟΗΕ

Τρομακτική η φτώχεια στις ΗΠΑ, προειδοποιεί στέλεχος του ΟΗΕ Facebook Twitter
Φωτό: EPA/JUSTIN LANE
3

Οι δείκτες της φτώχειας και της ανισότητας στις ΗΠΑ βρίσκονται σε επίπεδα συναγερμού, οδεύουν να επιδεινωθούν επί των ημερών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και απειλούν τη δημοκρατία στη χώρα, προειδοποίησε την Παρασκευή ένα ανώτερο στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ένας και πλέον στους οκτώ Αμερικανούς ζει στη φτώχεια, ενώ σχεδόν οι μισοί από τη συγκεκριμένη κατηγορία του πληθυσμού βιώνουν αυτήν που αποκαλείται «βαθιά φτώχεια», κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν κανέναν τρόπο να ξεφύγουν από την κατάστασή τους, ανέφερε ο Φίλιπ Άλστον, ο οποίος έχει οριστεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ως Ειδικός Επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Ακραία Φτώχεια και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η προειδοποίηση του αξιωματούχου του ΟΗΕ θα συμπεριληφθεί σε έκθεσή του, στην οποία αναμένεται ότι θα επικρίνει το αμερικανικό πολιτικό προσωπικό, τις εφαρμοζόμενες πολιτικές αλλά και τις συμπεριφορές στις ΗΠΑ, μετά την πρόσφατη, δεκαπενθήμερη περιοδεία του στις ΗΠΑ, από τους καταυλισμούς των αστέγων στην Καλιφόρνια ως τις μικρές πόλεις του νότου και το κατεστραμμένο από τον πρόσφατο κυκλώνα Μαρία νησί του Πουέρτο Ρίκο.

Στην έκθεσή του—αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τον Ιούνιο—ο Άλστον, ο οποίος έχει αναλάβει να μελετήσει το φαινόμενο της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο για λογαριασμό του ΟΗΕ, θα συμπεριλάβει πολλά από τα συμπεράσματα που παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.

Η πολύ σοβαρή κατάσταση όσον αφορά τη φτώχεια και την ανισότητα οφείλεται στις αθροιστικές συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόστηκαν για χρόνια κι αναμένεται να επιδεινωθούν το προσεχές διάστημα, εξαιτίας των σχεδίων της κυβέρνησης Τραμπ για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και τις περικοπές στα προγράμματα πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης, επισήμανε ο επιτετραμμένος.

Το νομοσχέδιο για τη σαρωτική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που θα ωφελήσει κατά κύριο λόγο τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πλουσιότερους Αμερικανούς, πιθανότατα από μόνο του θα οδηγήσει «στην πιο δραματική αύξηση της ανισότητας που μπορεί κανένας να φανταστεί», υπογράμμισε ο Άλστον.

Οι επικείμενες περικοπές στην πρόνοια και στην περίθαλψη παράλληλα θα καταστρέψουν το δίχτυ ασφαλείας για τους φτωχούς, που ήταν ήδη «γεμάτο τρύπες», συμπλήρωσε.

«Εάν οι περικοπές που αναμένονται γίνουν πράγματι», αυτό το δίχτυ ασφαλείας «ουσιαστικά θα κομματιαστεί» και «η ανισότητα θα εκτοξευθεί στα ύψη», εξήγησε ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ.

Μια αντανάκλαση της αύξησης της φτώχειας και της ανισότητας, ανέφερε ο Άλστον, είναι η επανεμφάνιση των εντερικών μολύνσεων από νηματώδη, παρασιτικά σκουλήκια στον αμερικανικό Νότο, όπου οι τοπικές αρχές δεν προσφέρουν καθαρό νερό ούτε αποχέτευση κι αναγκάζουν τους πολίτες να πληρώνουν οι ίδιοι για αυτές τις βασικές υπηρεσίες.

Κουπόνια τροφίμων

Αν και οι στατιστικές δείχνουν ότι το 14% των Αμερικανών ζει στη φτώχεια, υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι στην επισφάλεια, στα όρια της φτώχειας, που ένα ποσοστό πιο κοντά στην πραγματικότητα θα ήταν μάλλον το 20%, επισήμανε ο Άλστον.

Αναφέρθηκε για παράδειγμα σε εργαζομένους της Wal-Mart Stores Inc, μιας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες πολυκαταστημάτων στις ΗΠΑ, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να βασίζονται στα κυβερνητικά κουπόνια τροφίμων για να ζουν, διότι δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνο με τους μισθούς που βγάζουν παρότι έχουν θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Οι ΗΠΑ σήμερα έχουν τον χαμηλότερο δείκτη κοινωνικής κινητικότητας μεταξύ των πλουσίων κρατών, κάτι που σημαίνει ότι «το Αμερικανικό Όνειρο μετατρέπεται ταχύτατα στην Αμερικανική Αυταπάτη», συμπλήρωσε.

«Ένα παιδί που γεννιέται στη φτώχεια δεν έχει σχεδόν καμιά πιθανότητα να ξεφύγει από τη φτώχεια στις σημερινές Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Φίλιπ Άλστον.

Τα φτωχά παιδιά έχουν ελάχιστη ή καμία πρόσβαση σε ποιοτική διατροφή για να αναπτυχθούν, στο σύστημα υγείας, ή σε μια αξιοπρεπή εκπαίδευση, παράγοντες που αποτελούν όλοι κλειδιά για να ξεπεράσουν τη φτώχεια, συνέχισε ο ίδιος.

«Οι τρέχουσες τάσεις στις ΗΠΑ στην πραγματικότητα υπονομεύουν τη δημοκρατία», προειδοποίησε ο επιτετραμμένος. «Οι φτωχοί δεν έχουν καμιά πιθανότητα να ακουστούν οι φωνές τους, καμιά πιθανότητα να επηρεάσουν την πολιτική που χαράσσεται».

Οι φτωχότεροι Αμερικανοί συχνά βρίσκονται στη φυλακή, στερούνται το δικαίωμα ψήφου επειδή έχουν ποινικό μητρώο, ή δυσκολεύονται να πάνε στα εκλογικά κέντρα, εν μέσω ορισμένων συνειδητών προσπαθειών για την αποτροπή της συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες και ακόμη και την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, κάτι που αποτελεί τη βάση για την δημοκρατία, εξήγησε.

Ο Φίλιπ Άλστον είπε ότι έμεινε κατάπληκτος από τις απόψεις που άκουσε σε όλη τη χώρα, με βάση τις οποίες οι πλούσιοι είναι «τολμηροί, αλτρουιστές, σκληρά εργαζόμενοι, αφοσιωμένοι», ενώ οι φτωχοί «χαμένοι, μικροαπατεώνες, άνθρωποι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το σύστημα». Αυτού του είδους οι κρίσεις, σημείωσε, προωθούνται από πολιτικούς για να δικαιολογηθούν οι περικοπές στις υπηρεσίες πρόνοιας και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που ευνοούν τους πλουσιότερους.

Η «ποινικοποίηση της φτώχειας», υπογράμμισε ο επιτετραμμένος, συμβάλλει στη διαιώνιση ενός φαύλου κύκλου.

Ένα συνηθισμένο σενάριο είναι η επιβολή προστίμου από αστυνομικούς σε έναν άστεγο επειδή κοιμόταν στον δρόμο ή χασομερούσε. Το ποσό του προστίμου αυξάνεται καθώς μένει απλήρωτο, το διογκώνουν προσαυξήσεις και τόκοι. Τελικά ο άνθρωπος στον οποίο επιβλήθηκε καταλήγει στη φυλακή. Χάνει όποια δουλειά πιθανόν είχε κι αποκτά ποινικό μητρώο, κάτι που κάνει ακόμη δυσκολότερο το να βρει δουλειά. Αυτή η πορεία «συχνά επιτείνεται λόγω της ασκούμενης πολιτικής», τόνισε.

Η έκθεση του Φίλιπ Άλστον αναμένεται να θίξει πολλές διαστάσεις της φτώχειας στις ΗΠΑ: η φυλή, το φύλο, ο υψηλός δείκτης φυλακίσεων, τα προβλήματα των βετεράνων και η αποχή των ψηφοφόρων είναι ορισμένες από αυτές, προανήγγειλε ο επιτετραμμένος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Thomson Reuters Foundation

Διεθνή
3

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Πάντα σκεφτόμουνα πως αν ποτέ η ζωή μου έπαιζε κάποιο πολύ άσχημο γύρισμα και βρισκόμουν άστεγος, θα προσπαθούσα μέχρι να ανακτήσω ξανά μία φυσιολογική ζωή, να συνασπιστώ με άλλους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.Αν δηλαδή τέσσερεις άστεγοι συνέβαλαν ένα ευρώ ο καθένας την ημέρα, δηλαδή 30 ευρώ μόνο το μήνα ανά άτομο, θα μπορούσαν να νοικιάσουν μία γκαρσονιέρα, ίσως ακόμα και δίχωρη με λίγο ψάξιμο ή στη χειρότερη περίπτωση μία αποθήκη για να μην είναι τελείως εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα.Μικρές αποθήκες βρίσκεις και με 50 ευρώ το μήνα και πολλές φορές έχουν και θέρμανση γιατί βρίσκονται σε υπόγεια όπου είναι και οι καυστήρες των πολυκατοικιών. Υπάρχουν ιδιοκτήτες που θα έδειχναν κατανόηση και πιθανώς θα ήταν και ελαστικοί στο ενοίκιο. Άλλωστε σήμερα πολλοί χώροι μένουν ανοίκιαστοι.Είχα ακούσει κάποτε το νούμερο των αστέγων στη πόλη της Νέας Υόρκης, που ανερχόταν σε πολλές χιλιάδες, δεν θυμάμαι 60, 70 χιλιάδες; Και σκεφτόμουν τότε πως αν έφτιαχναν ένα σαν σωματείο και συνέβαλαν από 10 δολάρια ο καθένας με τη μορφή μετοχών, θα συγκεντρωνόταν ένα σεβαστό ποσό (600.000$) και θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κάποια επιχείρηση. Από τη μία θα απασχολούσε εργασιακά ένα μικρό αριθμό αστέγων (πιθανώς εκ περιτροπής ή με κλήρωση), από την άλλη θα παρήγαγε κάποια κέρδη και θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά ακόμη περισσότερο. Παράδειγμα, ξεκινώντας από ένα απλό μάρκετ ή μίνι μάρκετ για να καταλήξουν σε μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ ή καφέ. Πιστεύω πως ο κόσμος θα τη στήριζε για να βοηθήσει τους άστεγους. Ίσως κιόλας ένας τέτοιος χώρος θα μπορούσε να φιλοξενεί έναν αριθμό αστέγων τα βράδια με αυστηρό ωράριο. Τις ώρες δηλαδή που το σούπερ μάρκετ ή το καφέ θα ήταν κλειστό, από τις 9-10 το βράδυ, μέχρι τις 6-7 το πρωί, στους βοηθητικούς χώρους του. Από το δρόμο καλύτερα θα ήταν.Ακόμη κι αν τα πράγματα πήγαιναν πολύ στραβά και κάποιοι καταχρώνταν μέρος των χρημάτων θα είχαν χάσει απλά 10 δολάρια ο καθένας. Δεν θα ήταν δηλαδή και το τέλος του κόσμου αλλά πιστεύω πως και πάλι κάποιοι θα είχαν ωφεληθεί (πέρα από τον καταχραστή). Επίσης πιστεύω πως με τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί κάτι τέτοιο.Μετά θα γινόντουσαν και ταινία και θα βγάζανε χοντρά λεφτά, όπως ο Chris Gardner του οποίου η ζωή αποτυπώνεται στην ταινία “The Pursuit of Happyness” (2006). Δείτε τη όσοι δεν την έχετε δει, είναι ωραία ταινία και (χαλαρά) βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.
Από τις αρνητικές καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που πεθαίνουν στο δρόμο κάθε χρόνο, ειδικά αυτή την εποχή. Γιατί πολλοί αρνούνται να συνεργαστούν ακόμα κι όταν πρόκειται να το κάνουν για να σώσουν τη ζωή τους. Και οι φοιτητές αυτό δεν κάνουν; Βρίσκουν άγνωστους ανθρώπους και συγκατοικούν για να μοιραστούν τα έξοδα. Πολλές φορές ακόμη και μέσω αγγελίας, δηλαδή εντελώς άγνωστους.
"Ένα συνηθισμένο σενάριο είναι η επιβολή προστίμου από αστυνομικούς σε έναν άστεγο επειδή κοιμόταν στον δρόμο ή χασομερούσε. Το ποσό του προστίμου αυξάνεται καθώς μένει απλήρωτο, το διογκώνουν προσαυξήσεις και τόκοι. Τελικά ο άνθρωπος στον οποίο επιβλήθηκε καταλήγει στη φυλακή. Χάνει όποια δουλειά πιθανόν είχε κι αποκτά ποινικό μητρώο, κάτι που κάνει ακόμη δυσκολότερο το να βρει δουλειά."Ποσο τραγικο και ποσο σε γεμιζει θυμο το παραπανω; Αντι να βοηθησουν αυτους τους ανθρωπους τους ωθουν πιο βαθια στον βουρκο.