Οι 27 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν και επισήμως πράσινο φως στην έναρξη του β' γύρου διαπραγματεύσεων για το Brexit, η οποία αφορά τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

 

«Οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση των συνομιλιών του Brexit», ανέφερε στο Tweet του ο Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, της οποίας προέδρευε, προσθέτοντας «Συγχαρητήρια πρωθυπουργέ @Theresa».

 

 

Η απόφαση σημαίνει πρακτικά ότι οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των «27» αναγνωρίζουν ότι συντελέστηκε σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά τα τρία ζητήματα του «διαζυγίου» που βρίσκονταν στο επίκεντρο της α' φάσης της διαπραγμάτευσης (δικαιώματα Ευρωπαίων πολιτών στο Η.Β. μετά το Brexit, σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας - Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, χρήματα που πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο), ώστε να μπορεί να αρχίσει διάλογος για τις μελλοντικές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο μερών.

 

Η πρωθυπουργός του Η.Β. Τερέζα Μέι αναχώρησε από τη Σύνοδο Κορυφής αργά τη νύχτα της Πέμπτης, αφού παρουσίασε, κατά τη διάρκεια του δείπνου των «28» στοιχεία για την πρόοδο των συνομιλιών για το Brexit.

 

Οι υπόλοιποι 27 ηγέτες, καθώς και ηγετικά στελέχη της Ε.Ε., χειροκρότησαν την κ. Μέι μετά το τέλος της παρουσίασής της.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr