Πέθανε ο Μανουέλ Μαρίν, «πατέρας» του Erasmus

Πέθανε ο Μανουέλ Μαρίν, «πατέρας» του Erasmus Facebook Twitter
0

Ο Μανουέλ Μαρίν, γνωστός ως ο «πατέρας» του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, Μαρίν πέθανε στις 4 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 68 ετών.

Ο ισπανός πολιτικός και επί χρόνια μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έφυγε από τη ζωή στη Μαδρίτη, «ύστερα από μία μακρά ασθένεια», όπως ανακοίνωσε το Fundacion Iberdrola Ισπανίας, το ίδρυμα της ισπανικής επιχείρησης ηλεκτρισμού, που επικεντρώνεται σε φιλανθρωπικό έργο και στο οποίο ήταν πρόεδρος ο Μαρίν από το 2008. Ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι είχε καρκίνο.


Τη δεκαετία του 1980, ο Μαρίν ως υφυπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, για τη σχέση με τις ευρωπαϊκές κοινότητες, ήταν επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ.


Στη συνέχεια, ανέλαβε μία σειρά θέσεων στην Κομισιόν, από το 1986 -τη χρονιά που μπήκε η Ισπανία στο ευρωπαϊκό μπλοκ- ως το 1999. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε αντιπρόεδρος και επίτροπος για θέματα εκπαίδευσης.


Ως επίτροπος, προώθησε την εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, το 1987. Πάνω από 9 εκατ. άτομα έχουν συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα, που πήρε το όνομά του από τον ολλανδό φιλόσοφο Ντεζιντέριους Έρασμους (1466 - 1536), ο οποίος ταξίδευε σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης


Από το 2004 ως το 2008, ο Μαρίν ήταν πρόεδρος του ισπανικού Κοινοβουλίου.


Τη θλίψη για τον θάνατο του Μαρίν εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας που έκανε λόγο για τον θάνατο ενός «μεγάλου ευρωπαϊστή».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM